Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
HEIST-OP-DEN-BERG/HERENTALS — Deze maand belanden we in onze rubriek ‘Binnenkijken’ in Heist-op-den-Berg, waar we hartelijk worden ontvangen door Kaat en Bram, en hun twee zoontjes Rik en Emil. Eind vorig jaar verhuisden zij naar hun nieuwe houtskeletbouwwoning, waar grote glaspartijen en veel natuurlijk licht zorgen voor een sterk buitengevoel.
“Op een kijkdag kwamen we voor het eerst in aanraking met houtskeletbouw”, vertellen Kaat en Bram meteen bij de start van onze rondleiding. “We hadden een heel mooi huis gezien dat die techniek gebruikte. Ook het feit dat de bouwtijd kort is, was een belangrijk voordeel voor ons. Wij woonden hier eerst in een ouder huis. Maar dat moest dus volledig gesloopt worden. In tussentijd woonden wij in het huis hiernaast. Maar ook dat is een oudere woning. We wilden dus graag snel kunnen verhuizen, zeker omdat we kleine kinderen hebben.” “We zijn dan ook bij Ecohuis gaan kijken, onder meer omdat we heel positieve reviews gelezen hadden over hen en omdat we gehoord hadden dat de offertes die zij geven heel volledig en correct zijn. Dat was belangrijk voor ons om ons bouwbudget vast te leggen. Goed voor onze gemoedsrust, zeg maar”, glimlacht Bram. “Dat is achteraf ook gebleken, alles in netjes binnen het afgesproken budget gebleven. Zelfs de prijsoffertes die we net voor de coronaperiode van onze materialen kregen, zijn gewoon aangehouden, hoewel de prijzen plots stevig begonnen te stijgen.”
BREDE BOUWGROND
Ecohuis bracht het gezin in contact met een architect die vaker met hen samenwerkt. “Hoe ons huis er moest gaan uitzien? We hebben een brede bouwgrond die we ten volle wilden benutten. Het moest een brede woning worden. Uiteindelijk hebben we ook nog een carport naast ons huis laten bouwen. Die breedte was een pluspunt dat we graag wilden gebruiken. We wilden een modern huis, maar het mocht niet op een bunker lijken. We hebben daarom gekozen voor veel raampartijen, maar ook voor Mato gevelbekleding (met stukjes aluminium, nvdr.).” In april 2022 werd er gestart met de bouw, exact zes maanden later was alles klaar. “Dat vonden wij fantastisch. En omdat we hiernaast woonden, hebben we alles goed kunnen volgen. Eigenlijk is dat bouwproces vrij zorgeloos verlopen, vooral omdat we een vast aanspreekpunt hadden bij Ecohuis: Oscar. Als wij op een probleem botsten, konden we hem altijd contacteren. Hij dacht altijd in oplossingen. Die vlotte communicatie heeft bij ons heel veel stress weggenomen.”
OPEN GEVOEL
Binnen koos het gezin voor een Scandinavisch geïnspireerde stijl. “Overwegend wit met houtaccenten, meestal natuureik, die overal in de woning terugkomen. We wilden een open gevoel, maar toch met aparte ruimtes die ook nog hun eigen geheel vormden.” Er kwam parket in de woonkamer en een grote keramische tegel in de keuken. “Als je aan het koken bent, sta je wel nog altijd bij je gasten, dat vinden we heel fijn. Dat hadden we in onze vorige huizen niet.” De grote raam aan de voorzijde van de woning werd één van de eyecatchers. “Dat hebben we zelfs zo dicht mogelijk tegen de nok laten komen. Het is heel mooi geworden. En via die grote raam schijnt het zonlicht over de trap en zelfs helemaal tot in de woonkamer beneden. We wilden dat die trap onderdeel uitmaakte van onze woonruimte. In de eerste plannen was die op een andere plaats voorzien.” Onderaan de trapleuning werd indirecte led-verlichting geplaatst.
GROTE GLASPARTIJEN
“We leven graag buiten, onze woning mocht dus echt op de tuin gericht zijn, en op het achterliggende groen. Vroeger was het huis hier achteraan volledig gesloten, we vonden dat altijd heel onlogisch. Dat moest anders. We wilden veel natuurlijk licht. Dat is goed gelukt, zelfs in de winter moeten we overdag nooit het licht aandoen.” “We wilden verder een douche en een bad in twee aparte badkamers op de eerste verdieping. Die badkamers zijn wel in dezelfde stijl, met een keramische tegel met terrazzolook.” Ook daar werd gekozen voor een groot raam. “Zowel vanuit het bad als vanuit de douche heb je zo een mooi zicht op de tuin en de omgeving, zonder dat de buren kunnen binnenkijken.” Ook beneden in het bureel zorgt een grote raam voor de verbinding met buiten. “Daar hebben we gekozen voor een schuifdeur die volledig in de muur kan verdwijnen. Handig als je wil thuiswerken, en op andere momenten staat alles volledig open.” Zelfs in de slaapkamers valt er veel natuurlijk licht binnen. “We hebben in de kinderkamers bewust de ramen niet tot op de grond laten komen zodat we daar later nog opties hebben, bijvoorbeeld om een bureau te plaatsen.”
HOUTSKELETBOUW
Over het hele huis werd vloerverwarming gelegd en Kaat en Bram kozen voor een warmtepomp met geothermische boring. “Dat is een goede keuze gebleken, met de stijgende energieprijzen intussen. Die warmtepomp kan passief koelen op warme dagen en we hebben een kleine thuisbatterij en zonnepanelen.” “Omdat we voor houtskeletbouw kozen, konden we bij de carport een grote overspanning maken die anders niet gelukt zou zijn. En we moesten onze lichtpunten niet allemaal zitten uitboren in het beton. Daar waren we veel flexibeler in. Wat wij ook heel tof vinden: onze muren voelen heel aangenaam aan. In de zomer worden ze niet warm en in de winter zijn ze veel minder kil dan bijvoorbeeld een betonnen muur.”
RUSTGEVEND
“We wonen hier dus enorm graag. We hebben hier vooral veel rust gevonden. We hebben een ruime berging en veel kastruimte. Een bewuste keuze, zeker omdat onze kinderen nog klein zijn. Als alles altijd blijft rondslingeren wordt het te druk in huis. Ook de kindjes vonden hier meteen hun rust, eigenlijk vrijwel meteen na de verhuis al.” Op termijn wordt ook de tuin en het terras nog onder handen genomen. “Dat is het volgende op ons lijstje”, zegt het koppel enthousiast. “We hebben de schuifraam daarom al mee verwerkt in de vloer zodat we het terras even hoog kunnen laten komen en alles visueel één geheel kan vormen.”
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.