Bijzondere woningen

Technieken zorgen dat nieuwbouw gewapend is voor de toekomst

Gepubliceerd: 31 augustus 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 233

RETIE/ARENDONK — Deze maand kloppen we aan bij een nieuwbouwwoning in Retie, waar een gezin net op het punt staat om te verhuizen. “We zijn de allerlaatste details in orde aan het maken, maar kom gerust binnen”, worden wij gastvrij onthaald. Wat deze woning bijzonder maakt? De technieken die perfect op elkaar afgestemd zijn.

We worden hartelijk ontvangen in een nieuwbouwwoning in Retie. Alles staat klaar om te verhuizen, enkel de binnenverlichting wordt vandaag nog afgewerkt en de domotica helemaal afgesteld. Voor de technieken klopte het gezin dat hier binnenkort komt wonen aan bij Energieconcepten uit Arendonk. “We vonden het belangrijk om niet te veel tussenpersonen te hebben”, vertelt de vader van het gezin tijdens de rondleiding. “We hebben offertes opgevraagd bij verschillende firma’s. De prijs zat goed bij Energieconcepten en zij konden alles aanbieden. Het is bovendien dicht bij huis. Zo konden we altijd kort schakelen als er iets besproken moest worden, dat vond ik een extra pluspunt.” Zelfs de buitenverlichting, het sanitair en het kraanwerk werd door Energieconcepten voorzien. “Zij zijn voor veel verantwoordelijk geweest, maar dat vonden wij net goed. Het is beter dat de technieken door één firma worden geplaatst zodat alles beter op elkaar afgestemd kan worden. Zo zijn zij van alles op de hoogte en kan er minder mis gaan.” Zelfs de bekabeling van het alarm en de voorzieningen voor het regenwater werden door de Arendonkse firma in orde gebracht.

BELANGRIJKE INVESTERING
“Wij wonen nu nog heel eventjes in onze huidige woning”, gaat de gastheer verder. “Een half open bebouwing waar we minder ruimte hebben en ook een kleinere tuin. Daar hebben we bijvoorbeeld nog geen ventilatie of warmtepomp. We wilden een modern huis waar we nog jaren in kunnen leven. Ook op het vlak van technieken moest dus alles helemaal op punt staan.” Die technieken vormen een belangrijk onderdeel van het geheel. “Uiteraard is dat een serieuze hap uit het budget, maar wij bekijken het vooral als een investering die we nu doen zodat onze woning ook de komende twintig jaar nog volledig up-to-date is.”

DOMOTICA
In de hele woning is vloerverwarming voorzien. “Die kan ook koelen op warme dagen. Dat vonden we belangrijk, in de toekomst wordt koelen wellicht belangrijker dan verwarmen. De badkamers kunnen we apart verwarmen, dat vonden we wel fijn. Verder hebben we voor veel domotica gekozen omwille van de gebruiksvriendelijkheid. We kunnen daar bijvoorbeeld de verwarming in de badkamers mee aansturen, maar ook de verlichting binnen en buiten en zelfs het zwembad.” Energieconcepten coördineerde ook de geothermische boringen. “Ik wist dat zij dat mee aanboden binnen dat brede pakket en was op de hoogte dat zij met een kwalitatief merk van warmtepompen werken.”

ENERGIE OPTIMAAL BENUTTEN
Via Smappee wordt de energie in en rond de woning optimaal gebruikt. “Als de zonnepanelen te veel energie opwekken wordt die aangewend om de warmtepomp te laten werken of de auto op te laden. Bedoeling is om alles zoveel mogelijk te optimaliseren en zo weinig mogelijk elektriciteit van het net te moeten afnemen. Het zou stom zijn om eerst je eigen energie op het net te zetten en een kwartier later die energie weer van het net te moeten halen. Zo kunnen we onze energiekosten laag houden.” In totaal werden er 26 zonnepanelen op het dak geplaatst. Goed voor een vermogen van 9.750 Wp. “We hebben de ruimte voorzien voor een thuisbatterij. Maar die had volgens de berekeningen van Energieconcepten niet voldoende impact in onze situatie omdat we via Smappee onze energie al goed benutten. Misschien wijzigt dat nog in de toekomst, als de thuisbatterijen op technisch vlak zich nog verder ontwikkelen.” “Verder hebben we elektrische en hybride-auto’s dus er moesten voldoende laadpunten zijn, ook met zicht op de toekomst. Daarom hebben we buiten een dubbele laadpaal laten plaatsen en hebben we in de garage nog eens twee laadpunten voorzien.”

OPEN GEVOEL
“Visueel moest het huis open zijn naar de tuin toe”, klinkt het. “Daarom hebben we achteraan grote glaspartijen, op de volledige benedenverdieping, maar ook boven, op onze slaapkamer. Het geeft een prachtig zicht op de tuin en op de groene omgeving daarachter. We wilden vooral meer ruimte op het gelijkvloers. De slaapkamers en de badkamer mochten iets kleiner zijn. We hebben al grotere kinderen en wilden niet meer in een bouwwerf komen wonen. Alles moest dus nagenoeg klaar zijn voor we verhuisden, daarom hebben we buiten ook de berging en het poolhouse al in orde gemaakt. Daar is plaats voor onze fi etsen en er is een technische ruimte voor het zwembad.” “Kortom: we zijn blij dat het hele bouwproces nu bijna achter de rug ligt, al is het vrij goed verlopen”, besluit de vader van het gezin. “Maar het wordt hoog tijd dat we hier ook echt kunnen komen wonen. Daar kijken we alvast naar uit.”

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.