Bijzondere woningen

Zolder wordt omgetoverd tot multifunctionele ontspanningsruimte

Gepubliceerd: 29 juni 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 232

ARENDONK/RETIE — Voor deze ‘binnenkijken’ gaan we op bezoek in een gerestaureerd landhuis in Arendonk. Een oude zolder werd er omgetoverd tot een multifunctionele ruimte die rust moest uitstralen. De houten balken werden behouden, maar de vloer en het dak werden vernieuwd en geïsoleerd. “Eigenlijk was het een verloren ruimte die nu weer optimaal benut kan worden.”

Sinds het najaar van 2022 heeft het gezin dat hier in Arendonk woont er een multifunctionele ruimte bij. Van de oude zolder van weleer is nu nog nauwelijks iets te merken. Vooral de houten balken herinneren nog aan vroeger. Al bleef de landelijke stijl wel behouden. Het Arendonkse gezin schakelde WOOD.S Houtbewerking en ReENo bv in om hun project uit te werken en vorm te geven. Het is zaakvoerder Simon Luyten van WOOD.S Houtbewerking die ons rondleidt op de zolder. “Alles werd hier tot dan toe enkel gebruikt als opslagplaats”, legt hij uit. “Er lag wel een oude vloer, maar die was niet meer in goede staat, op enkele plaatsen kon je er zelfs doorheen kijken. We hebben die vloer helemaal opgehoogd en er een nieuwe plankenvloer opgelegd. Eigenlijk was het een verloren ruimte die nu weer optimaal benut kan worden.” De keuze viel op een grenen plankenvloer met plinten. “Die is achteraf geolied. Daardoor kan je de kleurbalans nog bijstellen. We hebben daarbij gekozen om zo dicht mogelijk aan te leunen bij de kleur van de balken die er al waren. Zo vormt alles één mooi geheel. Nu geeft het ook echt een parketgevoel als je ernaar kijkt en erover stapt. Heel geslaagd.”

ONTSPANNINGSRUIMTE
De zolder werd zo omgetoverd tot een multifunctionele ruimte voor groepssessies, workshops en lezingen. Daarnaast kan ze ook dienst doen als ontspanningsruimte. “Het moest echt een nieuw afzonderlijk deel zijn van het huis. Daarom hebben we de vloer geluidsisolerend gemaakt. Ook het dak zelf hebben we geïsoleerd waardoor de EPC-waarde een stuk beter werd en je hier ook echt sessies kan organiseren. Zonder die isolatiewerken zouden de verwarmingskosten veel te hoog oplopen.” De elektriciteitswerken werden door ReENo bv uitgevoerd, waarvan Thomas Luyten zaakvoerder is, de broer van Simon. “Voor totaalprojecten werken WOOD.S Houtbewerking en ReENo bv vaker samen”, klinkt het.

KITCHENETTEBLOK
“Als kers op de taart hebben we samen een kitchenetteblok met geïntegreerde douche en toilet geïnstalleerd. Een fijn staaltje werk waar het essentieel was om technieken en afwerking feilloos op elkaar af te laten stemmen”, legt Simon uit. “Voor zo’n dingen is het feit dat we vaker samenwerken een groot voordeel.” In de kitchenetteblok werd o.a. indirecte led-verlichting mee geïntegreerd. “Op een speelse manier, de verlichting is gericht op de vormen van het dak en op de houten balken. Heel sfeervol, maar het brengt ook rust in de ruimte.”

WIT EN HOUT
Ook de combinatie tussen wit en hout, die op heel de zolder terugkomt, zorgt visueel voor extra rust. “Om workshops en lezingen te kunnen geven, heb je een interieur nodig dat niet te druk is. Dat was heel belangrijk voor de bewoners”, herinnert Simon zich. “Daarnaast komen er overal landelijke accenten terug.” Het gezin hier koos zo bijvoorbeeld voor eiken barnwoorddeuren om dat landelijke gevoel van de woning nog extra te benadrukken. Ook enkele ramen waren aan vervanging toe. “Daarbij hebben we gekozen om voor de nieuwe ramen de stijl van de bestaande exemplaren over te nemen.”

HANDIGE SUGGESTIES
De broers Luyten zaten vooraf zelf met de bewoners samen. “Dat vinden we belangrijk. Zo zijn de mensen die hier ook effectief zelf de werken gaan uitvoeren volledig op de hoogte van het project en moet niet alles doorgebriefd worden. Er is vrij veel overleg geweest”, zegt Simon. “Op het vlak van de afwerking is er ter plaatse nog veel beslist. De basis was het plan dat zij al hadden opgemaakt. Daar hebben wij dan ons eigen ding mee gedaan en enkele suggesties gegeven aan de bewoners. Zo zijn we uiteindelijk tot een definitief plan gekomen. We proberen altijd goed mee na te denken met de bewoners en ook de praktische kant niet uit het oog te verliezen. Zo hebben we op enkele plekken met gyproc en voorzetwanden gewerkt om een indeling te maken tussen de aparte ruimtes.” Op de vernieuwde zolder moest ook nog plaats blijven voor een pingpongtafel, die intussen werd geplaatst. En er is nog de optie om later bureaus toe te voegen voor de kinderen. “Het is een prachtig project geworden waar we heel trots op zijn.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.