Bijzondere woningen

Technieken plaatsen via een zelfbouwpakket

Gepubliceerd: 26 oktober 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 235

BEERSE/ARENDONK — Deze maand bezoeken we in onze rubriek ‘Binnenkijken’ de nieuwbouwwoning van Chantal, Dimitri en Mila (de dochter van Dimitri) in Beerse. Alle technieken, inclusief de ventilatie, waterleidingen, afvoeren en zelfs de zonnepanelen plaatste het koppel zelf, met de hulp van RB Zelfbouw uit Arendonk. “Het heeft bij ons voor extra zelfvertrouwen gezorgd.”

Chantal, Dimitri en Mila begroeten ons hartelijk bij het begin van onze rondleiding. “Ons huis is toegespitst op hoe wij hier willen leven. Dit hoeft niet voor iedereen de ideale woning te zijn, maar voor ons is het dat wel. De voorzijde ligt langs een drukke baan, daar moest alles dus goed gesloten blijven terwijl we de achterkant net zo open mogelijk wilden. Het groen dat daar ligt, met het bos hierachter, wilden we graag naar binnen trekken. In elke kamer van ons huis komt nu veel licht binnen, meestal gecombineerd met het zicht op dat groen.” “Zelfs in de inloopdouche hebben we speciaal een dakraam gemaakt om meer lichtinval te hebben. Dat dakraam kunnen we met een afstandsbediening aansturen en sluit automatisch als het regent.” In de badkamer strekt het badkamermeubel zich uit over de volledige lengte van de ruimte, al is er maar één wastafel. “Een bewuste keuze. Hoe vaak heb je op exact hetzelfde moment de wastafel nodig? Terwijl je wel af en toe een plek tekort komt voor je spullen.”

OPEN LEEFKELDER
“Ook het glas in de vloer van de woonkamer is iets wat niet veel mensen laten doen”, vertelt Chantal. “Wij vinden het heel geslaagd omdat we zo heel veel natuurlijk licht naar de leefkelder trekken, die een eigen uitgang heeft naar de tuin. Want het is een ruimte waar ik veel ben. Ik doe er af en toe aan sportbegeleiding en videobel er via mijn laptop met de hele wereld voor mijn werk.” In de woonkamer valt verder een grote glazen wand op die inkijk geeft in de garage. “We hebben een mooie wagen, maar te weinig tijd om ermee te rijden”, lacht Chantal. “Wij zijn autoliefhebbers, ik wellicht nog iets meer dan Dimitri. Het was volgens onze architect de eerste keer dat de vrouw de vragende partij was om zo’n aanpassing te doen. Het design van een mooie wagen spreekt mij gewoon aan.”

ZELFBOUWPAKKETTEN
De technieken vormen een belangrijk onderdeel van de woning. Die plaatsten Dimitri en Chantal volledig zelf. “Ik had bij mijn broer al geholpen toen hij zelf zijn technieken installeerde via een zelfbouwpakket”, vertelt Dimitri. “En ook financieel hebben we zo kunnen besparen.” Al snel kwam het koppel bij RB Zelfbouw in Arendonk terecht. “We wilden graag een firma dicht bij huis, zodat we daar terecht konden, moest dat nodig zijn.” Chantal toont ons intussen hoe die voorbereidingen van RB Zelfbouw eruit zagen. Ze bladert enkele kaften door. “De instructies zijn heel uitgebreid. Erg duidelijk, stap voor stap, en met veel foto’s. Er zitten ook gedetailleerde legplannen bij. Wat we belangrijk vonden: we werden nooit aan ons lot overgelaten. Stijn, onze projectleider, was heel betrokken en sprong hier zelfs regelmatig binnen.” De materialen werden in verschillende pakketten aangeleverd. “Handig, want we hadden eigenlijk de ruimte niet om alles te stockeren. En zo wist je meteen ook welke materialen je nodig had om de volgende fase te kunnen afwerken.” “In 2020 kochten we de grond, zo’n jaar later ging de eerste spade de grond in. En nog eens negen maanden later, in december 2022, zijn we al kunnen verhuizen. Toen was alles helemaal klaar, inclusief de tuin.” Omdat het om een ‘concrete house’ ging, waren er wel enkele extra uitdagingen. “De planning van de aannemer moest perfect aansluiten op de onze. Als eenmaal de beton gegoten was, kon er niks meer gewijzigd worden. Alles moest dus vooraf tot in de kleinste puntjes vastliggen.”

EENVOUDIG TECHNIEKEN PLAATSEN
En zo gingen Chantal en Dimitri aan de slag om eerst een uitgebreide planning te maken en daarna alles uit te voeren. De vloerverwarming, de ventilatie, de waterleidingen en afvoeren,… Zelfs de zonnepanelen werden door het koppel gelegd. “Op een bloedhete dag”, klinkt het met de glimlach. “We hadden daar vooraf een beetje schrik voor, maar het was verrassend simpel. Echt plug and play, bij wijze van spreken. We hadden heel duidelijke plannetjes en goed gereedschap van RB Zelfbouw gekregen. Dat verliep vlot. Zij hebben ook uitgerekend hoeveel tegengewicht we moesten plaatsen om ervoor te zorgen dat de panelen stevig vast stonden.” “We hebben er zelfs aan zelfvertrouwen door gewonnen. Het is soms hard werken, zeker als de timing krap is, maar onhaalbaar is het niet. Het is ook geen relatietest geweest voor ons, zoals je wel eens hoort zeggen. We hadden een goede taakverdeling. Ik boog mij vooral over het design en het budget en Dimitri nam de uitvoerende leiding op zich, daarin was ik de assistente”, vertelt Chantal. “Weet je, je draagt ook op een andere manier zorg voor je werf omdat alles van jou is. Alles was hier altijd proper. En de overschotjes konden we terugbrengen, heel handig.”

EXTRA KWALITEITSCONTROLE
Onze rondleiding sluiten we af in de technische ruimte, waar Chantal en Dimitri voor de nodige structuur zorgden. “Alle leidingen zijn mooi weggewerkt en alles hangt mooi recht”, glimlacht het koppel. “Het aansluiten van de warmtepompinstallatie en de omvormer van de zonnepanelen hebben we volledig overgelaten aan de techniekers van RB Zelfbouw. Het zou zonde geweest zijn dat we daar een foutje maakten en zo het toestel stuk zou gaan.” “Of we dit aanraden? Absoluut! Als je niet extreem onhandig bent, lukt dat, zeker weten. Als je het laat doen door een professional kan het ook misgaan. Niemand is onfeilbaar. En we hebben nu een veel beter beeld van hoe de technieken in onze woning eruit zien”, klinkt het enthousiast. “In onze vorige woningen wisten we totaal niet waar alle leidingen zaten. Het geeft ook voldoening om te weten dat we hier echt aan meegebouwd hebben. Toch iets om fier op te zijn.”

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere woningen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.