Opvallende bezigheden

Jonge accordeonist Wout Gastmans maakt nummer over Balen

Gepubliceerd: 27 juni 2024  |  Door: Delia Filippone  |  Onderox editie: 243

BALEN – “Balen zit in mijn hart”, zingt Wout Gastmans (16) in zijn nummer ‘Stralen in Balen’. Zijn geliefde accordeon, die hij al sinds zijn 6de bespeelt, begeleidt hem doorheen zijn liedjestekst. “Ik passeer langs Balense wegen, wat kom ik daar nu tegen?” zingt hij verder. In de videoclip loopt hij langs belangrijke, gekende Balense plaatsen, zoals de Keiheuvel met het bijbehorende vliegveld, het station en de Kruierie. Maar “we vergeten Olmen niet”.

“Accordeon spelen is geen alledaagse hobby”, zegt Wout Gastmans. Hij merkt dat het instrument niet zo populair is bij zijn leeftijdsgenoten, maar dat houdt hem niet tegen. Hij volgde jarenlang notenleer en zangles, een jaar muziekLAB, en momenteel gaat hij drie keer per week naar de muziekles aan de Academie Muziek en Woord in Mol. En hij maakt deel uit van de Bajantjs in Mol, een groep accordeonisten tussen de 8 en 18 jaar.

Hoe is je liefde voor de accordeon ontstaan, Wout?
Wout Gastmans: “Op de 80ste verjaardag van mijn overgrootmoeder kwam er iemand accordeon spelen en mocht ik als driejarige op de knoppen duwen. Ik was meteen verkocht. Maar ik moest nog wachten tot ik zes werd voor ik les kon volgen. En eigenlijk was dat ook al te vroeg, want je mag pas vanaf je 8ste naar de muziekschool. Maar ik kon al zo goed noten lezen dat het toch ging. Ik raakte pas helemaal in de ban van de accordeon toen ik de accordeonwinkel Karine in Westmalle bezocht tijdens een opendeurdag en daar mijn huidige muziekleraar Ludo Mariën ontmoette.”

Hoe kwam je op het idee om een eigen nummer te maken?
“Ik liet me inspireren door Juul Kabas. Hij maakte een nummer over Retie, zijn dorp, en ik wou graag hetzelfde doen, maar dan met de focus op mijn accordeon. Ik verzon de titel, de melodie, de tekst, zocht plaatsen uit in Balen die ik in de videoclip wilde tonen, en dan begonnen we het nummer op te nemen. Dat was niet per se een uitdaging, want ik maakte hiervoor al twee nummers. Eentje voor Make-A-Wish, waarvan de opbrengst ook naar dat goede doel gaat, en eentje genaamd ‘Fijn om in het water te zijn’ waarin ik acht minuten lang alle stappen toon die ik moest doorstaan tijdens het revalideren van mijn ziekte.”

In 2019 kreeg je inderdaad de diagnose van leukemie. Hoe was dat voor jou?
“Mijn accordeon was mijn grote houvast tijdens die periode. De verpleegsters wisten dat ik mij goed voelde als ze accordeonmuziek uit mijn kamer hoorden komen. De hoofdprofessor van Oncologie in het UZ Leuven vroeg me een tijd geleden om mijn accordeon nog eens mee te nemen. Ik ben nog niet honderd procent genezen verklaard, dat is pas na vijf jaar, en tijdens de vorige controle speelde ik dus nog eens voor alle verpleging. Ik speelde tijdens mijn verblijf een tijdje geleden ook specifiek voor dr. Elise ‘Für Elise’. Tijdens die periode verraste mijn papa mij tijdens mijn communiefeest ook met videoboodschappen van bekende artiesten als Johnny Trash, Yves Segers, Dennie Christian, Margriet Hermans en Johan Veugelers. Zij gaven mij opdrachten en wanneer ik die goed had uitgevoerd, kreeg ik een puzzelstukje. Op het einde legde ik de puzzel samen en kreeg ik mijn cadeau. Dat waren pedalen die je kan verbinden met je iPad zodat je digitale partituren kunt voorzetten met je voet zodat je het scherm niet telkens moet aanraken.”

Wat zijn jouw mooiste herinneringen als jonge accordeonist?
“Ik heb al met heel veel artiesten op het podium gestaan, zoals met Swoop. Zij maakten een nummer over mij genaamd ‘De kleine jongen met de accordeon’. Toen was ik acht jaar. In totaal ben ik al zo’n tien keer op tv geweest, bijvoorbeeld bij ‘Little Big Shots’ met Nathalie Meskens. Ik sloot ook de Warmste Week in Kortrijk af in 2019. Op de dag van mijn eerste communie zijn we naar Margriet Hermans gereden en heb ik samen met haar haar nummer ‘Een vriend’ gespeeld en gezongen. Het was heel speciaal om als kleine jongen bij zo’n grote artiest binnen te mogen. Op mijn verjaardag kwam Johan Veugelers bij mij thuis samen met mij accordeon spelen. Dat was heel leuk, maar ook uitdagend, omdat hij in andere toonaarden moest spelen. Samen met People on Stage heb ik ook een nummer van Tears for Fears gebracht, samen met de Bajantjs, en ook voor een goed doel.”

Waar droom je nog van?
“Ik wil heel graag eens in het Sportpaleis staan. In een grote zaal kunnen optreden wetende dat al die mensen daar voor mij zijn en ze het leuk vinden wat ik doe, lijkt mij fantastisch. Mijn droom voor Make-A-Wish toen ik ziek was, was eerst om met André Rieu in het Sportpaleis te staan. Maar dat kregen ze helaas niet geregeld. Op mijn 18de zou ik graag een verjaardagsshow realiseren waarbij bekende artiesten samen met mij komen optreden. Maar momenteel oefen ik vooral veel om verder te kunnen gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar mijn muziekleraar ook les geeft. Dan moeten we wel een instrument aanschaffen van 20.000 euro… Maar dat is effectief nodig. Ik wil dan ook heel graag worden als Johan Veugelers of Matthias Lens. Die laatste heeft ook les gehad van dezelfde muziekleraar én heeft ook aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen gestudeerd.”

Meer lezen van Delia Filippone
Meer lezen over
muziek

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.