Opvallende bezigheden

Jong talent aan het hoofd van Geelse kerstmusical

Gepubliceerd: 7 september 2021  |  Door: Lies Van de Cruys  |  Onderox editie: 211

GEEL — Cultuur leeft in Geel! Naast de ‘Dimpnadagen’ en ‘Gheelamania’ is de kerstmusical er al jaren een begrip. Dit jaar wordt die geregisseerd door twee frisse, Kempische youngsters. Heleen Teuwen (24) en Senne Jonckers (22) zijn, as we speak, al ijverig in de weer achter de schermen om in december een prachtige musical op de scène te zetten.

Als niet-Gelenaar ben ik niet bekend met die kersttraditie, hoe moet ik dat zien?
Heleen Teuwen: “Geel is sowieso heel cultuur-minded. In die rijke culturele traditie past ook de jaarlijkse kerstmusical. Bij die eerste editie was ik er al bij. Gaandeweg ontstond een vaste werkgroep die intussen al jaren meedraait. Die groep bestaat uit een mix van vrijwilligers en mensen van de dienst toerisme. Het is een toffe bende die elk jaar heel gedreven hun schouders onder het project zet.”
Senne Jonckers: “Enkel de regisseur is elk jaar anders, en dit jaar zijn het er dus twee. Als regisseurs staan wij in voor alles wat artistiek is. Maar voor de rest kunnen we rekenen op een vast team voor decorbouw, logistiek, kostuums,… We mogen van de stad Geel gebruik maken van hun gigantische kelder met kostuums. Na al die jaren van culturele traditie hebben ze daar een vestimentair paradijs bij elkaar hangen!”

Hoe zijn ze bij jullie uitgekomen voor deze kerstmusical?
Senne: “Wij hebben onze kandidatuur ingediend met de grote lijnen van het verhaal dat we willen brengen. Daarna hebben ze een aantal kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Wat dan overbleef, werd voorgelegd aan de werkgroep. Zij hebben dan voor ons gekozen. We hadden dat totaal niet verwacht!”
Heleen: “We hebben ons kandidaat gesteld met het gedacht: ‘We gaan dat eens proberen, maar we denken niet dat we kans maken’. Maar naarmate we voelden dat dat toch zo was, groeide de goesting enorm. Stiekem begonnen we er erg hard op te hopen.”

En jullie doen dit samen?
Heleen: “Ja. We hebben elkaar leren kennen via People on Stage, een vzw die kinderen en jongeren kansen biedt om op een podium te staan. Daar werkten we allebei als animator op de zomerkampen en gaven we workshops. We vonden elkaar in de musicals, waar ik vooral het theatergedeelte voor mijn rekening nam, en Senne de zang. Zo zijn we samen ook in de jaarwerking musicallessen beginnen geven.”
Senne: “Hoewel we heel verschillend zijn, werken we goed samen en vullen we elkaar aan. Die complementariteit is onze sterkte. En daarnaast zijn we al jaren beste vrienden. We zijn heel veel samen.”
Heleen: “Op zaterdagvoormiddag geven we samen les. Elke vrijdagavond komt Senne bij mij logeren. Dan houden we gezellige zetelavondjes met een wijntje. We zijn twee handen op één buik. In mijn nieuwe appartement heeft Senne zelfs zijn eigen kamer.” (lacht)

Hoe gaan jullie dit project aanpakken?
Heleen: “We zijn volop aan het schrijven om het verhaal verder uit te werken tot een volwaardig script. Er stonden deze zomer heel wat schrijfweekends in de Ardennen gepland. Mijn papa heeft daar een huisje. Dat doet wel vaker dienst als ons creatieve toevluchtsoord. Daar zijn al mooie dingen ontstaan.”
Senne: “Eind augustus moet het script er liggen. In september volgt een startvergadering. Hier lichten we het verhaal toe en krijgen alle geïnteresseerden meer info over speeldata, repetitiedagen,… Daarna kunnen mensen beslissen of ze auditie doen. Eens de rollen en taken verdeeld zijn, starten de repetities. Eerst zijn dat zangstondes en scriptlezingen. In oktober zal alles dan concreter vorm beginnen krijgen. Vanaf november gaan we intensief repeteren op locatie, met decor en kostuums.”

Gaan jullie de kerstsfeer niet beu zijn na een heel jaar vol kerst?
Senne: “Misschien wel. Alhoewel, vorig jaar is de musical door corona niet doorgegaan en hebben we kerst in onze beperkte bubbel gevierd. De kersthonger is dus extra groot. Ik denk dat iedereen dit jaar wel klaar is voor een dubbele portie Kerstmis! Als ik Heleen maar niet beu word! (lacht) Nee nee, dat gaat nooit gebeuren!”
Heleen: “Wacht maar! Nee nee, wij hebben een soort broer-zusrelatie. We plagen elkaar veel. Maar we kunnen ook alles tegen elkaar zeggen. Af en toe ontploft dat wel eens maar dan praten we het uit en leggen het bij.”

Waar kijken jullie het meest naar uit?
Senne: “De première. Dan laat je je kindje los op de wereld en — hopelijk — kan je dan voelen dat mensen het goed vinden. Na een voorstelling is de sfeer altijd uitgelaten. Dan is er zo’n gezellige ontlading omdat het weer goed gegaan is.”
Heleen: “Ik kijk ook enorm uit naar de generale repetitie! Tijdens het repeteren werk je aan scènes, los van elkaar. Het is een magisch gevoel om dat tijdens de generale repetitie allemaal te zien samenkomen tot één geheel. En omdat er nog geen publiek is, kan ik het zelf ook intens beleven dan.”

Kunnen jullie al een tipje van de sluier lichten over de inhoud?
Heleen: “Het wordt een echte familievoorstelling met een mooie boodschap. De sfeer zou je kunnen omschrijven als feeëriek, niet met elfjes en zo maar we willen vooral een warm gevoel oproepen.”
Senne: “We willen ook dat het publiek zich betrokken voelt. Dus we voorzien ook wel wat interactie.”

MEER INFO
De voorstellingen vinden plaats vanaf half december 2021. De exacte speelmomenten worden later bekend gemaakt.

Meer lezen van Lies Van de Cruys
Meer lezen over
cultuureindejaar

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.