Opvallende bezigheden

Harmonie viert feest samen met winnaar Eurovisiesongfestival

Gepubliceerd: 26 oktober 2023  |  Door: Jef Aerts  |  Onderox editie: 235

MOL – De Harmonie van Mol-Rauw is 75 jaar oud. En toch musiceren ze daar nog als dartele, jonge veulens. De doorstroming van jong talent naar het ‘hoofdpodium’ verloopt vlot. Maar je moet er wel de nodige notenbalkvaardigheden kunnen voorschotelen. Iedereen stuwt er iedereen naar een hoger niveau. Maar dé onuitputtelijke energiebron is dirigent Alex Steurs (58). Om het feestjaar volledig aan de muzikanten te gunnen was er al een groepsreis naar Traben-Trarbach in de Moezelstreek. En zijn er op 28 oktober de Halloweenproms. Met niemand minder dan tweevoudig — sorry, drievoudig — Eurovisiesongfestivalwinnaar Johnny Logan.

“Music was my first love en it will be my last…” Hoe vaak zou John Miles dat niet gezongen hebben op de Night of the Proms en diverse andere podia. Ja, u heeft het waarschijnlijk zelf ook al meegezongen. Welnu, datzelfde gevoel zit in elke vezel van dirigent Alex Steurs. Alles in zijn leven draait om muziek. Als bevlogen dirigent maar evengoed als lesgever en als saxofonist in een aantal zijprojecten. Zijn eerste prijs notenleer behaalde hij aan het Koninklijk Muziek Conservatorium in Brussel. Later lijmde hij er nog een eerste prijs saxofoon en een eerste prijs kamermuziek aan vast. En de lijst van lintjes en wimpels is hier bewust gelimiteerd. Aan de Molse muziekacademie is hij intussen docent saxofoon, samenspel en instrumentaal ensemble.

Alex, wat is jouw precieze functie binnen de Harmonie van Mol-Rauw? Want je draait daar al eventjes mee?
Alex Steurs: “Ik ben al op mijn achttiende in het bestuur gekomen. En ondertussen ben ik al 38 jaar dirigent. Daarnaast ben ik een beetje de opstoker van het bestuur, ik ben er één van de drijvende krachten. Laat me zeggen dat wij een heel dynamisch bestuur hebben. Eentje dat voortdurend de kaart van de jeugd trekt. Wij zijn constant in verandering.”

Een harmonie is al lang niet meer de fanfare die vrolijk rond host als er een kermis is en als St.-Cecilia moet gevierd worden. Wie nu wil meespelen moet over een gedegen muzikale kennis beschikken?
“Onze muzikanten zijn allemaal academisch geschoold. De muziekacademie doormaken is het minste. Maar de doorstroming verloopt echt wel vlot. Zo hebben we ons eigen jeugdorkest: de Do-Nuts. Allemaal jongeren die les volgen aan de muziekacademie. Soms worden ze al eens uitgenodigd op de ‘grote repetities’ om er van die beleving te kunnen proeven. En ze zijn zeker erg plichtsbewust. Elke zondagvoormiddag is er een repetitie met zo’n dertigtal jonge musici. En ze zijn er hoor!”

Jullie hebben stilaan een lange reputatie opgebouwd van allerhande optredens, verspreid over zowat de hele aardkloot?
“Tja, we gaan weinig uitdagingen uit de weg en ik durf zeggen dat het niveau bij ons best wel hoog ligt. Zo hebben we al optredens gehad in – pakweg – Praag, St.-Petersburg en we hebben al drie keer opgetreden in China. Dat is er ooit eens van gekomen via een ingeweken Nederlander die bij ons muzikant was en ginds de nodige relaties had. Zoiets organiseren valt logistiek gezien eigenlijk best mee. En we zijn in dit feestjaar ook naar Traben-Trarbach geweest met de hele ploeg. Geweldig! Daar hadden ze nog een heuse kiosk, volledig ingericht en voorzien voor optredens, waar we ons ding konden en mochten doen.”

Dat zullen daar in China nogal rare partituren geweest zijn?
“Valt best wel mee. We zijn daar een paar keer geweest. Maar het publiek wil daar best wel Westerse muziek horen. Al brachten we tussendoor ook enkele bekende Chinese nummers die we ingestudeerd hadden. In het begin is het best wennen, vooral bij het applaus. Na elk nummer volgt er een heel kort applausje, dus moesten we snel aan het volgende nummer beginnen en dacht je, vinden ze het niet goed? Maar na afloop krijg je een overdonderend applaus en bestormen ze echt het podium. Ook als er één van de muzikanten gaat soleren, van het podium stapt en in de zaal gaat, worden ze daar écht zot. Wat ons ook opviel was de rommel die er in de zalen achterbleef. Alles wat er gegeten en gedronken werd belandde nonchalant op de grond. Maar eenmaal het publiek vertrokken, komt er een heuse ploeg om op te ruimen en binnen de kortste keren is alles weer spic en span. Ongelooflijk, dat moet je echt gezien hebben. De Chinezen leven ook echt mee, zijn uit op sfeer en ambiance. We zijn er eens geweest met onze Lexy’s Lads Dixieland Band. Waar we moesten optreden hadden ze een banner opgehangen van maar liefst 45 meter! In 2020 waren we gevraagd om met de saxofoongroep op te treden samen met een symfonisch orkest. Dat zouden we ongelooflijk fijn gevonden hebben. Het bekende virusje gooide toen spijtig genoeg roet in het eten.”

En nu zitten jullie weer aan de Halloweenproms. Ik herinner me dat bij jullie allereerste versie van de Proms er meteen een boze reactie kwam vanuit het Antwerpse Sportpaleis waar ze het alleenrecht op de naam Proms claimden. Terwijl dat toch al in de woordenboeken stond?
(lacht) “Dat klopt! De mensen van de ‘Night of the Proms’ vonden het niet kunnen. Maar om alle juridische disputen uit te sluiten hebben wij het dan maar ‘the Night of the Pro(ble)ms’ gedoopt. Deze Halloweenversie is eigenlijk ook een geschenkje voor onze muzikanten, ze genieten van dergelijke uitdagingen.”

Uitdagingen gaan jullie niet uit de weg, met de ElvisMatters Orchestra begeleiden jullie ook Bouke Scholten, de vleesgeworden reïncarnatie van de stem van Elvis?
“Dat is echt ongelooflijk, overal waar we optreden, trekt hij volle zalen. Dat is echt een gast die in Las Vegas gaat eindigen.”

Op jullie affiche zie ik ene Luc Caals naast Barbara Dex. Qua halloweengehalte kan ik me bij Caals wel iets voorstellen, maar Barbara is toch veel te lief om als enge heks te fungeren?
(lacht nog luider) “Luc Caals gaat een repertoire van André Hazes brengen en hij doet zijn eigen presentatie. Barbara is er bij ons al bij geweest bij elke Proms. Wat een geweldige zangeres! Zij gaat klassiekers brengen die iedereen kent en kan en mag meezingen.”

Dat brengt ons bij jullie topact: Johnny Logan! Op welke whiskyproeverij ben je die tegen het lijf gelopen?
“Nu zit je er volledig naast hoor! Johnny staat al ruim vijftien jaar droog. Zijn eigen beslissing omdat hij vond dat zijn stem er begon onder te lijden. Maar dat is een toffe vent, een hele joviale kerel die ik toevallig ergens leerde kennen. Iemand die écht heel goed kan zingen, die zingt zo mooi en ‘haarjuist’. Geweldige vent! En je moest eens weten hoeveel mensen me al gevraagd hebben of het wel de echte Johnny Logan is! Voor alle duidelijkheid, het is wel degelijk de echte! Die kerel heeft in 1980 (‘What’s another year’) en in 1987 (‘Hold me now’) het Eurovisiesongfestival gewonnen. En met ‘Why me’ in 2001 nog eens als tekstschrijver en componist. En omdat het feest is, gaat er na het optreden van de Harmonie nog een afterparty door tot 3 uur.”

MEER INFO
De Halloweenproms met Luc Caals, Barbara Dex en Johnny Logan vindt plaats op 28 oktober 2023 in feestzaal TISP (Kruisven – Mol) De deuren openen om 18.30 uur. Het concert begint om 20 uur. Prijzen: 43 euro (staanplaats) en 48 euro (zitplaats). www.homr.be

Meer lezen van Jef Aerts
Meer lezen over
muziek

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.