Opvallende bezigheden

Nicole Van Craen: 'Elke leeftijd heeft zijn charmes'

Gepubliceerd: 28 maart 2024  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 240

WIEKEVORST — Met haar 56 jaar is Nicole Van Craen met ruime voorsprong de oudste finaliste van Miss Wellness Beauty, de verkiezing die de Vlaamse schoonheidssector een nieuwe ambassadrice moet opleveren. Of dat haar van de wijs kan brengen? Niet, dus. “Tien jaar geleden zou dat nog wel het geval zijn, maar vandaag is mijn zelfvertrouwen groter dan ooit.”

Als uitbaatster van schoonheidssalon SkinCare in Wiekevorst speurt Nicole Van Craen al jaren naar nieuwe technieken om de huid te behandelen. “Ik focus me vooral op het verbeteren, het verstrakken en het liften”, vertelt ze. “Na lang zoeken heb ik een apparaat gevonden dat het collageen in de huid stimuleert aan de hand van ultrasound, op een natuurlijke manier. Je zou dat een facelift kunnen noemen, maar dan in een vorm die geen chirurgische ingreep nodig heeft.”

Wat zegt die keuze over jou als schoonheidsspecialiste?
Nicole Van Craen: “Dat ik mijn job ernstig neem. Daarom trek ik voor elke behandeling ook voldoende tijd uit. Voor de klant is de duur van die behandeling pure me-time. Dat hoor ik toch vaak. Goed zo, denk ik dan, want daar doe ik het voor.”

Heeft die zienswijze in jouw voordeel gespeeld tijdens de voorronde van Miss Wellness Beauty?
“Zeker wel, al denk ik dat ik mijn plaats in de finale vooral te danken heb aan ‘elke leeftijd heeft zijn charmes’, het motto dat ik expliciet heb uitgespeeld. Dat is geen willekeurig standpunt, ik geloof dat ook echt. Of er nog andere factoren hebben gespeeld? Mijn leeftijd en mijn frisse uitstraling, hoop ik.” (lacht)

Afgaand op de reacties op Facebook lijkt dat inderdaad zo te zijn. ‘Een natuurtalent’, schrijft iemand. Of nog: ‘Een geboren miss.’ Heb je al ervaring met missverkiezingen?
“Neen. Ik heb nooit eerder een deelname overwogen. Geloof het of niet, maar zo’n verkiezing ligt mijlenver buiten mijn comfortzone. Waarom dan nu wel? Omdat ik een boodschap wil uitdragen over het verzorgen en het beschermen van de huid. Begin daar tijdig mee, op jonge leeftijd, zodat je er later de vruchten van kan plukken. Geniet van de zon, maar neem genoeg voorzorgen en smeer je voldoende in met degelijke producten. Het is belangrijk dat iedereen dat beseft.”

Zo’n boodschap willen uitdragen is een nobel initiatief, maar is dat voldoende om ook komaf te kunnen maken met jouw podiumvrees?
“Laat ons zeggen dat ik zin had om eens gek te doen. (lacht) Veel heeft met zelfvertrouwen te maken. Tien jaar geleden zou ik resoluut neen hebben gezegd als ze me zouden vragen voor een missverkiezing, maar vandaag denk ik: waarom ook niet? Ik heb intussen geleerd om op een andere manier naar mezelf te kijken. Onlangs nam ik deel aan een fotoshoot. Ik vond dat het resultaat best gezien mocht worden. Het is prettig om dat vast te stellen. Ik heb nooit graag in de belangstelling gestaan, maar stilaan begint het te wennen.”

Missverkiezingen worden wel eens weggezet als ordinaire vleeskeuringen. Schrikt jou dat af?
“Neen. Dit is dan ook geen traditionele verkiezing. De organisator zoekt geen Barbie-typetje, maar iemand met kennis van zaken op vlak van wellness en beauty. Of we in badpak moeten opdraven? Wellicht wel, maar dat maakt van Miss Wellness Beauty nog geen klassieke verkiezing. Die badpakkenronde is overigens niet het belangrijkste onderdeel.”

Je bent de oudste deelnemer die meedingt naar het kroontje, hoe oud zijn de andere dames?
“De leeftijden binnen de groep variëren: van twintigers en dertigers tot veertigers en één vijftigplusser, ikzelf. Toen ze me lieten weten dat ik de finale had gehaald, kon ik dat eerst maar moeilijk geloven. Is dit een grap? Die vraag spookte dagenlang door mijn hoofd.”

Levert die gezegende leeftijd reacties op onder de jongere deelnemers?
“Helemaal niet. Ik heb me nog geen moment onwennig gevoeld. De sfeer achter de schermen is amicaal. We zien deze verkiezing allemaal als een leerproces, niet alleen als een competitie. Wat niet wegneemt dat ik er wel voor wil gaan. Winnen is en blijft het doel.”

Een leerproces? Valt er voor jou nog veel te leren na zoveel jaren in het wellnessvak?
“Toch wel. Binnen de sector wordt voortdurend gezocht naar nieuwe ideeën en technieken. Denken dat ik alles al heb gezien, zou fout zijn. Ik kan nog altijd bijleren, ongeacht mijn leeftijd. Bovendien wordt van de uiteindelijke Miss Wellness Beauty één en ander verwacht. Zij wordt de ambassadrice van de landelijke wellnesssector. Het valt ook niet uit te sluiten dat de laureate wordt uitgeroepen tot het gezicht van een bekend merk van verzorgingsproducten. Onlangs kreeg ik de vraag om deel te nemen aan een modeshow. Dat is voor mij een heel nieuwe wereld.”

De inzet is hoog. Hoe schat jij jouw kansen in?
“Dat is moeilijk te zeggen. Eén ding weet ik zeker: ik zal tot het uiterste gaan. Dat ben ik ten voeten uit. Als ik ergens mijn tanden in zet, bijt ik flink door.”

MEER INFO
Miss Wellness Beauty vindt plaats op 27 april 2024 in het Antwerpse Hilton Hotel. Stemmen voor Nicole Van Craen kan door MWB(spatie)19 te zenden naar het nummer 6630.

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
maatschappijwellness

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.