Opvallende bezigheden

Guy Hoeyberghs: "Ik zie geen rommel, maar creatieve ideeën"

Gepubliceerd: 29 april 2021  |  Door: Lies Van de Cruys  |  Onderox editie: 208

MOL – Als je voor het huis van Guy Hoeyberghs (61) in Mol-Sluis staat, kan je je niet voorstellen welke schatten er achter de charmante gevel te ontdekken zijn. Wanneer ik zijn tuin binnenwandel, waan ik me onmiddellijk in een soort openluchtmuseum. Pas wanneer Guy me er per kunstwerk op wijst, zie ik dat alles uit gebruikte materialen of zelfs afval gemaakt is. Bij een tweede of derde blik, zie je telkens meer details en herken je materiaal dat jij en ik zonder nadenken zouden weggooien.

Hoe lang doe je dit al lang?
Guy Hoeyberghs: “Goh, ik herinner me dat de broer van mijn grootvader zelf een windmolen heeft gemaakt om voor zichzelf elektriciteit op te wekken. Als klein ventje mocht ik hem regelmatig gaan helpen. Toen ik 12 was, heb ik voor mijn tante kinderstoeltjes volledig met de hand gemaakt. Sindsdien ben ik altijd wel met één of ander projectje bezig. Eigenlijk doe ik dit dus al zo lang ik mij kan herinneren. Ik kan het niet laten.”

Hoe kom je er dan bij om enkel gebruikte materialen of afval te gebruiken?
“Ik had vroeger geen geld om nieuw materiaal te kopen. (lacht) En gaandeweg heb ik er een speciaal oog voor ontwikkeld, denk ik. Ik kijk goed rond en zie overal waar ik kom ‘bruikbare’ dingen. Als er iets langs de kant van de weg staat, heb ik het gezien en ga ik toch eens neuzen. Intussen weten mensen me ook wel te vinden. Vrienden en familie checken voor ze iets willen weggooien eerst bij mij of ik het nog kan gebruiken.”

Waar haal je je inspiratie?
“Overal eigenlijk. Soms zie ik iets leuks op vakantie, dan krijg ik allerlei ideeën. Op Pinterest kan je ook heel veel inspiratie opdoen. Maar meestal begint het niet zozeer met een idee. Ik vertrek vanuit het materiaal en het idee komt daaruit voort. Jij ziet misschien een stuk afval, ik zie allerlei mogelijkheden om er iets moois van te maken.”

Ik zie achteraan in je tuin wat losse stukken bij mekaar liggen. Wat vindt je vrouw van deze hobby?
“Met de afgewerkte stukken is ze altijd heel blij. Maar ze vraagt me toch regelmatig om de ‘losse rommel’ eens weg te doen. Dan zeg ik: ‘Dat is geen rommel, dat zijn creatieve ideeën die liggen te wachten om uitgevoerd te worden.’ (lacht) Eigenlijk gooi ik nooit iets weg. Ik kan bijna alles gebruiken. En mijn zolder ligt ook nog bomvol met ‘creatieve ideeën’.”

In de tuin springt meteen de gigantische tipi in het oog. Daar zijn je kleinkinderen vast heel blij mee?
“Ja, zij vinden dat geweldig. Die tipi is gemaakt van een oude trampoline. Ik wilde hem eigenlijk boven de vijver hangen maar mijn vrouw vindt dat daar al meer dan genoeg bouwsels en knutselwerken staan. Het idee voor de tipi komt ook van Pinterest. Eigenlijk is dat simpel, hoor. Je trekt touwen van rondom de trampoline samen naar boven, een zeil errond en klaar. Ik zou ze nog graag volstouwen met kussens en dan kunnen we er echt in kamperen. De kleinkinderen zijn trouwens zelf altijd in de weer in de garage als ze hier zijn. Meer dan wat vijsjes en een blokje hout hebben ze niet nodig om zich te amuseren. Ze vragen ook wel eens of ik iets voor hen kan maken. Onlangs vroeg één van mijn kleinkinderen om zo’n ‘skate bar’ (grind rail, nvdr.) te maken. Dan ga ik zoeken tussen mijn ‘rommel’ en vind ik met zekerheid de geschikte buis. Het doet me plezier dat ik hen daar blij mee kan maken.”

Wat is je grootste project ooit geweest?
“Ik heb drie jaar lang café ’t Voske uitgebaat, één van de oudste café’s van Mol. Toen ik het overnam was dat een vervallen krot, totaal onbewoonbaar. Dat heb ik terug opgemaakt zoals het oorspronkelijk was. Ik ging op zoek naar een authentieke toog, meubilair,… Pas op, dat waren grote werken, we hebben de plafonds moeten verhogen… Wanneer het klaar was, heb ik het uitbaten aan iemand anders overgelaten.”

En die auto hier? Heb je die ook zelf gemaakt?
“Dat is een bijzonder project. Veel mensen geloven niet dat ik dat gemaakt heb. Maar toch is het zo. Ik ben vertrokken van een oude koets. De motorkap is bijvoorbeeld van een tractor. Met deze auto heb ik een week op nummer één en nog enkele weken in de top tien gestaan bij de Amerikaanse ‘Cycle car club’. Ik heb er heel wat mailtjes over gekregen maar mijn Engels is niet goed genoeg om ze allemaal te beantwoorden. Maar neem nu mijn woonwagen daar. Eigenlijk zit de hele wereld daarin. De raampjes komen uit Amsterdam, de keukentegeltjes uit Tenerife, de lamp en de gordijntjes uit Marokko,… De voorkant is van een bed gemaakt… En zo is alles wat ik zie bruikbaar voor mij. Afval bestaat niet.”

Op welke manier haal je plezier uit je projecten?
“Het is altijd plezant als het af is. Als mensen het dan knap vinden, doet dat plezier. Maar tijdens het project lig ik ervan wakker, hoor. Soms kan ik niet slapen en dan sta ik op om het internet af te schuimen. Ik ben er altijd mee bezig in mijn hoofd. Het is een passie zoals een andere, zeker?” (lacht)

Meer lezen van Lies Van de Cruys
Meer lezen over
duurzaamheid

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.