Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
Mei is niet alleen de maand waarop we ons gras niet maaien om onze leefwereld te helpen, het is ook de maand waarin we water besparen, zo kwam mij onlangs ter ore. En dat kan op heel veel verschillende manieren, zo blijkt. Via een waterchallenge bijvoorbeeld. Een Wereldverbeteraar die een uitdaging uit de weg gaat? Ik dacht het niet!
In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter en duurzamer te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: de waterchallenge.
De ’30 days Water Challenge’ is een initiatief van Join For Water, een ngo uit Gent die al jarenlang elke dag met water bezig is. Je kan je tijdens de maand mei gratis online inschrijven en krijgt vervolgens aanmoedigingen, tips en challenges via mail. Hun website leert me dat Belgen gemiddeld zo’n 100 liter kraantjeswater per dag gebruiken. Direct watergebruik heet zoiets. Drinken, douchen, tanden poetsen. Het indirecte watergebruik heeft een veel grotere invloed: zo’n 7.400 liter per dag in ons land. Het grootste gedeelte zit ‘m in voeding (hoeveel water is er nodig geweest om een stukje vlees op je bord te krijgen) of kleding (hoeveel water is er gebruikt om jouw T-shirt te maken). Een hamburger: 2.500 liter, een jeans: 8.000 liter, een A4-blad: 8 liter. Zo wordt als voorbeeld aangehaald.
GEEN KAAS, EEN BEETJE KOFFIE
Ik ga de challenge aan en begin met het berekenen van mijn eigen watervoetafdruk. Ik krijg een hele reeks vragen voorgeschoteld, de ene lijkt mij al relevanter dan de andere. Nadat ik onder meer heb ingegeven dat ik geen kaas eet en minder dan twee tassen koffie per dag drink, krijg ik mijn resultaat. 3.790 liter water per dag. Een stuk minder dus dan het Belgische gemiddelde. Ook de site is onder de indruk: ‘Proficiat! Je gaat al bewust met water om!’, staat er te lezen. Maar voor ik helemaal begin te zweven, krijg ik al een nieuwe boodschap: ‘je kan wel nog voor échte impact gaan’. De gemiddelde watervoetafdruk van de wereldbevolking is 3.800 liter per dag. Daar blijf ik nog nipt onder. Maar het mag dus nog wat meer zijn. En daarvoor vind ik even later de ideale partner in crime: de ‘quick-wins’, een dubbele pagina met allerlei vakjes met opdrachten erop, die niet veel tijd kosten, maar wel impact hebben. Ideaal! Het ziet er een beetje uit als een bingoblaadje, maar dan zonder de bedoeling om rijen of volle kaarten te bekomen. Ik laat er mij gewoon door inspireren. Een eerste vakje dat mijn aandacht trekt, besluit ik meteen in de praktijk om te zetten: hang de aftelkalender. Die kan je afprinten en ophangen. Elke dag waarop je een challenge doet, mag je een vakje in het blauw aankruisen. Ik druk op printen en vind een plekje thuis aan de muur om ‘m op te hangen. De dagen van de week kloppen niet, ik veronderstel dat deze kalender al eventjes meegaat, maar goed. Ik baseer me dan maar op de data, niet op de dagen. Wat er ook van is, het eerste vakje mag blauw. Easy-peasy.
EEN MUZIKALE DOUCHERACE
Volgende challenge: ‘Ga voor quick showers. Kies een douchelied van ongeveer 3 minuten.’ Bedoeling is dus dat je je ook op die drie minuten volledig gewassen hebt. Niet ideaal voor een grondige schrobbeurt, lijkt mij, maar voor de kattenwasjes waarop je eigenlijk nauwelijks vuil bent of eerder ’s ochtends even onder de douche stapt om wakker te worden moet het lukken. Een doucheliedje vinden is geen probleem, er zijn meer dan opties genoeg. Eerst wil ik voor het liedje ‘Ik wil niet in bad’ van Samson en Gert gaan, maar dat duurt te lang. De volle 3.45 minuten. Denk eens aan al dat water dat nodeloos zou wegspoelen. Bovendien is het liedje ook te traag, je wil wel muzikaal aangespoord worden om haast te maken, en gaat het vooral over een hond die niet in bad wil. Wellicht ziet hij een douche dan ook niet zitten. Uiteindelijk valt de keuze op ‘Swimming in the pool’ van The Radios. Veel opzwepender, en dus beter geschikt voor zo’n race-tegen-de-klok-douche. Met z’n 2.52 minuten netjes binnen de tijd en toch behoorlijk toepasselijk wegens het zwemmen-luik. Ik zet het liedje op, duw simultaan op de knop van mijn douche en wacht tot die warm is. De eerste tien seconden zijn zo al verlopen voor ik mij onder de waterstralen begeef. Ik zeep me in en probeer toch ook nog van de douche te genieten. Gelukkig is mijn haardos ooit weelderiger geweest en hoef ik daar dus al geen tijd aan te verspillen. Ik spoel me weer af en hoor dat het liedje rustig afneemt in volume, wat het einde aankondigt. Ik zet het water stop. Netjes binnen de tijd en meer dan proper genoeg om de dag te beginnen. Een paar dagen later, ik bespreek hier niet alle uitdagingen, maant een challenge me aan om eens door mijn kleerkast te gaan. Ik moet op zoek naar kledij die ik een jaar al niet draag. Die moet ik dan doorgeven. Mijn kleerkast is niet gigantisch, maar toch vind ik behoorlijk wat kledij, vooral T-shirts, waarvan ik me niet meer kan herinneren wanneer ik ze nog heb aangedaan. Dat kan dus best een jaar geleden zijn. Ik maak een stapel, klaar om doorgegeven te worden. Blauw vakje: check!
DE EMMER DER TELEURSTELLING
De volgende dag is het zowaar heet buiten, dat zijn we even niet meer gewoon geweest. Al kondigt er zich ’s avonds een onweer aan. En dus is het tijd voor een volgende opdracht: ‘Zet een emmer buiten en vang het regenwater.’ Het heeft de laatste maanden haast elke dag geregend en dus is de nood aan opgespaard regenwater klein, maar goed, we spelen even mee. Bedoeling is om water uit te sparen dat anders uit de tuinslang komt. Ik heb net een paar plantjes in de moestuin gezet, dus ik kan wel wat extra sproeiwater gebruiken. Vol goede moed stap ik de volgende ochtend buiten, benieuwd naar de ‘vangst’. Die is toch eerder teleurstellend te noemen. Het heeft wel degelijk geregend, maar meer dan een schamel bodempje heeft mijn emmer daarvan niet kunnen vangen. Genoeg om exact één slaplantje een momentje van verfrissing te geven. Een besparing zou ik het niet noemen. Globaal moet ik nog toevoegen dat sommige tips echt wel te eenvoudig zijn of, nog vaker, dat het dingen zijn die ik al jaren doe. Je planten pas water geven als de zon al (bijna) onder is, zodat er minder water verdampt en je planten niet kunnen verbranden. Lokaal en seizoensgebonden kopen, dat kwam binnen deze rubriek al meermaals aan bod. En kraantjeswater drinken. Ik kan me zelfs niet meer herinneren wanneer ik nog eens flessenwater heb gekocht. Ook restjes van onopgedronken water bij de planten gieten en de kraan stopzetten tijdens het tandenpoetsen doe ik al jaren. En ook ‘maai mei niet’ levert me een blauw vakje op zonder dat ik er eigenlijk mijn dagelijkse gewoontes voor moet wijzigen. Voor de meeste dagen vind ik wel een goede uitdaging. Enkele keren vind ik niet de tijd of de inspiratie en is het verdict bikkelhard: een rood vakje.
KIPSTUCKJES
Maar er is ook ruimte om je eigen challenges te verzinnen. Zo vind ik bij de extra tips op de website van ‘Join For Water’ inspiratie: een extra dag vegetarisch eten. Zo bespaar ik blijkbaar heel wat liters water. Het kan vanavond al. Ik moest toch nog naar de winkel. Daar vind ik ‘Kipstuckjes’. Een vegan alternatief voor echte kip. Het lijkt er alleszins een beetje op. Ik kruid ze lichtjes en bak ze in de pan. Ik stoof wat ui en boontjes en maak er een eenvoudige maaltijd van. Ik ben normaal gezien niet zo’n fan van die vleesimitaties en ga dan eerder voor een maaltijd met extra groenten of vleesvervangers. De ‘Kipstuckjes’ zijn oké, maar ‘traditionele’ kip blijft lekkerder van smaak. Ik had ze wellicht ook iets meer moeten kruiden, maar goed. Volgende keer ga ik weer voor een vegetarisch alternatief dat niet ‘the real deal’ probeert na te bootsen. Gaat veel lekkerder zijn.
CONCLUSIE
Heel veel tips die ik tegenkwam, waren al gewoontes. Ik veronderstel dat dat voor de meeste mensen het geval is. Maar de mensen uitdagen om spelenderwijs met hun waterverbruik bezig te zijn, kan zeker geen kwaad. Gaat mijn dagelijks leven er nu anders uitzien? Ik ben me alleszins wel meer bewust geworden van mijn indirect watergebruik. Die heeft echt wel een gigantische invloed. Het lijkt me vooral nuttig om me daar op te focussen, dat direct waterverbruik is niet problematisch. Ik ga mijn kinderen dus niet zitten opjagen om snel onder de douche te komen als ze daar rustig van aan het genieten zijn. Ze mogen de liedjes die ze dan luisteren rustig laten uitspelen, ook als ze langer zijn dan drie minuten. Dan kunnen we beter een extra keer vegetarisch eten of een stukje kleding tweehands kopen in plaats van nieuw. Zo bespaar je veel meer water. Toen dit artikel gedrukt werd, was de challenge trouwens nog niet volledig afgelopen, maar waren er toch al meer dan 13.000 deelnemers die samen al meer dan 84 olympische zwembaden aan water bespaarden. Op zich een mooi resultaat, toch?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.