Bijzondere trends

De grote (boomvriendelijke) wc-papier-test

Gepubliceerd: 27 juni 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 243

Elke dag worden er wereldwijd zo’n 270.000 bomen gekapt om toiletpapier te maken. Zo stelde onlangs een Nederlands televisieprogramma. Ook het Wereld Natuur Fonds heeft al aangegeven dat er in Europa alarmerend weinig wc-papier van gerecycleerde materialen gemaakt wordt. Al bestaat het wel. Wie de wereld wil verbeteren, moet bij zichzelf beginnen. En dus gaan wij op zoek naar ‘boomvriendelijk’ wc-papier.

In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter en duurzamer te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: wc-papier.

“Want het hoeft niet per se gerecycleerd te zijn”, stelt Babs van Roos Met Witte Stippen uit Geel, die deze rubriek van de nodige deskundigheid voorziet. “Want gerecycleerd is prima. Maar ook bamboe is een alternatief. Het is hernieuwbaar en groeit bliksemsnel.” Ik heb een moestuin met bamboe ernaast, ik kan dat beamen. Dat terzijde. “En er moeten nauwelijks pesticiden gebruikt worden in de productie. Bovendien groeit het overal. Je hebt bijvoorbeeld al grote bamboebossen in Frankrijk.” Ik krijg drie soorten wc-papier voorgeschoteld. Twee keer 100% gerecycleerd en één keer van bamboe. Tijd om uit te testen.

DUITSE STEVIGHEID
Als eerste test ik 100% gerecycleerd wc-papier met in het groot ‘Danke’ op de verpakking. Dat staat trouwens ook op het papier zelf gedrukt. Dat papier is vrij dik en stug. Toch voelt het zeker niet hard aan. Eigenlijk merk ik geen verschil met ander toiletpapier op. Het papier zelf is wel eerder lichtgrijs dan spierwit. Daar heeft die ‘ohne bleichmittel’, weer op de verpakking, vast mee te maken. Babs wist daarover het volgende te vertellen: “Bleekmiddel wordt inderdaad gebruikt om toiletpapier witter te maken. Maar dat bleken is geen gezond proces en dat bleekmiddel kan zelfs in je bloedbaan terechtkomen. Ik koop zelf alleen wc-papier waar geen nare processen zijn gebruikt om het mooi wit te maken.”

SPIERWITTE BAMBOE
Het tweede wc-papier dat ik test is van bamboe gemaakt. Het zit verpakt in een laagje dun karton met een panda erop. Die beesten houden van bamboe, de hint is duidelijk. Ik doe de verpakking open en zie meteen dat dit toiletpapier wél spierwit is. “Toch hoef je je daar geen zorgen om te maken”, leert een telefoontje naar Babs me. “Bij bamboe is er geen ongezond bleekmiddel nodig.” Het papier zelf is verrassend stevig. Je kan de aparte velletjes veel moeilijker doorscheuren dan het vorige papier. Het valt op dat het papier zelf enorm zacht is, maar toch stevig aanvoelt.

EEN ROL MET EEN MENING
De derde soort is van het bekende merk ‘The Good Roll’. Vrolijk ingepakt in gekleurd papier, de variant die ik in huis haal heeft er zelfs een boodschap opstaan van ‘Loesje’ die je onder meer van sociale media kan kennen. Op rol één staat: ‘Als wij nou veranderen dan hoeft het klimaat dat niet te doen’. Op rol twee lees ik: ‘Klimaatprobleem. Ik laat mijn afwas toch ook niet staan voor de volgende generatie’. Een toiletrol met een mening, het is een keer wat anders. Het toiletpapier zelf is van gerecycleerd papier maar wel nog iets lichter dan het ‘Duitse’ papier dat we als eerste uittesten. Het is ook vrij dun, maar toch nog stevig genoeg. Voor het overige doet het prima zijn werk, niks op aan te merken.

GEMORS EN VUILE HANDEN
Toen ik bij Babs langsging, kaartte ik ook nog een ander probleem aan. Het feit dat ik de laatste jaren kilo’s aan ‘natte doekjes’ verbruikt heb. Want: ik heb kleine opgroeiende kinderen. Plus, jonge ouders weten dat, zo’n natte doekjes zijn een uitstekend poetsmiddel. Om gemors en vuile handen mee proper te maken bijvoorbeeld. Of om kaakjes mee te poetsen als die kinderen hun spaghetti meer naast dan in hun mond hebben gemikt. Multifunctionele natte doekjes dus. Sinds kort heb ik ook op het toilet van die natte doekjes liggen die doorspoelbaar zijn. Zo staat toch op hun verpakking te lezen. “Er zijn inderdaad merken die aangeven dat dat mag”, stelt Babs kritisch. “Maar ik zou het toch eerder afraden. De meeste leidingen zijn er niet op voorzien en ik heb toch al mensen gehoord die zeggen dat hun leidingen sneller verstopt zitten sinds ze die doekjes doorspoelen.” Er blijkt een alternatief te zijn. Babs toont me een spuitflesje met het opschrift ‘The Good Spray, wet wipe alternative’. Kijk eens aan.

HOME MADE NATTE DOEKJES
Het concept is eenvoudig. Je neemt toiletpapier, sproeit daar dit middeltje op en je hebt een nat doekje dat je wel met 100% vertrouwen kan doorspoelen, want het is gewoon toiletpapier. Ik zou er volgens het flesje tot 400 ‘home made natte doekjes’ mee kunnen fabriceren. Ik ben benieuwd. Ik besluit meteen om de test te doen met de drie eerder genoemde soorten toiletpapier. Ten eerste valt het meteen op dat de spray behoorlijk sterk ruikt. Ik herken er een soort van geconcentreerd appelsap in. Het ruikt op zich niet slecht, maar het mocht wel wat minder aanwezig zijn. Maar goed, zo’n natte doekjes ruiken ook altijd overdreven sterk, op dat vlak is er dus al weinig verschil. Ik moet twee keer sproeien, lees ik op het flesje. Al snel zal ik leren dat je het flesje best ver genoeg van het papier houdt, anders wordt het vocht te veel gebundeld en ontstaat er een natte vlek die meteen doorscheurt. En dat wil je niet. Houd je het flesje verder weg, dan lukt het wel. Al vind ik wel dat het gerecycleerd wc-papier in zijn natgemaakte variant het duidelijk moet afleggen tegen de traditionele natte doekjes. Het verschil is wat mij betreft te groot om dit op lange termijn te overwegen. Bij het bamboe-papier is het verschil kleiner. Dat behoudt beter haar stevigheid, ook oppoetsen van gemorste tomatensaus lukt prima op deze manier. Al blijven mijn favoriete natte doekjes, want ook daar is er verschil in, nog net iets beter werk leveren.

DE SNUITTEST
Nu ik toch doekjes en papier aan het uittesten ben, waag ik me ook nog even aan de bamboe zakdoekjes die op de markt zijn. Want ik heb in mijn leven ook al heel wat wegwerpzakjesdoekjes opgesnotterd. Ook daar bestaan dus alternatieven voor. Van hetzelfde merk, die met de panda erop, en dus van bamboe. Een eenvoudige snuittest leert me dat er geen verschil op te merken is met die andere zakdoekjes. Ik ben er zeker van je het verschil geblinddoekt nooit zou opmerken. Misschien zijn de doekjes van bamboe nog wel net ietsje zachter. Maar ze snuiten prima. Ook de kleine zakdoekjes die in pocketformaat zijn gebundeld hebben intussen de weg naar de handtas van mijn vrouw gevonden. Als je kleine snotterende snotters hebt rondlopen, kan je nooit genoeg zakdoekjes bij de hand, en in je handtas, hebben. Zeker als je af en toe van huis weg bent.

CONCLUSIE
De drie soorten toiletpapier doen prima hun werk. Iedereen heeft intussen bij ons thuis wel zijn eigen favoriet. Net zoals dat bij traditioneel toiletpapier het geval is. Want het blijft iets delicaats: de keuze van toiletpapier. Maar als er geen verschil is met dat traditionele toiletpapier, dan kan je evengoed overschakelen naar gerecycleerd papier, toch? Of naar bamboe. Wat mij betreft kan het allebei. Op het vlak van de natte doekjes blijft het afwegen. Gerecycleerd wc-papier ga ik er niet voor gebruiken, toiletpapier van bamboe is wel een optie. Die zijn zeker goed doorspoelbaar, beter voor ons leefmilieu én goedkoper, maar ze doen wel iets minder goed hun werk. Ik vind het een moeilijke keuze. Eentje die we de komende weken hier thuis nog verder moeten uittesten om definitief uitsluitsel te geven. Bij die wegwerpzakdoekjes is het resultaat wel duidelijk: ze kunnen perfect door bamboe exemplaren vervangen worden. Daar zijn geen nadelen aan.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.