Opvallende bezigheden

Gert Wens - voetbalvoorzitter én verpleger aan de frontlinie

Gepubliceerd: 27 mei 2020  |  Onderox editie: 199

RETIE — Gert Wens (54), getrouwd met Nicole Boonen en vader van drie (Seppe, Siel en Nel), is 25 jaar bestuurslid van KFC Schoonbroek en sinds 2007 ook voorzitter. Maar door de stopzetting van de voetbalcompetities moet hij nu zijn tweede passie volgen, namelijk: zijn job als verpleger. Onderox ging praten met de man die mee aan de frontlinie van onze verzorging staat.

Wie in deze coronatijden buiten komt, ziet heel wat wandelaars, lopers en fietsers. Een van die fietsers is Gert Wens. De Retienaar pendelt elke werkdag naar Turnhout voor zijn job als verpleger in het operatiekwartier van de ziekenhuizen van Sint-Jozef en AZ. “Ik doe mijn job als verpleger doodgraag, maar ik hou ook van de club. De twee combineren lukt wel alleen maar met de steun van mijn vrouw Nicole”, vertelt Gert.

HELEMAAL INGEPAKT

“Het zijn gekke tijden. Onze Intensieve Zorg heeft echt vól gezeten, waardoor veel van mijn collega’s naar andere diensten zijn verhuisd. Maar nu is het gelukkig allemaal iets rustiger”, bevestigt Gert. Die drukke coronatijd heeft echter wel zijn sporen nagelaten in de ziekenhuizen, meer bepaald in de vorm van bijkomende maatregelen. Zo moeten alle  verplegers en artsen een extra bril met een kapje erover dragen als de persoon niet besmet is. “Tijdens een operatie brengen we de patiënt in slaap en gaan we met een buisje in de keel om een goede luchttoevoer te behouden. Dat zorgt vaak voor een droge keel en gehoest, wat een risico is voor ons.” Bij operaties van coronapatiënten zijn, naast een bril met kapje, extra schorten en handschoenen verplicht. “We zijn dan echt van top tot teen ingepakt”, klinkt het.

NOG NIET ZORGELOOS

“Hoewel de intensiteit van alle veranderingen groter was in het begin, wennen we daaraan. De maatschappij wordt er elke dag lakser in en veranderingen lijken het nieuwe ‘normaal’ te worden”, merkt Gert op. Maar hij benadrukt wel dat het essentieel is om voorzichtig te blijven. “Als we het coronavirus als té normaal gaan beschouwen, dan zien we het gevaar ervan mogelijk niet meer in. Een volledige verlossing van het Covid-19-virus komt er wellicht pas wanneer er een vaccin gevonden wordt.”

DE FINANCIËLE STORM

In afwachting van dat vaccin kan de bal voor KFC Schoonbroek zeker nog rollen. Maar veel provinciale clubs zien dezer dagen financiële donderwolken boven hun grasveld hangen. “Het is belangrijk om met alle spelers, stafleden, partners en sponsors goed in gesprek te gaan. Het onderhoud van een voetbalveld kan een grote kost vormen, zeker als daar ook nog eens huur en lonen van spelers bij komt. Wij moeten gelukkig geen spelers betalen, maar veel provinciale clubs hebben wel die verantwoordelijk- heid en kunnen dus zeker wat steun gebruiken, zowel van supporters als van de overheid.”

HERENCOMPETITIES ZONDER WINNAAR

Het bestuur van Arbeidersvoetbal Kempen heeft besloten om het seizoen voor de heren nog niet te beëindigen, maar uit te stellen. “Ik denk dat een herstart wel mogelijk is, maar dan moeten de clubs heel goed gaan nadenken over de aanpak. Misschien iedereen met een mondmasker laten spelen en na de wedstrijd thuis laten douchen?” glimlacht Gert. “Ik heb het bestuur van Arbeidersvoetbal Kempen wel mijn bezorgdheid gestuurd: ten eerste zijn er de gezondheidsredenen. Social distancing is onmogelijk op een voetbalveld en de vochtige doucheruimte vormt een ideaal milieu voor het coronavirus. Ten tweede, kijken veel spelers er waarschijnlijk niet naar uit om het seizoen weer op te pikken.”

Maar niet alleen de herencompetitie wordt uitgesteld, ook het dankfeest voor trainers en staf van KFC Schoonbroek moet eraan gelo- ven. “Normaal gezien zetten we iedereen die bij onze club werkt op het einde van het voetbaljaar in de bloemetjes met een groot dankfeest. Maar dat zal deze keer dus moeten worden uitgesteld. Het is echt jammer, maar de gezond- heid van de mensen gaat altijd voor.”

TOEKOMST VOOR VOETBALMEISJES

Ook de dames van KFC Schoonbroek zullen hun bekerfeest een andere datum moeten geven. Zij stonden al op kop in de eigen competitie en zijn omwille van de vervroegde stopzetting uitgeroepen tot kampioenen. “Wel verdiend, denk ik. Maar ik had wel nog graag die laatste match tegen de nummer twee ge- zien. We hadden zelfs al flyers laten drukken om in Schoonbroek uit te delen.” Een clash tussen de eerste twee ploegen komt er dus niet, maar één van de plannen die momenteel bij de club op tafel ligt, is er eentje voor een nieuwe jeugdwerking bij de meisjes. “Als we afspraken kunnen maken met de omliggende provinciale clubs zoals Retie, Kasterlee, Zwaneven,… en de Belgische Voetbalbond, dan kan dat ons wel lukken.”

Tekst: Gabriel Avornicu

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.