Opvallende bezigheden

Drones zaaien Geelse wegbermen vol bloementapijten

Gepubliceerd: 27 mei 2021  |  Door: Jef Aerts  |  Onderox editie: 209

GEEL – Amber Carremans (14), Manse Syen (14) en Julie Gilles (14) zijn studentes die zich wisten te plaatsen voor de finale van de Nederlandse wedstrijd Artcadia. De bedoeling van die wedstrijd was om mee te denken over de stad van de toekomst. Er waren 140 inschrijvingen. De organisatoren situeerden de toekomst ergens in 2080. “Dat kan sneller”, oordeelden de drie ondernemende dames uit het GO in de Technische Schoolstraat. “Zullen wij even de stedelijke wegbermen omtoveren tot bloemrijke stekken?” Want Geel is sinds mensenheugenis een Barmhartige Stede, ook op vlak van bij-vriendelijkheid.

Dames, ik kom nog uit een tijdperk dat er in de schoolbanken inktpotten stonden en de meester met een bordveger behoorlijk raak kon mikken. Vertel me even wat jullie studierichting STEM precies betekent?
Amber Carremans: “Dat staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics. Het is een heel brede richting die je veel mogelijkheden geeft waaruit je dan vrij kan kiezen uit thema’s die je later wel ziet zitten. Zo kun je kiezen of je gaat voor de aanpak van water, van het milieu, transport, gebouwen… Maar we zien verder gaan in één van die wetenschappen best wel zitten.”

Dat lijkt me zoiets waarin je veel extra uren wiskunde moet slikken?
Amber: “Toch niet, we krijgen niet extra veel uren wiskunde. Maar dat wordt verwerkt in bijkomende projecten. Zo moeten we de afstand tussen planeten berekenen en dat dan weer verwerken in een maquette. Zo gebruiken we wiskunde zonder veel oefeningen op het bord. Dit is best wel een richting die je veel verantwoordelijkheid geeft. We hebben daar ook prachtige lokalen voor. Er is ruimte voor de laptops, er zijn werkbanken en diverse hoekjes om zelf zaken uit te werken.”

Stop! Of ik krijg nog zin om weer naar school te gaan! Hoe zijn jullie op het idee gekomen om aan deze wedstrijd deel te nemen?
Manse Syen: “We wisten al wel dat Geel een bij-vriendelijke stad wil zijn. Dus opperden we het idee om iets te doen rond bloemen. En we dachten dat het wel iets kon zijn om met drones bermen en andere plaatsen in te zaaien. Het was dat idee dat ons tot vriendinnen gemaakt heeft. We kenden elkaar uiteraard van in de klas, maar al werkende leer je elkaar kennen en we zijn echte vriendinnen geworden.”

Wat moesten jullie realiseren om aan de race deel te nemen?
Julie Giles: “In de eerste plaats moesten we ons opzet theoretisch onderbouwen. Bijen zijn enorm belangrijk, zonder hen zou de mens zelfs uitsterven. Dat komt niet van ons, dat komt van Einstein. In een tweede fase moesten we ons concept verwerken in een maquette. Die hebben we helemaal in elkaar geknutseld. Om het project voor te stellen moesten we ook een promofilmpje maken. Daar hebben we ongelooflijk veel steun gekregen van onze leerkrachten. Dat waren echt supporters van ons, niet de leerkrachten die met het vingertje wezen. Ons filmpje hebben we opgenomen tijdens de paasvakantie. Eén van de leerkrachten had filmervaring. En onze directrice was meteen bereid om een actieve rol te spelen. Ook de milieuschepen van Geel speelde een rol en hij zegde ons alvast de nodige steun toe. Van die werkvakantie hebben we geen seconde spijt.”

Jullie klinken ongelooflijk enthousiast. Hoe is de wedstrijd eigenlijk afgelopen?
Julie: “In de totaalscore zijn we vierde geworden. Ons idee bleek niet futuristisch genoeg voor de eerste plaats. Maar we haalden wel de felbegeerde publieksprijs binnen. En ons promofilmpje scoorde hoge ogen. We willen dit project zeker doorzetten. We hebben zelfs al nagedacht om een patent te nemen op ons idee. Maar dat blijkt niet meteen goedkoop te zijn.”

Met jullie Flower Drone outfit zien jullie er alvast echte profs uit. Hoe ga je de zaken nu verder aanpakken?
Manse: “Eerst moeten er drones komen om het bloemenmengsel van bij-vriendelijke bloemen als papavers, slangenkruid en rolklaver te verdelen over de wegbermen. Verder gaan we QR-codes verdelen in de stad. Via die weg kunnen belangstellenden terecht komen op onze zelfgemaakte website: www.flower-drone-jouwweb.be. We willen ook de mogelijkheid bieden om in private tuintjes bloemen te gaan zaaien. Dat kan, mits een betaling van twee euro. Dan kan onze drone de lucht in.”

Meer lezen van Jef Aerts

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.