Opvallende bezigheden

Bob van Bael leert de jeugd de kneepjes van ju-jutsu

Gepubliceerd: 30 juni 2022  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 221

RETIE – Enkele weken geleden ontving Bob van Bael (30) de titel van ‘Shihan’ in ju-jutsu. Voor de kenners, dat is een 5de ‘dan’. Hiervoor moet je al enkele jaren toegewijd met de sport bezig zijn. Al is sport in de letterlijke zin van het woord niet correct omdat er geen wedstrijden en competitie zijn. Bij ju-jutsu is het van belang dat je bepaalde gevechtstechnieken onder de knie krijgt. Om de tegenstander uit te schakelen en onder controle te houden, maar niet met de bedoeling om hem of haar te blesseren, laat staan te doden. En dat alles kan je sinds 1985 al aanleren in Retie.

Ju-jutsu is minder bekend dan bijvoorbeeld judo of karate. Je kan het ook niet echt een gevechtssport noemen. Maar hoe noem je het dan wel? Bob Van Bael geeft het antwoord. “Voor mij is ju-jutsu een gevechtskunst. Dus geen competitie om de beste te zijn maar je leert je bepaalde technieken aan zodat je jezelf kan verdedigen. Het kent zijn oorsprong in Japan waar samoerais opgeleid en getraind werden om de keizer te beschermen. Toen er later een ban kwam op alle soorten wapens moesten de Japanse krijgers noodgedwongen overschakelen op ‘vechten’ met de blote handen. Dat heeft de groei van ju-jutsu sterk bevorderd.” In de loop der jaren ontstonden er vele variaties van de sport. Bij Yawara in Retie volgt men de stroming van Hakko Denshin Ryu. “Klopt”, gaat Bob verder. “Het is logisch dat ju-jutsu sterk is geëvolueerd. Niet enkel door de lange geschiedenis maar ook doordat de gevechtskunst ondertussen tot ver buiten Japan en Azië wordt beoefend. Als club is het belangrijk om hierin een duidelijke lijn te volgen. Die hebben we na wat omzwervingen gevonden in Hakko Denshin Ryu.”

NO CHALLENGE, NO RESISTANCE, NO INJURY
De tegenstander uitschakelen en onder controle houden, daar draait het om bij ju-jutsu. “Als je progressie wil maken in de sport, moet je dan ook geen wedstrijden winnen. Maar je moet de technieken wel onder de knie hebben. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Laat ons zeggen dat je toch al gauw vijf à zes jaar nodig hebt alvorens je de zwarte band kan behalen. Elke ‘dan’ die je daarbovenop nog wil behalen kost je opnieuw een paar jaar”, aldus de Retienaar. En die jaren ervaring heeft Bob alvast op de teller staan. Hij begon een twintigtal jaar geleden met ju-jutsu. “Gelukkig was er in Retie een club. Je bent daar welkom vanaf je zes jaar, ik was er negen toen ik startte. Bij de zesjarigen is het spelelement uiteraard nog belangrijk. Maar op je negen jaar komt er toch al meer discipline bij kijken. Dan begin je ook echt progressie te maken. Vanaf je dertiende kan je ook met de volwassenen meetrainen. We zijn momenteel erg blij met de doorstroming die we in Retie zien vanuit de jeugd naar de volwassenen. Dat maakt ook dat we een erg verscheiden club zijn, best divers. Zeker qua leeftijd.”

TAIKAI IN HASSELT
Aangezien er geen wedstrijden en competities zijn, is er een andere manier nodig om je te beoordelen. Bij ju-jutsu gebeurt deze evaluatie minstens door een gelijke in rang maar bij voorkeur door iemand van een hogere rang. In het geval van Bob was dit in eerste instantie regiotrainer Tony Berkmans en later Antonio Garcia uit Hasselt. “Antonio is binnen België en ver daarbuiten echt dé referentie binnen Hakko Denshin Ryu. Het is ook bij hem dat ik de afgelopen jaren lessen heb gevolgd als voorbereiding om weer een stapje hogerop te zetten. Maar Antonio doet nog veel meer. Zo had hij dit jaar ook de leiding over Taikai in Hasselt. Taikai is een soort van internationale stage waar alle leden aan mogen deelnemen. Het is enerzijds een intensieve training van twee dagen, maar anderzijds ook een feest waar de uitreiking gebeurt van de zwarte gordels en alle nieuwe ‘dans’. Dit jaar was het extra speciaal. Zo kreeg ik mijn vijfde ‘dan’ uitgereikt maar er was ook een heuse Shinto-ceremonie. Dat is een soort godsdienstige viering, volledig in Japanse stijl, die ook wordt voorgegaan door een priester en waar iedereen wordt gelukgewenst en gevierd. Een beetje zoals wanneer je hier je plechtige communie doet”, lacht Bob.

YAWARA RETIE
Ju-jutsu is een sport, of beter gezegd, een gevechtskunst die eenvoudig en voor iedereen toegankelijk is. Gezien er naast een gezonde dosis enthousiasme geen specifieke vereisten zijn, kan iedereen vanaf zes jaar zich aansluiten. “Ik herinner me zelfs dat we ooit iemand hebben aangesloten van zestig jaar die op zijn vijfenzestigste nog een zwarte gordel behaalde. Vooral de goesting en de wil om bij te leren zijn doorslaggevend. Veel meer dan kracht en lenigheid. En dat kan dus zowel voor jongens als meisjes”, besluit de sensei.

MEER INFO
www.yawararetie.be

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
sport

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.