Opvallende bezigheden

Bob Schoepen en co maken creatieve hommage aan Bobbejaan

Gepubliceerd: 30 mei 2024  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 242

LICHTAART — Met zes miljoen views op Instagram is ‘The Fungo Rungo’, het niet alledaagse muziekexperiment van Bob Schoepen, Thomas Ganzeboom en Ronald Ceulemans, een regelrechte internetsensatie. De hit in wording is zowel een ode aan de creativiteit als een verrassend saluut aan wijlen Bobbejaan Schoepen. “Onze act gaat op een aanstekelijke manier fout, maar dan in de juiste richting”, aldus The Rungo Boyz.

Het aanstekelijke ‘The Fungo Rungo’ neemt de luisteraar mee op sleeptouw door een labyrint van uiteenlopende muziekstijlen. De creatie van Bob Schoepen, Thomas Ganzeboom — de zoon en kleinzoon van Bobbejaan — en Ronald Ceulemans ging intussen viraal op Instagram en YouTube. “Ik ben moeilijk vast te pinnen op één genre”, lacht Ronald, bassist en keyboardspeler van dienst. “Het was Bob die me een bepaalde groove doorstuurde. Of beter: een volledig gemonteerde song met alleen maar drums. “Ga daarmee maar aan de slag”, zei hij. Dat heb ik gedaan, met The Fungo Rungo als resultaat.”

Wie aandachtig luistert ontdekt vijf stijlen: latin, afro-latino, funk, disco en rock. Is dat niet ver buiten jullie eigen muzikale comfortzones?
Bob Schoepen: “In mijn geval niet. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in verschillende genres. Iedereen kende mijn vader voornamelijk van zijn country- en rockabillynummers. Ik heb die ook graag gespeeld, maar ik ben net zo geboeid door fusionmuziek, symfonische rock en jazzrock, bijvoorbeeld. Ook de ‘Schoepens’ zijn niet voor één muziekgat te vangen.”

Hoe ontstaat zo’n niet vanzelfsprekend nummer als The Fungo Rungo?
Bob: “Het is begonnen met een idee van een goede vriend, de Amerikaanse drummer Fernando Lozano. Daarop heb ik me gebaseerd om een paar riffen te creëren. Wat de tekst betreft wilden we het spannend houden in de strofen, terwijl het refrein het lied helemaal moest opentrekken. Wat later ontstond het idee om er ook een Mexicaanse zanger bij te halen. Uiteindelijk is dat mijn neef Thomas Ganzeboom geworden, een volbloed Kempenaar.” (lacht)

En de titel, The Fungo Rungo, waar halen jullie die vandaan?
Bob: “Het is begonnen met een ritme, maar gaandeweg is er ook wat funk in geslopen. Zelf vond ik dat ook de letter R — van Ronald — een plaats moest krijgen, als een ode aan zijn muzikale genialiteit. Ik heb eerst gecheckt of de titel de luisteraar niet zou doen denken aan drugs. Toen bleek dat dat niet het geval zou zijn, stond onze keuze vast.”

Het nummer duurt vijf minuten, maar had net zo goed een half uur kunnen duren. Hebben jullie jezelf moeten intomen?
Ronald Ceulemans: “Toch wel. Het oorspronkelijke nummer nam zeven of acht minuten in beslag. We hebben er inderdaad de schaar in moeten zetten. Leuk detail: mezelf aan het werk zien vind ik doorgaans een tenenkrullende activiteit, maar Jochen Fuchs heeft de clip zo snel en flitsend gemonteerd dat ik niet eens in de gaten heb dat ik naar mezelf zit te kijken.”

Over de clip gesproken: die ademt internationale allures. Zie ik dat juist?
Bob: “Hij werd alleszins niet met die intentie gedraaid. Wel leuk is dat William Junior Dougan en Amber, gekend van het programma ‘Boer zkt Vrouw’, allebei bereid waren om mee te werken en het achtergrondkoor te imiteren. Dat William in het filmpje opduikt is overigens geen toeval: meer dan de helft van de beelden werd gedraaid in de manège van zijn vader, Gipsy Horses in Westerlo. Of ‘Westernlo’, zoals William het zelf noemt. (lacht) Naast William, Amber en Thomas liep er trouwens nog meer jong volk rond op de set, zoals de danseressen van Gipsy Horses. Ik ben 62, het jongste meisje 18, en toch was het fijn samenwerken. Dat zie je in de muziekwereld niet gauw gebeuren.”

Dé revelatie van The Fungo Rungo is zonder twijfel Thomas. Voor wie het nu hoort donderen in Keulen: wie is Thomas Ganzeboom?
Thomas Ganzeboom: “Dat is een uitstekende vraag. (lacht) Ik ben geboren in Herentals, maar woon momenteel in Wallonië. Mijn leven is komisch, met hier en daar wat droefheid, maar tegelijk ook ongelooflijk. Ik maak deel uit van een gekke familie, maar wel eentje met een groot hart. Ik heb lang theater gemaakt en ben al jaren met rapmuziek bezig. Daardoor heb ik een sterke band met mijn oom Bob. Als kind liep ik al rond in de coulissen van Bobbejaanland, waar ik mijn grootvader Bobbejaan zowat elke dag zag optreden. Die ervaring heeft me artistiek gevormd. Het is daar dat ik heb ontdekt dat er geen rem hoeft te zitten op creativiteit, dat alles tot kunst verheven kan worden. Kijk naar The Fungo Rungo, dat nummer is gegroeid vanuit een drumpartij, maar zie wat het finaal is geworden. Niet te geloven, toch?” Ronald: “We zijn Thomas trouwens dankbaar voor zijn acteerbijdrage. Die heeft de clip een enorme boost gegeven. Elke keer als hij door het beeld loopt, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. De charme van de Spaanse taal die hij hanteert, die inhoudelijk trouwens nergens op slaat, geeft het geheel een leuke schwung.” Thomas: “Leuk is het zeker, maar tegelijk verkondigt de song ook een universele en ernstige boodschap: je kan alles doen wat je maar wil. Wees jezelf, ga ervoor.”

Als de benjamin van de bende valt vooral jouw zware stem op. Is die echt of eerder een vorm van trucage?
Thomas: “Die stem is niet de mijne. Dat het de stem van iemand anders is, hoort bij de gekke trip die The Fungo Rungo is geworden. Puur plezier. Om je een geheim te verklappen: de stem die je hoort is die van Ronald, zelfs die van de vrouwen op de achtergrond. Allemaal Ronald.”

De cijfers spreken voor zich: een dikke week na de lancering zaten jullie al aan zes miljoen views en een heleboel likes, afkomstig vanop verschillende continenten. Daar kunnen veel gevestigde artiesten alleen maar van dromen.
Bob: "Het is en blijft natuurlijk maar een getal, maar dat het zo snel een internetsensatie is geworden, vinden we wel leuk.” Rik Raats, manager: “We leven in een compleet andere wereld dan vroeger. Als muzikant ben je in de media niet langer aan het concurreren met andere muzikanten, maar met de man en vrouw in de straat die alles wat hij of zij doet op het internet gooit. Dat het nummer zo’n succes is, wil dus wel wat zeggen. Het is een nicheproject, maar het spreekt alle leeftijden aan, zoveel is duidelijk.”

The Rungo Boyz, zoals jullie jezelf gedoopt hebben, on stage: zegt dat jullie wat, met de festivalzomer voor de deur?
Rik: “Volgens mij is dat inderdaad gesneden koek voor het festivalcircuit. Niet dit jaar, maar vanaf 2025. Het heeft nog wel wat extra inkleding nodig. We zouden er in ieder geval een prettig circus van kunnen maken.” Ronald: “Ik denk dat de weg geëffend is om in de toekomst nog meer experimenten op het publiek los te laten. Er schiet ons nog wel eens wat te binnen.” Bob: “Ieder van ons is overigens ook bezig met zijn eigen projecten. We willen niets forceren.” Thomas: “Als jullie me volgende keer zouden vragen om écht te zingen, zou ik het nog doen ook.” (lacht)

Slotvraag: wat is het beste dat The Rungo Boyz in de toekomst nog kan overkomen?
Bob: “Het zou mooi zijn als dit lied zich in het collectieve geheugen van het grote publiek zou nestelen. Maar als mensen zich er gelukkig bij voelen, zijn we sowieso al geslaagd in onze missie.” Ronald: “Als we nu en dan een nieuw nummer kunnen fabriceren, hebben we over enkele jaren wel al een en ander gerealiseerd. Laat maar komen, zou ik zeggen.” 

MEER INFO
Meer informatie en de videoclip: Instagram: Fungo Rungo.

Meer lezen van Peter Briers
Meer lezen over
muziek

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.