Helemaal op smaak

(H)eerlijke bieren met natuurlijke grondstoffen

Gepubliceerd: 25 maart 2020  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 198

Mocht je de ambitie hebben om alle bieren op de kaart van café ‘t Kelderke in Geel te willen proeven, kan ik je garanderen dat je huisarts daar een sterke mening over zou hebben. Johan heeft immers een bierkaart waar zelfs een doorwinterde bierliefhebber respectvol ”U” tegen zegt. Een bierproeverij organiseren in zo’n echt biercafé, het voelt een beetje als thuiskomen.

Zoals elke maand deden we een beroep op een spreker die het klappen van de zweep maar al te goed kent. We gingen deze keer te rade bij Ivan Geudens van brouwerij ‘t Drankorgel, gelegen op de grens tussen Mol en Geel. En het werd al snel duidelijk dat Ivan een thuismatch speelde. De talrijk opgekomen bierliefhebbers vormden de spreekwoordelijke twaalfde man in deze thuismatch, waarin Ivan zijn kennis en ervaring gebruikte om te scoren. Het thema waarvoor onze spreker koos, was (h)eerlijke bieren, lekkere bieren met alleen maar natuurlijke grondstoffen.

VALS PATERKE GOUD - 'T DRANKORGEL (5,3%)

Het eerste bier van de avond is een mistig, blond bier van hoge gisting. De geur die ons tegemoet komt is fris en licht bitter. Bij het proeven merken enkele aanwezigen op dat het volgens hen om een bier met een lager alcoholgehalte gaat. En dat blijkt ook te kloppen, want met 5,3% is dit een doordrinker met bittere en fruitige toetsen die menig dorstlijder in de zomer uit zijn lijden verlossen zal.

De naam Vals Paterke heeft enerzijds te maken met het verraderlijke karakter van sommige van Ivans bieren. Ze drinken lekker weg, net als deze, maar in tegenstelling tot deze gouden pater zijn het soms wel serieuze glazen boterhammen. Anderzijds verwijst de naam naar de het verwijt dat slager Vangenechten in de serie ‘Van Vlees en Bloed’ in petto had voor zijn schoonbroer.

Als je het flesje echter goed bestudeert, dan staat er op de pij van onze pater ‘Rutske’ geschreven. Ivan gooide wel eens een lijntje uit. Op een bepaalde dag ving hij volgens een kameraad een ‘rutske’, een rietvoorn. Gecharmeerd door de naam beloofde Ivan dat zijn eerste bier een ‘Rutske’ zou worden, maar eens de dag gekomen, was hij niet meer zo overtuigd van de naam. Om zijn belofte toch enigszins in te lossen, vind je het woord terug op de pij van elk Vals Paterke.

VALS PATERKE SIL - 'T DRANKORGEL (6%)

Het volgende bier is roos-rood en de kleur alleen doet sommige deelnemers al zuchten: een fruitbier. De geur is inderdaad fruitig te noemen en we nemen toetsen van kersen waar. Bij het proeven wordt het echter al snel duidelijk dat we hier niet met een doorsnee fruitbier te maken hebben. Hier immers geen toegevoegde suikers om limonadedrinkers te overtuigen om toch maar ‘bier’ te nemen. De balans tussen de bittere, fruitige en zoete toetsen zit zeker goed. Door de toevoeging van eiken schilfers tijdens het brouwproces krijgt het Vals Paterke Sil een geheel eigen karakter. En voor wie het zich afvroeg, Ivan voegde 100% natuurlijk appel- en kersensap toe, wat meteen ook de roosrode kleur en de geur verklaart. De gebruikte Amerikaanse hopsoort zorgt bovendien ook nog voor een citrustoets. Met zijn 6% is deze pater ook niet al te vals, en hebben we opnieuw te maken met een zomerse dorstlesser die de dorstigen met plezier zal laven. Het bier werd naar Ivans nicht genoemd, Silke, ofwel Sil, die een fruitbier een welkome aanvulling voor het gamma van ‘t Drankorgel vond.

Tijdens het nuttigen van dit bier laat Johan van ‘t Kelderke de ‘paterballekes’, die Ivan bijhad, ronddragen in het café. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, gaat het hier om bitterballen waar Vals Paterke Tripel aan werd toegevoegd. De bierbitterballen vallen goed in de smaak. De Paterballekes staan trouwens het hele jaar door bij Ivan op de kaart. De plaatselijke clerus zal zich bij het horen van de naam misschien verslikken in zijn koffie, maar wel verheugd zijn dat het deze keer maar om bitterballen gaat.

AAREBERG - AAREBERG (7%)

Als derde bier van de avond staat er weer een blond bier op het menu. Wederom een troebel, ongefilterd bier, net als zijn voorgangers. De geur is licht bitter en de proevers nemen ook citrustoetsen waar. Bij het proeven wordt duidelijk dat het om een fris, bitter bier gaat met toetsen van citrus en pompelmoes. Met zijn 7% is de Aareberg geen zware jongen, maar de brouwers waarschuwen dat hij naar het hoofd durft te stijgen. Hij heeft een droge, moutige afdronk waarin het bittere karakter duidelijk wordt.

Aareberg is een Aarschots bier, vernoemd naar het gehucht Ourodenberg, dat in zeer beperkte hoeveelheden gebrouwen wordt. Een bier dat je dus niet al te snel buiten de regio rond Aarschot zal terugvinden. Ze beperken zich tot een straal van 20 kilometer rond die stad, dus Geel bevindt zich nog in het schootsveld van dit doordrinkbare blonde bier.

TER DOLEN DONKER - BROUWERIJ TER DOLEN (7,1%)

Als afsluiter krijgen we een donker bier voorgeschoteld. In tegenstelling tot wat je verwacht bij een dergelijk donker bier, doet de geur niet sterk aan geroosterde mout denken. De kenmerkende chocolade- en koffietoetsen zijn zo goed als afwezig. Ook bij het proeven valt op hoe zacht dit donkere bier is. Hierdoor valt het ook in de smaak bij de koele minnaars van donkere bieren.

Ter Dolen is een moderne kasteelbrouwerij, midden in het hart van het groene Limburg. Hun bieren zijn de eerste Limburgse bieren die officieel erkend werden als abdijbier. Maar naast bier hebben zij ook nog andere producten in de aanbieding. Wederom worden we verwend met een hapje op tafel. Kaas met abdijbier van Ter Dolen is ons deel, maar het is een kruis dat we met plezier dragen. Een portie lekkere kaasblokjes met mosterd gaat er altijd wel in, en de proevers laten het zich welgevallen.

De avond loopt stilaan ten einde, en Ivan heeft deze thuismatch met duidelijke cijfers winnend afgesloten. Hij kent zijn pappenheimers. De schimpscheuten gingen heen en weer, maar ze droegen enkel bij tot het gezellige karakter van de avond. In deze familiale sfeer voelden alle proevers zich op hun gemak, het bier deed zijn werk, de deskundige uitleg zorgde voor de noodzakelijke duiding, en de hapjes maakten het af. Op naar de volgende editie!

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.