Helemaal op smaak

Hoppige groeten uit Bierland

Gepubliceerd: 24 maart 2022  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 218

Er gaan verhalen rond van een straffe kerel die water in wijn wist om te toveren. Een brouwer heeft, naast kennis en passie, echter ook maar een zeer beperkt aantal ingrediënten nodig om van water bier te maken. Naast water staan er ook granen op het boodschappenlijstje. De gist zorgt dat de suikers van de mout omgezet worden in alcohol en CO2. En sinds het begin van de nieuwe eeuw heeft een vierde ingrediënt de spotlights opgeëist: hop!

Nog geen enkele keer hadden we een gastspreker die een hele avond aan dit vierde bestanddeel wijdde. Hoog tijd dus voor een spreker die gepassioneerd is door hop in al zijn verschijningsvormen, of moet ik zeggen haar, want het zijn wel degelijk de hopbellen van de vrouwelijke hopplant die gebruikt worden om extra karakter aan ons bier te geven. Brouwer Steven Goedhart van brouwerij Gistgeest houdt van brouwen en is allesbehalve vies van experimenteren. Hij leidt ons tijdens de proeverij door de geschiedenis van het gebruik van hop in bier, want hop en bier mogen nu samengaan als frieten en mayonaise, dat is niet altijd zo geweest. Hij spreekt met passie over de oudere, edele hopsoorten maar ook over de creatie van nieuwe hopsoorten. Elk jaar worden er immers nieuwe variëteiten gekweekt die ontstaan door verschillende hopplanten met elkaar te kruisen.

XX BITTER - BROUWERIJ DE RANKE (6%)
Het eerste bier van de avond kan men gerust een trendsetter noemen in België. Het wordt sinds 1998 door brouwerij De Ranke gebrouwen. Het was destijds het meest bittere bier in België, twee hopbellen sieren dan ook het etiket. Hoppige bittere bieren hebben sindsdien, vooral onder invloed van de Amerikaanse craft brewers, een hele weg afgelegd. En toch is de XX Bitter erin geslaagd stand te houden tussen al dat hoppig geweld. Volkomen terecht als u het ons vraagt. Verwacht geen bittere IPA die bol staat van allerlei exotische fruittoetsen, ingegeven door het gebruik van aromahopsoorten. De gebruikte hopvariëteiten, Hallertau en Brewers Gold komen uit Europa en hebben al meer dan 100 jaar op de teller staan. De hopbellen worden hier vooral gebruikt om het bier een uitgesproken bitter karakter te geven, wat wil zeggen dat ze al vroeg in het brouwproces toegevoegd worden en langer meekoken dan de aromahopsoorten, die het bier een specifiek aroma verlenen. Liefhebbers van een bitter bier zullen dit weten te appreciëren. Maar ook andere bierliefhebbers zullen niet anders kunnen dan toegeven dat dit een bier is dat zeer evenwichtig is van smaak. Als je het bestelt op een zomers terras, verwacht dan geen hippe hazy IPA, maar wel gewoon oerdegelijke kwaliteit van een volgens kenners onderschatte brouwerij.

FAR OUT RAKAU - BRUSSELS BEER PROJECT (5,5%)
Het volgende bier komt uit de kraan bij een brouwerij met een heel andere insteek dan de klassieke Belgische brouwerijen. Uiteraard willen ze ook kwaliteit leveren, maar ze mikken eerder op hippere bieren die wat experimenteler van aard zijn. Bij Brussels Beer Project wordt er kwistig gebruik gemaakt van recentere hopsoorten die hun bieren een herkenbaar karakter geven. Voor deze Far Out Rakau moesten ze helemaal naar de andere kant van de wereld vliegen. Ook in Nieuw-Zeeland is het goed toeven voor een hopplant, die alleen maar geteeld wordt tussen de 35ste en 55ste breedtegraad. Bij wijnen spreekt men soms over ‘terroir’ wanneer de grond waarin de plant geworteld is de smaak van de druif beïnvloedt. Hetzelfde kan gesteld worden voor hopplanten. Een hopvariëteit die je in Poperinge teelt zal anders smaken dan dezelfde soort die in Nieuw-Zeeland groeit. Aan deze Rakau werden niet alleen hoppen toegevoegd omwille van de bittere smaak. Door gebruik te maken van dryhopping krijgt het bier zijn eigen uitgesproken aroma en smaak. Onze proevers ruiken en proeven citrus, appelsien en volgens de brouwer zelf zou je ook een hint van aardbeientaart moeten proeven. Uiteraard is proeven en ruiken zeer subjectief, maar het blijkt een toegankelijk, zacht en fruitig bier met een aangenaam bitter karakter, dat in de smaak valt bij de meeste proevers.

TROPICAL TRIPEL - GISTGEEST (9,5%)
De volgende proefglaasjes bevatten een brouwsel van Steven zelf. De naam verraadt dat het hier om een tripel gaat, en dan denk je al snel: blond, zwaar, vol van smaak en banaanachtige toetsen. Dezelfde vlieger gaat op voor deze tripel, maar zoals de naam al laat vermoeden, zal deze tripel toch uit een iets ander vaatje tappen dan de meeste inheemse tripels. Had ik al vermeld dat Steven niet vies is van een experiment meer of minder? Wel, met deze tripel gaat hij aan de haal met het beproefde recept en voegt hij er zijn geheel eigen toets aan toe. Het betreft inderdaad een blond bier, en de banaantoetsen zijn ook overduidelijk van de partij. Daarnaast proef je iets dat je in een (blond) bier niet al te vaak tegenkomt, kokos! Bij het aanvankelijke recept voegde de brouwer nog zelf kokosschilfers toe, maar een nieuwe hopsoort, sabro, bleek voldoende om het bier een duidelijke kokostoets te geven. Maar de gebruikte hopvariëteiten geven het bier ook toetsen van steenvruchten en citrus. Steven laat intussen de proevers ook ruiken aan verschillende hopkorrels, om hen het verschil te laten ervaren tussen een klassieke edelhop en gekweekte aromahop. Deze tripel blijft wel te allen tijde een bier, waar de kokos niet vervelend in de weg zit, maar waar de verschillende gewaarwordingen mooi gecombineerd worden tot een gebalanceerd geheel. De Tropical Tripel heeft een zachtbittere, en volgens onze proevers een eerder droge afdronk. Dus als je eens zin hebt in iets anders, maar toch nog steeds een tripel wil drinken, dan biedt deze hoppige tropische tripel de oplossing.

RYE’S KRISPY - GISTGEEST (6,5%)
Ook voor het laatste bier keren we terug naar Deurne-Zuid. Steven heeft een verleden in de reclamewereld en de originele namen van heel wat van zijn bieren tovert hij zelf uit zijn hoed. Zo ook bij deze laatste proever van de avond. Iedereen kent uiteraard rice crispies, maar rye is ook de Engelse benaming van een graan waar heel wat stevige broden mee gebakken worden: rogge. Onze spreker is een grote fan van dit graan en vond de tijd dan ook meer dan rijp om hiermee aan de slag te gaan in een blond bier, terwijl rogge wel eens vaker gebruikt wordt in donkere bieren. Het laatste bier van de avond is een IPA, eentje met hopen hop in de aanbieding. Waar brouwers elkaar in de afgelopen 20 jaar wel eens de loef wilden afsteken door steeds meer hop toe te voegen aan hun bieren, wat de balans en de prijs zelden ten goede kwam, is men de laatste jaren toch wat meer tot bezinning gekomen. Het ging dan zelfs tot 25 gram hop per liter, te weten dat de 10 gram hop die Steven hier toevoegt ook al echt veel is. Deze hoeveelheid heeft echter geen negatieve invloed op deze Rye’s Krispy. Het is een wazige IPA die nog steeds een zeer aangename bitterheid heeft, aangevuld met fruitige toetsen waar onze bierliefhebbers perzik, abrikoos en citrusvruchten in proeven. De Centennial en Amarillo hoppen zijn sinds heel wat jaren niet meer weg te denken uit de IPA-wereld, zij geven heel wat IPA’s hun kenmerkende citrustoetsen. De talushop werd ook al gebruikt in de Tropical Tripel, en staat dan weer garant voor ananastoetsen en toetsen van tropische vruchten. De Rye’s Krispy krijgt deze avond zeer goede kritieken en wat laat er beter zien dat het bier gewaardeerd wordt dan wanneer er een tweede besteld wordt? Wel, dan doet deze IPA het goed, want heel wat proevers kozen deze Rye’s Krispy om de avond mee af te sluiten.

ZELF KOMEN PROEVEN?
De volgende bierproefavond vindt plaats op maandag 4 april vanaf 20 uur in café ‘t Kelderke aan het Stationsplein in Geel. Prijs: 14 euro p.p. Inschrijven: proeverij@onderox.be of in ‘t Kelderke zelf.

Meer lezen van Kobe Schroeven
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.