Helemaal op smaak

Op kroegentocht langs cafés met hun eigen bier

Gepubliceerd: 28 april 2022  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 219

Hoeveel cafés telde jouw dorp vroeger? Vraag het maar eens aan je groot- of overgrootouders, je zal versteld staan van de aantallen. Op elke hoek was er wel een café te vinden en waarschijnlijk tussen die straathoeken ook nog wel ergens eentje. De mensen gingen vaker de deur uit, om al dan niet piekfijn uitgedost de benen los te zwieren, op versiertoer te trekken, een pintje te drinken en een babbeltje te slaan.

Feit 1: ons land kent heel wat kleine brouwerijen en bierfirma’s. Feit 2: al deze brouwerijen en bierfirma’s staan niet alleen garant voor tal van klassiekers, maar ook voor heel wat lekkere nieuwe bieren. Feit 3: Belgen zijn bierliefhebbers en mogen terecht trots zijn op het inheemse gerstenat. Feit 4: volgens de statistieken sluiten er jaarlijks honderden cafés de deuren. Dus niet alleen het selectieve geheugen van al wat oudere mensen, maar ook de objectieve cijfers bevestigen de trend. En voor één keer is corona niet de boosdoener, deze trend is al veel eerder ingezet. Is de Belg het op café gaan verleerd? Maar niet getreurd, het is niet alleen kommer en kwel. Naast de cafés die sluiten, zijn er ook weer andere die de deuren openen. Thuis drinken mag dan meer aanvaard zijn sinds de start van de pandemie, de beste plaats om van een lekker bier te genieten, blijft toch aan de toog of aan een tafel van een café, samen met vrienden. In goed gezelschap doorkruis ik daarom het land op zoek naar café en restaurants die een eigen bier op de kaart hebben staan, om vervolgens onze selectie te serveren op de maandelijkse bierproefavond. Geen etiketbieren, waarbij eenzelfde bier onder verschillende namen op de markt gebracht wordt, maar enkel bieren waarbij de patron de smaak bepaalt of het bier zelf gebrouwen heeft. Een zware opgave, cafés en restaurants afschuimen en bieren proeven, maar iemand moet het doen.

POPPOLOU - CAFÉ MANUSCRIPT OOSTENDE (6%)
In het hartje van de Oostendse uitgaansbuurt vind je café Manuscript, een bruine kroeg waar gezelligheid troef is. Dit café bestaat al meer dan 30 jaar en profileert zich naast biercafé ook als muziekcafé. Glenn Rotsaert en Vanessa Demeij staan sinds 2004 aan het roer en ze hebben zo’n 90 bieren op hun kaart staan. De enige gemene deler is dat ze allemaal van Belgische oorsprong zijn. Een van deze bieren heeft ons naar de koningin der badsteden gelokt: de Poppolou. Als bierliefhebber bleef Glenn een beetje op zijn honger zitten. In geen enkel bier proefde hij de zee. Op een dag loopt hij Bart Durlet (toen bij Brouwerij Anders, nvdr.) tegen het lijf en ze raken aan de praat. Het eerste idee om te brouwen met zeewier wordt al snel opgeborgen. Het beste wier voor een dergelijke onderneming vind je blijkbaar in de Ierse Zee en het transport zou de prijs van het bier flink de hoogte injagen. Als cafébaas wil je natuurlijk dat je klanten financieel in staat zijn om er meer dan één te drinken. Er wordt besloten om brouwzouten te gebruiken om het zilte karakter in het bier te krijgen. De naam van het bier komt van de twee zoons: Poppo en Lou, beide blonde knapen, en dus was het al snel duidelijk dat het een blond bier moest worden. Dat de ene een surferdude is en de andere nog niet lang uit de buik was bij de totstandkoming, zie je aan het etiket waarop zowel een surfer als een fopspeen pronken. En het bier zelf? Wel, niet gelogen, toen ik de vraag later tijdens onze bierproefavond stelde welke aroma’s de proevers opmerkten, was de eerste opmerking: ”’t zeetje!”. Wat dat betreft: missie geslaagd! Het is een blond ongefilterd bier, waarbij de hoppige en zoete aroma’s je al snel tegemoetkomen. Het bier heeft een zeer aanwezige bittere toets, maar de fruitige en hoppige toetsen zijn nooit veraf. Het blijft nog lang nazinderen en het is in de afdronk dat je het zilte van de zee proeft. De proevers zijn het erover eens dat de Poppolou een frisse dorstlesser is, ideaal voor op een zomers terras. DE

VOERMAN BLOND - CAFÉ DE VOERMAN ESSEN (7,2%)
Wanneer we café De Voerman binnenstappen, katapulteert het mij onmiddellijk terug naar mijn vroegere stamcafé in Mol, waar nu godbetert een Domino’s Pizza gevestigd is. Ik wil nu ook niet te zeer als Wim Sonneveld in ‘Het dorp’ klinken, maar in dit geval was het vroeger overduidelijk beter. Maar dergelijke cafés blijken nog wel steeds te bestaan. Als je graag in hokjes denkt zou je ‘alternatief’ zeggen, maar dit is een café waar gewoon goede muziek uit de speakers komt, waar geen onderscheid naar rang en stand bestaat en waar je met elkaar kan praten en lekkere bieren kan drinken. De Voerman is bovendien voorzien van een groot terras aan de achterkant van het pand, dat trouwens dateert uit 1886. De bezieler achter het café en de bieren van de Voerman blijkt de gemoedelijke Frits Ariëns. Die mag dan wel met pensioen zijn, hij is nog vaak in het café te vinden. De zaak wordt nu door zijn zoon uitgebaat. De Voerman Blond zag het levenslicht als gelegenheidsbier voor de 65ste verjaardag van Frits, wiens profiel, met baard en al, het etiket siert. Het is een goudblond bier met een witte kraag. Het ruikt zoet, licht fruitig en kruidig. De smaak moet niet onderdoen voor de aroma’s. Het leuke aan dit bier is dat het gebrouwen is met hop uit de tuin van De Voerman en met dennenappels die Frits in zijn eigen hof geraapt heeft en waaraan het bier zijn kruidige karakter te danken heeft. Laat het je echter niet weerhouden om dit bier te proeven, want De Voerman Blond is gewoonweg een smaakvol blond bier dat naar meer smaakt. Dat blijkt ook uit de appreciatie van de proevers.

HETE KEEN - CAFÉ ‘T KELDERKE GEEL (8,60%)
Wat ooit als een grap begon, krijgt al snel vorm wanneer Johan van café ‘t Kelderke en Ivan Geudens van brouwerij ‘t Drankorgel besluiten om de koppen bijeen te steken. Onze gastheer loopt op dat moment al langer met het idee rond om een huisbier op zijn al uitgebreide bierkaart te zetten, maar dan wel eentje waarbij hij een stevige vinger in de pap zou hebben. De keuze valt uiteindelijk op een tripel, waar niet enkel sinaasappelschil en koriander aan toegevoegd worden, maar op voorspraak van Johan ook een kleine hoeveelheid kaneel. Het resultaat is een zacht, goed gebalanceerd en doordrinkbaar bier, waarbij de verschillende ingrediënten elkaar op geen enkel moment in de weg zitten. Het blijkt ook uit de waarderingen van de aanwezigen tijdens onze bieravond, die het bier naar waarde weten te schatten. Omdat de brouwer zelf ook aanwezig is, besloten we al bij aanvang om blind te proeven, hetgeen wederom niet evident blijkt, ook niet voor Ivan, die toch even twijfelt bij het proeven van zijn eigen brouwsel. Maar hij valt niet door de mand. De naam verwijst naar een vaste klant van het café, Keen geheten, die zelfs aan de toog zijn jas aanhoudt en wiens beeltenis op het etiket prijkt. Het huisbier werd oorspronkelijk ook gebrouwen ter ere van Keens zestigste verjaardag. Vandaar ook dat de ‘60’ van het alcoholpercentage op het etiket vetgedrukt staat.

ALPAÏDE DONKER - CAFÉ ‘T NIEUWHUYS HOEGAARDEN (10%)
Het laatste bier van de avond is een buitenbeentje, om verschillende redenen. Zo is deze Alpaïde het eerste niet-blonde bier van de avond. ’t Nieuwhuys is daarenboven niet zomaar een café, maar een zeer gezellig ingerichte zaak waar je niet alleen lekker kan drinken maar waar ook lekkere gerechten op de kaart staan. Het is bovendien een donkere tripel. Met dank aan Westmalle associëren we tripels met zware blonde bieren, maar er is geen enkele regel die zegt dat deze bieren ook niet donker zouden kunnen zijn. Aangezien alles wat niet verboden, toegelaten is, heeft Jan Dewachter van ‘t Nieuwhuys gewoon zijn goesting gedaan en een donkere tripel gebrouwen. En last but not least, dit is het enige bier van de avond dat door de cafébaas zelf gebrouwen wordt. ‘t Nieuwhuys is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, één van de oudste stenen gebouwen van Hoegaarden. Jan heeft in Zuid-Afrika bij een grote brouwerij in de logistiek gewerkt en is de liefde gevolgd naar België. Samen besluiten ze een cafeetje te openen in Hoegaarden. Jan brouwt zo nu en dan wat testbrouwsels, die hij laat proeven aan zijn vrienden. De donkere Alpaïde bevalt één van zijn vrienden zo goed, dat deze het bier inschrijft in een bierwedstrijd, buiten Jans weten om. Niet veel later verneemt deze laatste op de radio dat zijn bier de eerste prijs weggekaapt heeft. Zoals dat in België dan gaat, staat de volgende dag de fiscus aan de deur. Jan besluit om zich volledig in regel te stellen en zo is de brouwerij een feit. De Alpaïde Donker is een blijver gebleken. Zoals de kleur al doet vermoeden, ruikt het bier naar koffie en donkere chocolade. Deze aroma’s zijn ook terug te vinden in de smaak van het bier, dat verrassend makkelijk wegdrinkt. Laat je echter niet verrassen, want met 10% is dit veruit het zwaarste bier dat onze kroegentocht heeft opgeleverd. De aanwezige proefkonijnen laten het echter niet aan hun hart komen en zijn kwistig met de scores voor dit bier, dat een mooie afsluiter blijkt voor een geslaagde bierproeverij. En als je een muziekliefhebber bent, zou ik durven aanraden om hun kalender in het oog te houden. In de zomer is het café zelf gesloten en is het goed toeven in de tuin van de brouwerij, die slechts enkele huizen verder gelegen is. Naast de eigen bieren is de huisgemaakte iced tea, met prik, ook een echte aanrader, en al zeker op een zomerse dag. En zo heeft de bob van dienst ook geen excuus meer. 

ZELF KOMEN PROEVEN?
De volgende bierproefavonden vinden plaats op maandag 9 mei 2022 en maandag 13 juni 2022 vanaf 20 uur in café ‘t Kelderke aan het Stationsplein in Geel. Prijs: 14 euro p.p. Inschrijven: proeverij@onderox.be of in ‘t Kelderke zelf.

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.