Helemaal op smaak

Drink bier en red de natuur!

Gepubliceerd: 26 augustus 2020  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 201

Bij het schrijven van dit artikel zitten we middenin een hittegolf. De temperaturen zijn allesbehalve vergevingsgezind en  het enige soelaas komt van een ventilator die voor wat warme luchtcirculatie zorgt. In slaap vallen is een opgave geworden, want ook de nachten zijn zwoel. Veel drinken en de schaduw van een boom opzoeken is het advies van de experts.

Het thema voor deze ‘Tussen pot en pint’ is dan ook brandend actueel. Kevin en Jeroen van ‘Beer 4 Nature’ worden niet alleen gedreven door een gezamenlijke passie voor bier, maar ook nog door een ander vuur: hun liefde voor de natuur. In 2020 werd dan ook hun geesteskind ‘Beer 4 Nature’ boven het doopvont gehouden. Met de winst van hun met liefde gebrouwen bieren kopen ze bossen om ze open te stellen voor alle natuurliefhebbers, jong en oud. Een prachtig idee dat zoveel mogelijk gesteund moet worden, al is het maar omdat ze lekkere biertjes brouwen, en les excuses sont faites pour s’en servir. Bovendien geven bossen de nodige verkoeling, zorgen voor een goede waterhuishouding en zuiveren ze onze lucht, iedereen wint! Voor deze gelegenheid werd er een nieuwe on- line-bierproeverij in elkaar gebokst. Waren van de partij: Kevin van Beer 4 Nature, Frank Mannaerts van brouwerij De Schieve, Thomas Verheyen van Lionsclub Campinia, Erwin Vermeulen van bierfirma Stanneman, en tot slot Tess Schraepen, de vrouw van Jeroen van Beer 4 Nature, die met het oog op het bewaken van de objectiviteit voor een wetenschappelijk artikel als het deze, zijn eigen bier niet wilde beoordelen. Al deze bieren, en meer, zijn te proeven op de Kempense BeerTrail. 

TOEKAN - BEER 4 NATURE (5,2%) 

Het eerste bier dat de revue passeert is, zeker met de hittegolf in het achterhoofd, een schot in de roos. De Toekan is een helder, lichtblond bier van 5,2%, een smaakvol alternatief voor een pintje. Bij het ruiken en proeven zijn er geen noemenswaardige uitschieters, wat niet wil zeggen dat het een plat bier is, maar wel dat de smaken mooi in balans zijn. Alle proevers zijn het erover eens dat dit een lekker en dorst- lessend bier is, een allemansvriend, die menig bierdrinker van zijn kwaliteiten zal kunnen overtuigen. De Toekan is een aperitiefbier, gebrouwen met champagnegist, maar bierliefhebbers die niet van zure bieren houden, hoeven niets te vrezen. Voor de minnaars van de zuurdere bieren mag het wel wat zuurder. De proevers merken op dat er in tegenstelling tot andere aperitiefbieren  weinig  CO2-prikkeling in het glas zit. Het bier wordt gebrouwen in brouwerij De Schieve in Olmen, zodat de winsten van de verkoop niet in peperdure brouwinstallaties geïnvesteerd worden, maar wel in de aankoop van natuurgebieden. Maar, ook als je niets voelt voor boswandelingen, is de Toekan een echte aanrader. Bovendien wordt alles lokaal geleverd met de bakfiets! 

SCHIEVE HOP - BROUWERIJ DE SCHIEVE (7%) 

Het volgende bier is de Schieve Hop, een hoog- gistend bier van 7%. Tussen de proevers zitten er wel wat liefhebbers van hoppige bieren, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Maar noch het aroma, noch de eerste smaakervaring komen in de buurt van de hedendaagse sterk gehopte bieren. Dit betekent geenszins dat de IPA-liefhebbers op hun honger blijven zitten. Het opzet van de brouwer was dan ook geen extreem hoppig, bitter bier te creëren, maar wel een aangenaam lichtbitter bier, met een hoppige afdronk die nog wat in de mond blijft hangen. En in die missie is Frank goed geslaagd. Ook dit bier kent een stevige schuimkraag en de smaken zijn goed in balans. Met zijn 7% komt hij stilaan in de gevarenzone tijdens hittegolven, maar het is niet zo dat je na het genot van één Schieve Hop meteen op je kop staat. Een dorstlesser die menig niet-liefhebber van bittere bieren voor zich zal weten te winnen. 

ROAR TRIPEL - LIONSCLUB CAMPINIA (7,5%) 

Het volgende bier dat de deelnemers van ons proeverspanel op hun dorpel vonden, is de ROAR tripel. Dit bier is een initiatief van Lionsclub Campinia. De winst gaat integraal naar goede doelen. Het bier wordt eveneens gebrouwen bij brouwerij De Schieve, waar Frank erop staat dat de opdrachtgevers ook mee rond de brouwketel staan tijdens het brouwproces. Het resultaat is geen doorsnee tripel, maar een kruidige variant op het klassieke recept. Een volle kraag sluit het geheel mooi af. Bovendien valt 7,5% nog reuze mee voor een tripel, die toch vaak boven de 8% scoren. De ROAR wordt door Frank en de meeste andere proevers als toegankelijk ervaren. De geur en de smaak verraden inderdaad het kruidige karakter, en Erwin noemt kardemom als een overheersende smaak. Als je geen liefhebber bent van dit kruid, is dit bier misschien niets voor jou. Maar als je op zoek bent naar een alternatief voor de klassieke tripel, dan is de ROAR zeker eens het proberen waard. 

STANNEMAN SILENT KILLER - STANNEMAN (13%) 

Going out with a bang. En die ‘bang’ kan wel eens het geluid van de man met de hamer zijn. Met zijn 13% wordt de Silent Killer van Stanneman door alle deelnemers toch met enige om- zichtigheid benaderd. Bovendien is de verbazing groot wanneer je bij het uitgieten merkt dat je te maken hebt met een blond bier. Bieren met een dergelijk alcoholgehalte, zijn door de band donker. Het aroma van dit bier is zoet en stroperig, en de smaken lijken dit te bevestigen. De benaming Silent Killer heeft dan ook te maken met het verraderlijke karakter van het bier, de zoete en fruitige toetsen maskeren het alcoholgehalte en de bittere toetsen (voor de kenners IBU:50). De bittere toetsen zijn afkomstig van de hop, het bier werd ook nog eens gedryhopt. Desalniettemin is de alcohol toch duidelijk aanwezig en mag het zoete karakter niet verbazen. Zonder al te technisch te worden, er werden zeer veel granen verwerkt in dit bier, en samengevat: hoe meer granen, hoe meer mout. Hoe meer mout, hoe meer suikers die omgezet worden in alcohol. Gevolg: een glazen boterham van 13%! Dit is geen dorstlesser, maar een bier dat je in alle rust moet kunnen proeven.

 

Meer lezen van Kobe Schroeven
Meer lezen over
biertussen pot en pint

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.