Helemaal op smaak

Bieren om (ook) thuis te degusteren

Gepubliceerd: 1 juli 2020  |  Door: Kobe Schroeven  |  Onderox editie: 200

De zomer is in het land. Tijd voor een welverdiende vakantie. De zomer van 2020 zal hopelijk als een buitenbeentje in de vakantie-annalen geboekstaafd worden, maar niet alles is kommer en kwel. Er zijn jammer genoeg geen grote festivals, maar wel kleinschalige, gezellige evenementen. Geen verre reizen, maar wel staycations. Niet kopen bij de eerste de beste online discounter om een euro te besparen, maar winkelhieren om de lokale handelaars een hart onder de riem te steken. En geen buitenlandse bieren die hun naam schenken aan een vreemd virus, maar lokaal en met liefde gebrouwen speciaalbieren die onze kelen zullen smeren, en onze dorst zullen lessen.

Tussen al het vakantiegeweld in deze Onderox Magazine willen we toch ook de doorwinterde bierliefhebber niet in de kou laten staan, en willen we graag enkele lokale bieren en initiatieven in de kijker zetten. Geen centrale gast in deze seizoensafsluiter van ‘Tussen Pot en Pint’, maar na de zomer keren we hopelijk terug met ons oude, beproefde recept van gezellige bierproeverijen.

SJAREL - BROUWERIJ TST (8%)

Het eerste bier dat we de revue laten passeren is een tripel die voor een keertje niet in een dikbuikflesje gebotteld is. Bij het uitgieten wordt mijn glas gevuld door een mooi goudblond bier gevolgd door een volle, romige kraag. Als hooikoortslijder wil de neus momenteel niet altijd mee, maar het aroma geeft duidelijk aan dat ik te maken heb met een moutig bier. Mijn smaakpapillen bevestigen dat mijn neus nog naar behoren werkt. Ik heb echter nog maar de helft van het flesje uitgegoten, zonder de gist die zich op de bodem gevestigd heeft. Als je thuis een biertje proeft, of op café een biertje geserveerd krijgt met het fles- je dat nog niet volledig uitgegoten is, proef dan eerst eens van het bier zonder de gist, en voeg die nadien pas toe. Het geeft niet enkel een verschil in transparantie, helder in het eerste geval, troebel in het tweede, maar ook in smaak. Zonder de gist is het al duidelijk dat dit een lekkere tripel is, maar wat scherper en minder vol dan na de toevoeging van de gist. De tripel wordt zachter en voller en het mag duidelijk zijn dat dit een tripel is die door menig bierliefhebber geapprecieerd zal worden. De licht bittere afdronk zorgt ervoor dat deze glazen boterham van 8% ook op warme dagen de dorst goed zal kunnen lessen. Het bier komt uit Olen en is genoemd, hoe kan het ook anders, naar Keizer Karel — Sjarel in het Kempens — die volgens zeer betrouwbare bronnen maar al te graag vertoefde in een lokaal etablissement waar de waardin een lekker bier brouwde. Tis ne Sjarel. Als ik 20 oude Belgische franken had gekregen voor elke keer dat ik dát mocht aanhoren op school, ze zouden me ook graag zien komen, keizer of niet.

Mocht je ooit de onweerstaanbare drang hebben om naar Olen te gaan, of je belandt er per toeval omdat de NMBS het weer eens laat afweten, kan je in Olen niet alleen terecht in het Olens Radiomuseum, maar als liefhebber van het betere gerstenat kan je ook je hartje ophalen in het Biermuseum, gevestigd in het voormalig stationsgebouw. Het ‘Stationneke van Olen’ is nu omgetoverd tot een bier- en jenevermuseum. Je vindt er een steeds groeiende verzameling van bijna 5.000 verschillende bier- en jeneversoorten. Maar liefst 175 daarvan kan je ter plaatse proeven in de karaktervolle bruine kroeg. Let wel, in deze bijzondere tijden kan je er enkel op maandag terecht.

DE WITTE MADAM -  KASTELSE BIERVERENIGING (8,5%)

Het verhaal van de witte madam gaat over een jongeman, een onbekende Italiaanse wielrenner, die na een avondje te diep in het glas kijken naar huis wandelt en tussen de bomen een witte dame ziet zweven. Sindsdien laat het hem niet meer los. Volgens de legende zou de dame in opdracht van Satan himself zielen ronselen in de buurt van de Duivelskuil in Kasterlee. Oftewel, zoals die zeldzame keer dat een wijze deelnemer uit Temptation Island ons een inkijk gaf in zijn diepste zielenroerselen: “Drank is den duvel”.

Het bier zelf wordt in opdracht van de Kastelse Biervereniging gebrouwen en heeft net zoals het vorige bier een goudblonde kleur, maar een iets minder volle kraag. Het licht fruitige aroma wordt bevestigd wanneer je het glas aan je lippen zet. Een fruitige tripel waar de gebruikte gistsoort(en) je toetsen van citrus en banaan laten waarnemen. De afdronk is licht bitter te noemen, waardoor ook deze dame je goed gezelschap zal kunnen houden op warmere zomerdagen. Laat je wel niet verrassen door haar 8,5%, want die zou wel eens zwaar op de maag kunnen liggen wat later op de avond. Ook hier wordt duidelijk dat het bier beter in balans is na het toevoegen van de gist.

In Kasterlee kan je ook deze zomer terecht voor een bierwandeling, Toernee Lokaal. Als je een liefhebber bent van streekbieren en van spelletjes, dan is dit spek voor jouw bek. Terwijl je geniet van een lekker biertje, moet je ook nog eens trachten verschillende opdrachten tot een goed einde te brengen.

MEER INFO: www.hemelvagevuurhel.be en www.visitkasterlee.be/proeven

Meer lezen van Kobe Schroeven

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.