Bijzondere trends

Sven Van der Avoort: “Ultimate Frisbee is veel meer dan een tijdverdrijf op het strand”

Gepubliceerd: 22 september 2022  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 223

TURNHOUT – Wie afgelopen zomer naar het strand is geweest heeft vermoedelijk ook wel even met de frisbee naar elkaar gegooid. Het is samen met petanque en zandkastelen bouwen een favoriet tijdverdrijf van de gemiddelde strandganger. Terwijl het ook pure sport kan zijn. Sven Van der Avoort (28) uit Turnhout speelt al vele jaren frisbee in competitieverband, Ultimate Frisbee dus. En vergis je niet, zowel conditioneel als tactisch wordt er hard getraind bij de handlers en cutters van de frisbeeclub Zero Gravity.

Tijdens zijn jeugdjaren bij de Chiro ontdekte Sven dat frisbee veel meer is dan enkel een schijfje gooien. Hij ontdekte het leuke competitieve karakter maar koos uiteindelijk toch voor voetbal. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. In 2013 werd in Turnhout frisbeeclub Zero Gravity opgericht en niet veel later ging Sven een kijkje nemen. “Ik was meteen weer verkocht”, herinnert hij zich nog. “Het is een spelletje dat me erg goed ligt en nu ik in de buurt kon trainen en spelen had ik meteen mijn nieuwe sport gevonden.” Ultimate Frisbee is een intensieve sport waarbij je de frisbee in de eindzone van de tegenstanders moet proberen te krijgen en op te vangen. Een goede conditie is essentieel voor elke competitieve speler. “Vergeet niet dat het terrein waarop we spelen, outdoor alleszins, zo groot is als een voetbalveld. En elke voetballer weet hoe vermoeiend enkele spurtjes kunnen zijn. Dat is bij frisbee niet anders. Bovendien spelen wij slechts zeven tegen zeven. Je loopt je continu vrij en probeert de gaten te vinden. Ondertussen moet je nog erg geconcentreerd blijven om de schijf te vangen. Een meer dan gemiddeld springvermogen en een goede oog-hand-coördinatie is daarbij essentieel. Het is kwestie van zo goed mogelijk in te schatten waar de frisbee gaat neerkomen. En dan zorgen dat je het kan opvangen alvorens de tegenstander er mee aan de haal gaat. Ook als de schijf op de grond valt, gaat het spel naar de tegenpartij.”

PIVOTEREN
Lopen met een frisbee is verboden. Zo gauw je de schijf kan vangen mag je enkel nog pivoteren. “De verdedigende ploeg zal altijd trachten het werpen te beletten of zo moeilijk mogelijk te maken. Dus een beetje lenigheid en behendigheid is altijd meegenomen. Bovendien krijg je maar tien seconden om je move te maken. Verder heb je in elk team handlers en cutters, dat zijn respectievelijk spelverdelers en spelers die zich vrijlopen. Maar laat je vooral niet afschrikken door de spelregels, ze zijn al met al vrij eenvoudig”, aldus Sven. De wind gebruiken als medespeler is ook één van de trucjes die je met de jaren leert. “Het is uiteraard een belangrijke factor bij frisbee”, gaat de trainer verder. “Vandaar dat de ploegen ook na elk punt van kant wisselen. Zo heeft in principe elke ploeg evenveel voor- of nadeel bij de wind.” Dat frisbee als sport door de deelnemers serieus wordt genomen blijkt alvast uit het materiaal dat ze gebruiken. “Je kan onze frisbees inderdaad niet vergelijken met de schijven die je op de zeedijk koopt”, lacht de ex-doelman. “Zo mag er bijvoorbeeld bij een officiële wedstrijd geen sticker op de frisbee zijn aangebracht. Dit kan invloed hebben op het vlieggedrag van de schijf en dat moet dus vermeden worden. Het lijkt maar een detail maar het is toch een vaste regel.”

ZONDER SCHEIDSRECHTER
Opmerkelijk bij de frisbeesport is dat er geen scheidsrechter aanwezig is. “Je acht het bij een voetbalwedstrijd niet meteen mogelijk maar bij frisbee worden disputen tussen de spelers onderling uitgeklaard. Bovendien is het een non-contactsport. Je mag elkaar dus niet aanraken. Dit maakt dat fair play erg belangrijk is. Verder is het ook leuk dat het zowel binnen als buiten kan gespeeld worden. Tijdens zomermaanden spelen en trainen wij aan de Sporthoeve in Turnhout. Tijdens de wintermaanden gebruiken we een sporthal in de buurt. Trainen doen we twee maal per week, op dinsdag en donderdag.” Sven speelt en traint momenteel bij Zero Gravity in Turnhout. “De club werd in 2013 opgericht door Steven Donkers. Bij mijn weten is het de enige club in de Kempen”, weet Sven. “Het maakt dat we regelmatig vriendschappelijk spelen tegen Antwerpen. Want de echte tornooien kunnen in heel België gespeeld worden. Zo speelde ik reeds in Brugge, Namen en Bastenaken om die maar te noemen. Al organiseren we ook het Belgische Kampioenschap van onze divisie in de Sporthoeve zelf. Je kan vanaf twaalf jaar aansluiten maar we spelen in gezamenlijke reeksen. Het maakt dat de meesten zich aansluiten op hun vijftiende of zestiende. Bovendien spelen we in een open divisie zodat ook dames zich kunnen aansluiten. Op dit moment spelen er drie dames in de club, op een totaal van een dertig spelers”, besluit Sven. En dat frisbee de afgelopen jaren in de lift zit in België bewezen de Mooncatchers uit Brussel op het afgelopen wereldkampioenschap in Cincinnati. Ze behaalden de vierde plaats, de hoogste ranking ooit.

MEER INFO
www.frisbeeturnhout.be

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
sport

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.