Bijzondere trends

Hulp om af te koelen op hete zomerse dagen

Gepubliceerd: 29 juni 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 232

Ik ben geen fan van warme dagen. Geef mij maar een dik pak sneeuw in plaats van de brandende zon. Warmer dan pakweg 22 graden hoeft het voor mij niet te worden, ook in de zomer niet. En omdat er de laatste tijd bijzonder weinig sneeuw te rapen valt, kan ik wel wat hulp gebruiken om af te koelen. Bestaan daar eigenlijk wondermiddeltjes voor?

In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter en duurzamer te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: afkoelen.

“We zitten in een hittegolf”, zo opent de nieuwslezeres van dienst het middagjournaal. Voor mij, als liefhebber van ijsjes en sneeuwballengevechten, kan er nauwelijks slechter nieuws gebracht worden, zonder dat er doden vallen uiteraard. En dus trek ik al zwetend en puffend naar Geel, waar Babs en Joris van Roos Met Witte Stippen en De Goedzak mij bijstaan binnen deze rubriek. Mijn vraag is duidelijk: help mij om verkoeling te vinden tijdens deze hete dagen. Voor ik het goed en wel besef, stap ik buiten met mijn boodschappentas vol met producten die ik thuis, in de schaduw, rustig kan uitproberen.

MAGISCHE BALSEM
Product nummer één. Voor mij ligt een klein blikken doosje waarop te lezen valt dat er Dr. Bronner’s Magic Balm inzit. Magische balsem afkomstig van een Duitse dokter, dat kan niet slecht zijn. En bovendien is het extreem makkelijk in het gebruik. Je schuift het doosje open, smeert wat van de balsem op je slapen of op je polsen en je kan beginnen afkoelen. Ik heb toevallig een persconferentie in het verschiet op een warme dag, dus besluit ik dat ik wel wat balsem kan gebruiken. Net voor ik vertrek, smeer ik een laagje op mijn polsen. Ik was nog even mijn handen, want de balsem voelt behoorlijk vettig aan. Op het persmoment zelf voel ik niks van een afkoelend effect, helaas. ’s Avonds smeer ik een stevig laagje op mijn slapen voor ik naar bed ga. Na een tijdje voel ik het lichtjes tintelen, maar een uitgesproken effect heeft het zeker niet. Mijn kussen geurt wel helemaal naar munt en is behoorlijk vettig geworden. Het blikken doosje kan ik blijkbaar achteraf nog hergebruiken. Ideaal om veiligheidsspelden in te bewaren, valt erop te lezen. Geen idee of wij die in huis hebben, laat staan hoe we die nu bewaren. Balsem valt ook te verkrijgen in tubevorm, zo blijkt, als ik mij aan Himalaya universele balsem waag, van Belgische makelij. Het valt meteen op dat de geur heel dominant is. Het doet mij wat denken aan reflexspray, die ik herken van in de kleedkamer van mijn sportclub. Ik ben daar bij de jongsten, vandaar. Ik kijk bij de ingrediënten en zie tot mijn verbazing ook gember staan. Dat kwam zo’n half jaar geleden vooral als ‘opwarmend’ product naar voren toen ik in de winter op zoek ging naar verwarmende hulpmiddeltjes op koude dagen. “Het zijn vooral de etherische oliën die voor het afkoelend effect zorgen in die balsem”, legt Babs me uit als ik er haar kort over contacteer. Opnieuw doe ik de uitgebreide test, zowel op mijn polsen als op mijn slapen. Met weinig effect, helaas. Het is een aangename crème, dat zeker, maar afkoelen doe ik er niet van. Beide balsems zouden ook helpen tegen de hoofdpijn. In dat geval raad ik het blikken doosje aan, dat past beter op je nachtkastje.

EEN DEUGDDOEND VOETBADJE
En dan is het tijd voor een voetbadje. Want soms moet het nuttige al eens aan het aangename gekoppeld worden. Als eerste test ik een ‘Treets Fizzing Bath Cube’ uit, versie: Aqua & Fresh Mint. Ik vul een voetbadje met lauw water, leg een handdoek klaar en open de verpakking. Een soort van afwasblokje dat ruikt naar zeep openbaart zich aan mij, wit met lichtbruine spikkeltjes. Ik gooi het in het water en meteen begint het lichtjes te bruisen. Het zal een tijdje duren voor het blokje verdwenen is en het water is daarmee nauwelijks gekleurd. Ik zet een aflevering van één van mijn favoriete series op terwijl ik al voetenbadend de afkoeling opzoek. Zonder al te veel effect, zo zal snel blijken. Al moet ik wel zeggen dat mijn voeten heel zacht en proper zijn als ik weer de droge wereld opzoek. Je voelt wel duidelijk dat er een product in het water is toegevoegd, en je ruikt de munt ook, maar het lijkt eerder zeep, dan iets afkoelend. En dus schakel ik een versnelling hoger. Enkele dagen later, het is bloedheet buiten, zet ik mij op het gras, of wat daar nog van overblijft. Opnieuw vul ik het voetbad met lauw water, maar deze keer ga ik er ‘organisch voetbadzout’ indoen. Vegan en 100% organisch. ‘Refreshing peppermint & Rosemary magnesium’, staat er op de glazen ronde pot te lezen waarin het zout zit. En dat ziet er ook echt als zout uit. Stevige witte korrels met een doordringende geur, je kan er nauwelijks aan ruiken, zo sterkt geurt het. Ik doe een stevige portie in het water en ga even weer naar binnen om een handdoek en een drankje te halen, om dingen uit te testen ben je best volledig relaxed, nietwaar? Ik kom buiten en merk dat mijn oudste zoon al met zijn voeten in het badje zit. Een dag op de lagere school kan ook zeer stresserend zijn, zo lees ik op zijn gezicht af. Als tegenprestatie vraag ik naar zijn bevindingen. “Het zout is zachtjes aan het oplossen”, zegt hij. “Dat was eerst wel nog wat korrelig aan mijn voeten, nu is het bijna verdwenen.” Na zijn kort intermezzo toont hij meer interesse in het vruchtendrankje dat ik, lekker zomers, in een wijnglas heb gedaan met een aardbeitje op de rand geschoven. Ik heb ook een boek meegebracht en neem plichtsgetrouw de taak van voetbadentester van hem over. Intussen blijft de muntgeur me tegemoet komen, zelfs buiten. Na een hele tijd, mijn boek is spannend, besluit ik mijn voeten weer te drogen. In eerste instantie voel ik weinig afkoelend effect, het is pas als ik een tijdje later in de zetel zit, dat ik doorheb dat mijn voeten wel echt kouder aanvoelen, alsof ik dunne frisse sokken draag. Subtiel, maar wel duidelijk voelbaar.

TUTTI FRUTTI-AFTERSUN
Voor de volgende test schakel ik opnieuw de hulp van mijn oudste zoon in. Hij ging met zijn school een dagje sporten op het Zilvermeer. Hij smeerde zich wel plichtsgetrouw in met zonnecrème, maar vergat hier en daar een stukje. Gelukkig kreeg ik van Babs een aftersun op kindermaat mee. Die zou afkoelend werken. “En er zit candula in, goudsbloem, die de genezing van verbrande huid versnelt”, had zij mij vooraf uitgelegd. Gelukkig is dat niet nodig. Ik help hem met het insmeren. De crème smeert goed uit, maar blijft wel behoorlijk wit. Wat een goed teken is, zo leerde Babs mij in het verleden al, want dat wil zeggen dat er weinig schadelijke stoffen (lees: afvalstoffen uit de olie-industrie die te pas en te onpas in crèmes terechtkomen) inzitten. De aftersun ruikt zoet. Daar heeft het feit dat het Tutti Frutti-aftersun is wellicht iets mee te maken. De vrolijke dolfijn op de verpakking vertelt me alvast dat ik me geen zorgen hoef te maken over de ingrediënten. Dit lijkt mij een goede aftersun te zijn, al test je die natuurlijk best uit op verbande huid. U mag, beste lezer, veel van mij vragen, maar ik ga er wel mijn kinderen niet uren voor in de zon zetten. Toewijding brengt je ver, maar je moet nu ook weer niet overdrijven.

TINTELENDE BODYWASH
Het laatste product dat ik uittest, daar verwacht ik het meeste van: een bodywash met zowaar pepermunt erin, wie had dat kunnen denken. ‘Organic Sugar Soap’ staat er te lezen. ‘Certified Fair Trade’. Het is zowaar opnieuw van Dr. Bronner, net als de ‘balsem uit blik’. Hij maakt blijkbaar al zeep sinds 1858. Waarom mijn verwachtingen zo hoog zijn? Wel, vooraf had Babs mij stiekem al toevertrouwd dat zij dit zelf al uitgetest had. “Ik heb hiervan zelfs een keer niet kunnen slapen omdat mijn voeten zo koud bleven”, had ze mijn objectieve spirit vooraf al lichtjes beïnvloed. Hoog tijd om het zelf uit te testen. Ik stap onder de douche en neem wat van de zeep. Die is tot mijn verbazing bruin als siroop. De zeep zit in een blauwe fles, dus dat viel niet op. Ik was me met de zeep, met uitzondering van mijn gezicht, dat durf ik nog niet aan. Ik voel geen onmiddellijk effect en besluit om me goed in te zepen en nog niet meteen alles af te spoelen. Vrij snel voel ik de munt echt werken op mijn huid. Het tintelt een beetje en voelt fris aan. Ik spoel alles af, droog me af en ga verder met mijn dag. Nog een hele tijd zal ik dat verfrissende effect voelen. Een hele dag ga je er zeker niet mee rondkomen, maar als je echt nood hebt aan verfrissing, zou ik mijn traditionele zeep gerust hierdoor kunnen vervangen. Dit lijkt mij een blijver te worden.

CONCLUSIE
De meeste producten zijn prima, maar mij ging het in de eerste plaats om het afkoelend effect. En daar behalen ze zeker niet allemaal een onderscheiding in. De balsem in het blikken doosje is een twijfelgeval. Een dikke laag op je slapen geeft een klein beetje effect, maar het wondermiddel waarop ik hoopte, bleek het niet te zijn. Want je hebt niet elke dag de tijd om een voetbadje klaar te maken, toch? Heb je die wel, dan raad ik het voetbad met organisch zout aan. Neem er dan wel rustig je tijd voor, zou ik zeggen, dan werkt het effect ook duidelijk langer na. En als je frisse voeten hebt, is je hele lichaam een stuk frisser. Maar de absolute winnaars is duidelijk de bodywash. Het is geen wondermiddel om de hele dag zonder te zweten een hittegolf te trotseren, maar om fris je bed in te gaan bij broeierig weer, kan het zeker een succesvol hulpmiddel zijn.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.