Bijzondere trends

Gezonde lippenbalsems op koude winterdagen

Gepubliceerd: 1 februari 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 238

Wie elke dag lippenbalsem gebruikt, eet jaarlijks zo’n vier sticks op. Zo luidde de kop van een artikel in de krant onlangs. Nu goed, ik gebruik niet elke dag zo’n lippenbalsem, maar het gebeurt wel regelmatig, zeker in de winter. Slechter nieuws is dat de meeste lippenbalsems ongezonde bestanddelen bevatten, soms zelfs kankerverwekkend. Slik. Maar gelukkig blijken er ook gezonde alternatieven te zijn.

In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter en duurzamer te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: gezonde lippenbalsem.

Het is winter. En koud weer betekent dat er minder vocht in de lucht hangt en je huid sneller gaat uitdrogen als je dan bijvoorbeeld een warme woonkamer binnenstapt. Dat contrast is niet ideaal. Je lippen en je aangezicht zijn gevoelige plekken, daar merk je dat verschil het eerst. En dus gaat een mens zijn toevlucht zoeken in lippenbalsems. Maar als die ongezond zijn, is dat dan wel een goed idee? Ik steek mijn licht op bij Babs van Roos Met Witte Stippen in Geel, die mij binnen deze rubriek helpt een gezonder en duurzamer leven op te bouwen, stap voor stap. “Het klopt dat je zo’n lippenbalsem deels opeet”, steekt zij meteen van wal. “Ik heb altijd vernomen dat je zo’n 60 tot 80 procent ongewild mee opeet. Dus die paar sticks die je jaarlijks naar binnen speelt, dat lijkt me niet overdreven. Maar de meeste mensen realiseren zich dat niet. Wat ook klopt is dat in veel lippenbalsems schadelijke stoffen zitten, zelfs in sommige sticks die je bij apothekers kan kopen”, gaat Babs verder. “‘Minerale olie’, zo noemen de producenten dat dan. Het is spotgoed omdat het een destillaat is van de aardolie-industrie maar wel zacht aanvoelt. Terwijl het eigenlijk heel slecht voor je huid is en al helemaal niet geschikt om in te slikken.” Maar even genoeg onheilsprofeet gespeeld, want er zijn wel degelijk gezonde alternatieven. Al moet je wel even de ingrediëntenlijst bekijken.

DE GEUR VAN FRUIT
Laat ons meteen eens een aantal van die gezonde sticks uittesten, want ze mogen dan wel gezond zijn, werken ze ook? Ik begin met de lippenbalsems die er het tofst uitzien, een kleurrijk allegaartje van het merk ‘Hurraw!’. Geen saaie lippenbalsem zoals u en ik die kennen, wel allerlei smaakjes in een plastic — minpuntje — verpakking. Het eerste wat opvalt: deze smeren vlot uit en de balsem trekt ook goed in. Belangrijk, want ik vind het bij andere lippenbalsems altijd vervelend dat het een laagje op je lippen lijkt te leggen zonder dat je lippen er zacht van worden, of nog erger dat je het zelfs niet uitgesmeerd krijgt omdat je lippen te droog zijn. Niks van dat alles hier. Je draait onderaan de balsem lichtjes naar boven, gaat zachtjes twee keer over je lippen en klaar is kees. Maar hoe zat dat nu met die smaakjes? Daarvoor spreek ik de smaakdeskundigen bij mij thuis aan: mijn twee kinderen. Ze testen als eerste de citroen, de appelsien, de watermeloen en, jawel, de banaan uit. Stiekem ruik en proef ik ook zelf even mee. De banaan scoort het meeste punten bij mijn kinderen (op de voet gevolgd door de watermeloen), wellicht ook omdat het idee dat ze bananensmaak op hun lippen smeren al behoorlijk amusant vinden. Zelf vind ik de appelsien het meest aangenaam. Met een sterke geur, dat wel, maar wel eentje van echte appelsienen. Heel natuurlijk. Ook de citroen scoort bij mij pluspunten, ik ben nu eenmaal en citrusvruchtenfan. Zelfs de watermeloen vind ik best een aanrader. Globaal genomen: deze lippenbalsems doen het prima en zorgen voor zachte lippen. De geur vind ik een verrassend pluspunt al had ik ook verwacht dat je al die fruitsoorten ook zou proeven, maar de smaak blijkt eerder neutraal. Wat misschien maar best is ook. De citroen proef je het meest van al, wellicht omdat citroenen toch de neiging hebben om zuur te zijn, maar ik weet niet of je in een blinde smaaktest veel fruitsoorten zou herkennen. Voor de ‘black cherry’, kersen dus, had Babs vooraf gezegd dat die rood kon kleuren en dus biedt mijn vrouw zich aan als testpersoon van dienst. Het kleurt inderdaad lichtjes, maar een lipstickeffect zou ik het niet durven noemen. De geur is opnieuw vrij dominant — maar wel aangenaam, want doet aan echte kersen denken — de smaak weer vrij neutraal.

DE ZON EN DE MAAN
En dan zijn er nog twee speciale gevallen: als eerste de ‘Moon-variant’, die iets meer curatief zou werken. De geur is alvast alles behalve fruitig, hij ruikt eerder naar een lippenbalsem uit de apotheek, wat ik eigenlijk al niet meer aangenaam vind. Een mens went blijkbaar snel aan fijne fruitige geuren. De balsem zelf doet wel goed zijn werk. Hij lijkt me iets smeuïger dan zijn collega’s te zijn en smeert daardoor nog beter uit. Het curatieve zou ‘m vooral in de camille zitten, één van de ingrediënten. Als tweede neem ik de ‘Sun-variant’ erbij. Die ruikt wel weer wat zoeter. “Je kan die ook gebruiken om als zonnecrème te smeren”, zei Babs me vooraf. “Vooral handig om naast je lippen ook even je wangen en de randen van je oren in te smeren. Die worden vaak vergeten en verbranden daardoor snel. Je moet wel regelmatig smeren, want de bescherming is slechts factor 15.” Ik ben al jaren niet meer gaan skiën, maar als ik mij ooit nog op een piste waag met mijn kinderen, dan zou deze wel eens een handig hulpmiddeltje kunnen zijn.

EEN BLIKKEN DOOSJE
De volgende test: een rond klein blikken doosje van Cîme, een Belgisch merk. De verpakking scoort alvast punten, want duurzamer dan plastic en toch stevig. Bedoeling is dat je het met je vinger uitsmeert over je lippen. Dat lukt niet supergoed. Het lijkt wel of de crème lichaamswarmte nodig heeft. Met een beetje volharding lukt het me toch. Ik zou in de geur volgens het doosje kamille en abrikoos kunnen herkennen, het eerste ruik ik een beetje, het tweede totaal niet. Het is eerder een vrij dominante geur die ik niet kan thuisbrengen en waar ik geen grote fan van ben. Je neus komt er wel van open te staan, handig als je naast droge lippen ook een verkoudheid hebt. Wel een belangrijk pluspunt: je kan dit ook gebruiken om op stukjes beschadigde huid te smeren. Ik test het uit bij mijn jongste zoon, die de hele namiddag in de sneeuw speelde. Met prima resultaat trouwens.

HELP!
Voor als je lippen echt beschadigd zijn, heb ik nog een extra lippenbalsem mee. ‘SOS Help’ staat er op een kleine tube te lezen. Veel duidelijker kan je niet zijn. Mijn vrouw is gewillig testpersoon nadat ze met pijnlijke lippen uit de sneeuw komt gestapt. Ze draait de tube open en duwt, tandpastagewijs, een beetje crème op haar vingers en begint vervolgens te smeren. Is er sprake van ‘Instant Relief’, zoals op de tube staat te lezen? Toch wel, zo zal haar conclusie snel zijn. Ook de komende dagen zal ze hier naar teruggrijpen. Dit is wel echt de beste optie voor wie het te ver laat komen en echt last van zijn lippen heeft. Smeert goed uit ook en trekt meteen in. Eigenlijk is het meer een zalfje dan een lippenbalsem.

EEN KARTONNEN BUISJE
De afsluiter in de test: We Love The Planet. ‘Velvet daily’ staat op een buisje te lezen dat gemaakt is van karton. Dat is alvast een pluspunt, want een stuk duurzamer dan plastic. Bovendien is het een Nederlands merk. Als een gek blijf ik onderaan het buisje draaien, maar dat draait volledig ‘zot’ zonder dat de balsem zelf naar boven komt. Tot ik op het buisje ‘Push up’ zie staan. Ik duw onderaan en de balsem openbaart zich meteen. Het leven is een strijd, voor onhandige mensen tenminste. Ik test de lippenbalsem meteen uit. Deze leunt, van alle testexemplaren hier, het meest aan bij een ‘klassieke’ lippenbalsem. Al smeert ie wel nog altijd ietsje makkelijker uit. De smaak is neutraal en de geur ook. Dat ben ik al niet meer gewend na het geurfestijn dat ik eerder al op mijn lippen mocht smeren. Maar mijn lippen zijn zacht. Werkt prima.

CONCLUSIE
Geen enkele ‘gezonde’ lippenbalsem doet het slecht. Groot voordeel bij allemaal: ze smeren goed en vlot uit en zitten in een handige verpakking. De We Love The Planet is misschien de beste optie voor wie verknocht is aan zijn ‘klassieke’ lippenbalsem, maar een gezond (en duurzaam) alternatief zoekt zonder te veel verandering. Het ronde doosje zou ik in eerste instantie gebruiken om op je huid te smeren, niet per se op je lippen. Al is het wel handig dat je zo’n multifunctioneel doosje bijvoorbeeld in je handtas kan stoppen. De ‘moon’ doet zijn werk, maar als je het echt te ver hebt laten komen, of pijn hebt, zou ik voor de ‘SOS Help’ gaan. De ‘Sun’ zou ik eerder als winterse zonnecrème gebruiken dan als lippenbalsem, maar het kan zeker allebei. Maar de onverwachte winnaar van de lippenbalsemtest, ik had het zelf ook niet verwacht: de fruitige balsems. In mijn geval de appelsienen, maar kies vooral zelf je eigen favoriete geur uit, er is keuze genoeg. Het zou me verbazen als jouw favoriete fruitsoort er niet tussenzit.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.