Bijzondere trends

De was doen op een duurzame manier

Gepubliceerd: 27 januari 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 216

Om de was te doen zijn wij thuis al een tijdje overgeschakeld naar wasproduct in poeder vorm. Boven op onze wasmachine staat zo’n lekker ouderwetse kartonnen doos waaruit je zelf kan scheppen. Helemaal terug ‘in’ van veel te lang weg geweest. En zo sparen we alweer een heleboel plastic uit. Maar wat zijn de andere duurzame manieren om de was te doen? Wij testten drie opvallende alternatieven uit.

In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: de was doen.

Ik stap binnen bij Babs en Iris van Roos Met Witte Stippen en De Goedzak, de zero-wasteshops in de Geelse Nieuwstraat. Meteen krijg ik een eerste tip mee als ik over mijn zoektocht naar wasmiddelen begin. “De meeste mensen maken hun wasmachine niet genoeg proper.” Ik krijg meteen een doosje met ‘detox tabletten’ in mijn handen geduwd. Even een kookwas mee doen en mijn wasmachine is weer zo proper dat je er uit kan eten. Niet dat ik meteen die ambitie heb, ik ben tevreden over mijn oven, maar een schone wasmachine kan vast geen kwaad. Ik volg thuis alle instructies op en maak van de gelegenheid gebruik om de rubberen rand in de machine zelf en het wasbakje een poetsbeurt te geven. Mijn machine is helemaal spik en span, klaar voor enkele uitvoerige tests.

WASEITJE
Bij de eerste wasbeurt voorziet een eitje van kunststof mij van het nodige wasmiddel. Het eitje klik je open en daarin giet je drie zakjes met witte bolletjes, en eentje met zwarte. “De witte zijn zeer geconcentreerd wasmiddel, die zelfs niet in water oplossen”, had Babs me in de winkel uitgelegd. “De zwarte zijn kleibolletje die binnen in het eitje kleine stukje van de witte bolletjes tikken zodat het wel door het water kan opgenomen worden. Het eerste voordeel lees ik op de verpakking: het is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Een ander voordeel is dat het een heel goedkope manier van wassen is. Je kan navulpacks kopen en je kan met zo’n drie witte en één zwart zakje 70 keer wassen. Het eitje erin steken is al een evenement op zich. Onze twee kleuters blijven alvast geboeid kijken terwijl de machine met eitje en al begint rond te draaien. Ik maak wel meteen een beginnersfout door het eitje aan de kant van de deur te leggen. Daardoor klopt het regelmatig tegen het glas aan. Bij latere wasbeurten leg ik het netjes in het midden waardoor het probleem meteen verdwijnt. Een overweldigende geur is het niet, maar de was ruikt wel fris. “Omdat er niet veel geur vrijkomt, combineren sommige mensen het nog met een beetje wasverzachter”, zo zei Babs me vooraf. Dat lijkt mij niet nodig. Ik hou sowieso al niet van die geparfumeerde geuren die in traditionele wasmiddelen zit, misschien is dit dus wel iets voor mij. Nadeel: wassen mag enkel tot 60°, voor de kookwas moet ik dus een alternatief zoeken.

SUPERSCHILLEN
‘Superschillen’ bijvoorbeeld, van de sapindus boom uit de Himalaya. Wasnootjes, zeg maar. Mijn vrouw kijkt behoorlijk bedenkelijk als ik haar vertel dat ik hiermee ga wassen. Ook een vrouw van een journalist hoort een kritische geest te hebben. Ik besluit om mijn sportwas en de bijhorende zweetgeuren ermee te lijf te gaan, als een soort van ultieme test. Omdat de schillen zelf geurneutraal zijn, is er een klein flesje toegevoegd met — in dit geval — dennengeur. Ik doe drie hele en de schil van twee halve wasnootjes samen in het zakje en leg die in het midden van de was. Ik doe tien druppeltjes van de etherische dennenolie in het wasverzachterbakje, zoals op de verpakking staat, en start de machine. En we wachten weer af. Halfweg ga ik al even kijken. Veel schuim is er niet te zien, voor het overige kan ik maar weinig aflezen aan zo’n draaiende wasmachine. Zo’n specialist ben ik nu ook weer niet. Even later hoor ik de klik die aangeeft dat de machine tevreden is met zijn eigen waswerk, de was kan eruit. Onmiddellijk komt de geur van dennen me tegemoet. Misschien had ik iets minder trouw de instructies moeten volgen. Ik hang de was op het droogrek en sluit de deur van de waskamer. Een half uur later merk ik dat de dennengeur nauwelijks verminderd is. Ik bedenk mij ineens dat mijn machine maar half gevuld was en dat ik dus de geur ook moest halveren. Beginnersfout numero twee. Volgende keer gebruik ik slechts enkele druppeltjes, zoveel is duidelijk. Verrassend genoeg is de dennengeur helemaal verdwenen eenmaal de was droog is. Hij ruikt fris en proper. De ‘superschillen’ hebben dus wel degelijk hun werk gedaan. Ik kan het zakje met dezelfde schillen nog twee keer extra gebruiken, daarna mag de inhoud in de tuin of bij het GFT-afval. “Sommige mensen komen het zelfs speciaal voor hun tuin halen”, wist Babs mij te vertellen. “Omdat ze bladluizen en slakken afschrikken. Ik doe er mijn dagelijkse was mee, die niet extreem vuil is.” En hier kan ik dus wel de kookwas mee doen.

WASPAPIERTJES
En dan komen we bij ons laatste wasproduct: waspapiertjes. Iets wat blijkbaar enorm gepromoot wordt tegenwoordig. In een kartonnen verpakking vind ik 32 vierkante stukken papier. Het principe is eenvoudig: je doet één papiertje bij in je wasmachine en klaar is kees. De blaadjes voelen een beetje raar aan maar ruiken heel lekker en fris. De papiertjes zijn duidelijk de duurste optie van de wasproducten die ik deze maand uittest. Vooraf had Iris mij als tip meegegeven dat je ze ook in twee kan scheuren. Even testen of dat resultaat voldoende is. Ik besluit een volle machine dagelijkse was met een half papiertje te wassen. En daar is beginnersfout numero drie al. Tijdens het wassen merk ik dat het papier tegen de deur van de wasmachine komt te plakken. Daardoor blijft er achteraf nog een beetje smurrie aan dat deurtje hangen. Al is de was zelf wel proper. Wellicht heb ik het papier niet voldoende in het midden, tussen de was, gelegd. Ik besluit een tweede machine op te zetten om het papier verder te testen, een gezin met jonge kinderen heeft altijd was genoeg in huis. Deze keer scheur ik het papier in stukjes en verspreid ik het over de machine. Nu blijft ook het deurtje helemaal schoon, net als de was trouwens. Die geurt duidelijk het hardst van de drie opties die ik al probeerde (als je de extra dennengeur niet meetelt, uiteraard). Een ietwat zoete geur. Nog niet zo sterk als de meeste traditionele wasmiddelen, maar het komt in de buurt. Ook hiermee kan je trouwens aan het kookwassen gaan. Veel mensen kopen dit blijkbaar voor het gebruiksgemak. “En het is, net zoals het eitje bijvoorbeeld, ideaal voor mannen. Dan moeten ze niet zoeken naar de juiste dosering en niet twijfelen in welk schuifje ze het wasproduct moeten gieten”, glimlacht Iris.

EEN BAR MET VLEKKENZEEP
Tenslotte test ik ook nog vlekkenzeep uit. Geen vloeibare variant, maar een bar. Die maak ik een beetje nat en ga er een vuil T-shirt mee te lijf van mijn jongste zoon. Ingedroogde spaghettivlekken, zowat de grootste nachtmerrie voor elke wassende ouder. Nadat ik het T-shirt uit de was haal, heb ik de indruk dat ie volledig proper is. Na het drogen merk ik dat ik nog vaag enkele contouren van de vlekken kan zien als ik het shirt in het juiste licht houd. Test dus niet volledig geslaagd, al moet ik zeggen dat ik bij minder hardnekkige vlekken die ik later nog wou verwijderen wel een — komt ie — vlekkeloos resultaat kreeg. Een twijfelgeval dus. Babs gaf me alvast wel nog één tip mee. “Mijn mama raspt een beetje van de vlekkenzeep mee in de machine tussen haar witte was. Zo kan je op een natuurlijke manier toch je was wit houden.” Eentje om in de toekomst eens uit te proberen.

CONCLUSIE
Qua gebruiksgemak scoren alle uitgeteste producten heel goed. En eigenlijk, ik had het vooraf niet verwacht, zijn ze ook allemaal in staat om de was proper te krijgen. Wie opteert voor de papiertjes, zou ik de tip van het in twee scheuren zeker aanraden. De was is ook dan proper en anders wordt het echt wel te duur. De ‘superschillen’ leken mij in eerste instantie een gimmick, maar eigenlijk doen ook zij waarvoor je ze koopt. Al moet je wel oppassen met die geurtjes. Die voeg ik in het vervolg niet meer toe of maximaal twee of drie druppels. Een nadeel vind ik wel dat ze van India moeten komen, wat de ecologische voetafdruk weer een stuk groter maakt. Mijn vrouw bleek alvast de grootste fan van het waseitje. Je komt er lang mee toe en kan daarna goedkopere navulpakketten kopen. Ik denk dat we hiermee voortaan onze standaard was gaan doen. Wel jammer dat je er niet mee kan kookwassen, maar goed, daar zijn dus duidelijk voldoende alternatieven voor.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.