Bijzondere trends

Bomen planten in een virtuele (én in de echte) wereld

Gepubliceerd: 24 november 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 225

Onlangs was ik op een persmoment waar een nieuwe bos aangeplant werd. Iemand vertelde me daar dat je ook via je smartphone kan helpen om bomen aan te planten, gewoon door bepaalde apps te gebruiken. Daar moest ik het fijne van weten.

In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: apps om (virtuele én echte) bomen mee te planten.

De vrouw in kwestie stelde me Ecosia voor. Blijkbaar loop ik achter, want dat blijkt een zeer bekende app te zijn bij mensen die met duurzaamheid bezig zijn. Zoals Babs en Iris dus van Roos Met Witte Stippen en De Goedzak in Geel, mijn trouwe raadgeefsters binnen deze rubriek. Ik vraag hen iets meer uitleg. “Ecosia is een zoekmachine waarbij de winst gebruikt wordt om bomen aan te planten in de echte wereld”, leren de dames mij. Google dus, maar in plaats van mijn gegevens te verkopen voor hun eigen gewin of de advertentieopbrengsten binnen te rijven, gaat de opbrengst (deels) naar een goed doel. Daar kan je in principe niks op tegen hebben, denk ik dan. Tijd om het uit te testen.

EEN KLEIN BOOMPJE
Het algoritme waarop Ecosia gebaseerd is, zou volgens bepaalde internetbronnen minder geavanceerd zijn dan Google. Ik merk er alvast weinig van als ik wat willekeurige termen indruk. Ook nadat ik een weekje Google heb vervangen door Ecosia heb ik geen problemen ondervonden. Mij lijkt het gewoon dat er nu ‘Ecosia’ staat waar vroeger ‘Google’ prijkte. Links bovenaan staat een klein boompje met het aantal zoekopdrachten dat ik al uitvoerde. Dat cijfer lijkt mij wel niet altijd correct te zijn. Soms telt ie een zoekopdracht niet mee, soms wel. Zeker als je meerdere zoekopdrachten na elkaar doet, hapert ie wel eens. Na exact 50 zoekopdrachten, in de praktijk zullen het er dus wellicht een stuk meer geweest zijn, heb ik mijn eerste boom geplant. In het echt. Ik beschouw het toch even als een vreugdemomentje. Intussen telt de bomenteller van de Ecosia-gemeenschap door en komt er door hen elke 1,3 seconde een boom bij. Ik vind het wel een fijne gedachte. Hoeveel bomen zouden er per seconde verdwijnen op deze planeet?

GO BACK TO WORK!
Nu ik de smaak van het echte bomen planten door in een virtuele wereld rond te snuisteren helemaal te pakken heb, besluit ik binnen hetzelfde thema te blijven. De tweede app die ik uitprobeer heet Forest. Ook dat blijkt een behoorlijke klassieker te zijn, mijn excuses aan iedereen die hoopte om hier enkele ‘hidden gems’ te ontdekken. Forest is niet gratis zoals Ecosia, maar kost me 4,99 euro. Maar het belooft me wel de hemel op aarde op het vlak van productiviteit en focus. Ik leg het even uit: op de app krijg ik mijn eigen lapje grond toebedeeld waarop ik naar hartenlust bomen, struiken en ander groen kan planten. Dat doe je door van je smartphone te blijven. Bedoeling is dus om mensen van hun smartphoneverslaving af te helpen, maar ook om hen te helpen om gefocust te zijn en jezelf te wapenen tegen de afleidingen die dat lichtgevende ding ons veel te vaak geeft. Ik ben niet verslaafd aan mijn smartphone, maar wat minder afleiding als ik bijvoorbeeld aan het werken ben, daar zeg ik niet nee tegen. Ik zet mij voor mijn computer en stel op mijn smartphone in dat ik een uur onafgebroken ga werken om het systeem te testen. Ik kies de tag ‘work’, selecteer een boom en druk op ‘plant’. In een cirkel centraal op mijn schermpje begint mijn boom te groeien. Nu is ie echt nog een scheutje. Een grote aftelklok brengt mij langzaamaan dichter bij mijn einddoel. Ik stort me op mijn werk. Als ik tussendoor toch eens even op mijn schermpje tik, laat de app zich meteen van haar meest bazige kant zien, met allerlei niet mis te verstane boodschappen zoals ‘Put down your phone’, ‘Go back to work’ of ‘Leave me alone’. Met één keer ook het iets vriendelijkere ‘Hang in there’. Mijn twijgje is intussen een mini-boompje geworden en heeft al enkele blaadjes gekregen. Ik tik nog een keer als mijn scherm weer zwart wordt. ‘Stop phubbing!’ is de boodschap nu. Geen idee wat dat betekent, maar vriendelijk klinkt het niet. Even later loopt de tijd af, ontvang ik enkele gouden muntstukken en heb ik mijn eerste boom verdiend. Een virtuele welteverstaan. Want voor ik via deze app een echte boom kan planten moet ik maar liefst 2.500 goudstukken verdienen. Als je weet dat je per boom slechts een handvol muntjes krijgt, weet je ook dat je via deze app de wereld niet gaat redden. Al valt er hier en daar ook een (magere) bonus te verdienen, het blijft een domper op de feestvreugde.

ANTI-SMOMBIES
Nu ik mijn smartphone weer vrij mag gebruiken, wil ik graag de betekenis van dat ‘phubbing’ opzoeken. Laat ons dat eens even googlen. Ah nee, voortaan ‘Ecosia’en’ we dat. Daar moet nog iets op gevonden worden, want vlot bekken doet het niet, je vragen beantwoorden dus wel. Het betekent dat je in gezelschap de hele tijd met je smartphone bezig bent. Met het risico dat je een ‘smombie’ wordt, zo staat te lezen. Een smartphone-zombie als het ware. Ik test het uit als ik met een paar vrienden iets ga drinken. Ik geef mezelf een uurtje smartphonerust en plant deze keer een struik. Start! Alles loopt vlot en de nood om op mijn smartphone te kijken is er eigenlijk nauwelijks. Na een twintigtal minuutjes betrap ik mezelf er wel op dat ik toch even kijk, zonder er erg in te hebben, om te weten hoe laat het is. Ik draag al twintig jaar geen horloge meer, dus mijn smartphone is mijn enige tijdsaanduider in mijn leven. Ik heb zelfs geen wekkerradio. Mijn beginscherm floept even aan en toont me het uur. Mijn boompje is intussen rustig aan het verdergroeien. Plots krijg ik telefoon. Ik twijfel even om op te nemen, maar doe het toch. Na het gesprek haast ik me naar de app. Helaas! Mijn struik heeft het niet overleefd en is nu op mijn lapje grond te zien als enkele kale takken. Dat is wel alleen zo als je ‘deep focus mode’ hebt ingeschakeld. Doe je dat niet, dan zijn er geen gevolgen als je even valsspeelt en toch je smartphone gebruikt. Ja, dan heeft zo’n app ook weinig zin natuurlijk. Die moet dus sowieso ‘aan’ staan. Wat opvalt, is dat de app een hele collectie aan bomen, struiken en planten heeft. Maar die moet je wel nog allemaal vrijspelen. Lees: je moet er alweer van die munten voor verdienen. Maar die heb je wel nodig om in de echte wereld bomen te kunnen planten. Daar hebben ze duidelijk niet goed over nagedacht.

CONCLUSIE
Ecosia is eigenlijk gewoon een kopie van Google (al werkt het via zoekmachine Bing). En die Google weet intussen al wel genoeg van mij, daar hoef ik geen schuldgevoelens over te hebben als ik die van mijn smartphone gooi. Een groot bos zal ik er wellicht niet mee aangeplant krijgen, maar mijn zoekopdrachten op Google leverden mij helemaal niks op. Ik maak dus de switch. Bij Forest ligt dat toch wat anders. Het duurt echt een eeuwigheid voor je muntjes verdient, en dat vind ik behoorlijk frustrerend. Wellicht moet ik de app nog wat langer uitproberen en zullen die muntjes doorheen de tijd wel komen, maar duurzamer wordt mijn leven er alleszins niet van, van Forest. Ik gebruik het intussen bijna een maand — niet super intensief, maar toch — en heb nog niet eens een halve boom bij elkaar gespaard. Op zich vind ik het wel een fijne app om je te helpen om van je smartphone af te blijven als je eigenlijk met andere dingen moet bezig zijn. Maar toch had ik er meer van verwacht. Ik ga ‘m alleszins aan niemand aanraden. Moest ie gratis zijn geweest, dan zou ik dat zeker wel gedaan hebben, laat dat duidelijk zijn. Maar voor die 4,99 euro krijg je wel niet al te veel in de plaats.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.