Bijzondere plaatsen

Vlak fietsen in Wallonië kan perfect

Gepubliceerd: 27 mei 2020  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 199

NAMEN –  Fietsen in Wallonië wordt meestal geassocieerd met colletjes beklimmen met de koersfiets of door bospaden slingeren op de mountainbike. Minder bekend is dat je in het zuiden van ons land ook perfect kunt rijden met je stadsfiets. En  als je  wat zoekt, dan  kan dat zelfs min of meer vlak. Met dank aan ‘RAVel’, een netwerk van fietspaden die deels over oude spoorbermen lopen.

RAVel staat voor ‘Réseau Autonome de Voies Lentes’, een netwerk van trage wegen die vrij zijn van autoverkeer en volledig ten dienste staan van fietsers, wandelaars, skaters en ruiters. Alles samen gaat het om meer dan 1.400 kilometer voormalige spoorlijnen en jaagpaden die voorbehouden zijn voor traag verkeer. Geleidelijk aan worden ze met mekaar verbonden tot vier internationale en tien regionale routes die heel Wallonië doorkruisen. Ze zijn uitstekend bewegwijzerd en ze brengen je langs de mooiste landschappen. Hoeft het gezegd dat ze een ideale manier vormen om Wallonië te ontdekken? Op dit moment zijn er ook meer dan 45 lokale routes uitgestippeld.

DOOR DE OOSTKANTONS

Het bekendste langeafstandsfietspad is ongetwijfeld de Vennbahn, die de Oostkantons doorkruist. 122 kilometer lang is die als verbinding tussen Aken in het noorden en Troisvièr- ges in Luxemburg. “Meer dan een eeuw was de Vennbahn een ‘ijzeren’ verbinding tussen Duitsland en het noorden van Luxemburg”, zegt Dany Heck van de toeristische dienst Ostbelgien. “Intussen hebben de rails en dwarsbalken plaatsgemaakt voor lekker lopend asfalt. Het traject loopt min of meer vlak. De treinen destijds konden maar een stijging van een paar procenten overwinnen, met als gevolg dat een tracé werd uitgetekend dat aan die vereisten voldeed. Dat betekent ook dat er behoorlijk wat gekronkeld werd maar dat maakt het fietsen nu net extra interessant.”

De Vennbahn gaf een heuse boost aan het fietsen in de streek. En dat doen ook de an- dere RAVels. Een andere internationale langeafstandsroute is de Eurovélo 3, die ook in Aken vertrekt, maar dan richting Herve, Luik, Hoei, Namen, Charleroi tot in het Franse Mabeuge gaat. Afstand: 210 kilometer. Eurovelo 5 vertrekt in het Franse Roubaix en gaat via Ronse, Terhulpen, Waver, Namen, Dinant tot in Martelange (314 km). La Meuse à vélo biedt je de mogelijkheid om 147 kilometer lang het traject van de Maas te volgen tussen Maastricht (NL) en Givet (FR) met de passage van Luik, Hoei, Namen en Dinant. Het tracé wordt ook wel de Route van de Citadellen genoemd. Tijdens een of andere schoolreis heb je ongetwijfeld een van die citadellen al bezocht. Naast de internationale langeafstandsroutes beschikt Wallonië over tien regionale routes die kriskras over het grondgebied lopen.

FIETS WELKOM-LABEL

In Vlaanderen en Nederland kennen we al langer de fietsknooppunten. Ze worden nu ook ingevoerd in Wallonië. Heel wat Waalse regio’s zijn al uitgerust. Per regio bestaat er een kaart, maar je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een online routeplanner zoals Fietsnet.be.

De  voorbije  jaren  heeft  Wallonië   de  fietser omarmd. De overheid riep zelfs het Fiets Welkom-label in het leven. “Het is een label voor logies en sinds januari van dit jaar ook voor producenten en ambachtslui”, vertelt Morgane Vander Linden van Wallonië België Toerisme. “Ze garanderen dat ze fietsers kunnen ontvangen omdat er bijvoorbeeld een reparatiekit aanwezig is en ze een plaats hebben om fietsen te stallen. Ook mogen ze zich slechts maximum 5 kilometer van een RAVel of ander fietsnetwerk bevinden. Op dit moment zijn er 650 labels uitgereikt. In maart 2016 waren er dat nog maar 400, dus het aantal blijft sterk groeien.”

NIEUWE FIETSBRUG IN NAMEN

Dat Wallonië blijft investeren in fietsinfrastructuur, bewijzen ze ook in de buurt van Namen. Daar werd begin mei van dit jaar met anderhalf jaar vertraging L’Enjambée in gebruik geno- men. Het is een fietsers- en voetgangersbrug over de Maas die Jambes met Le Grognon verbindt. Le Grognon is een landtong in Namen waar de Samber in de Maas uitmondt. De plaatselijke overheid is ervan overtuigd dat de brug een flinke boost aan het toerisme zal geven. Bij een aantal VVV’s kan je tegenwoordig fietsen huren. Dat is ook het geval in de treinstations van Luik, Bergen, Namen, Ottignies en Gembloux, in zogenaamde Points Vélo (fietspunten). Je kan er ook je fiets laten repareren. Let op: ze zijn enkel op weekdagen open, behalve in Namen waar het fietspunt van half mei tot half september ook op zaterdag open is.

MEER INFO: www.ravel.wallonie.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
fietsenreizen

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.