Bijzondere trends

Tips voor duurzame kerstcadeautjes

Gepubliceerd: 14 december 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 237

Kerstmis is een festijn van cadeautjes, maar ook van weggegooid inpakpapier, plastic spullen en geschenkjes die je eigenlijk liever niet wou. Een feest van de duurzaamheid kan je het moeilijk noemen. Wat kunnen we daar aan doen? Onze duurzaamheidsexperte Babs, van Roos Met Witte Stippen in Geel, lijst voor ons enkele tips op.

In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter en duurzamer te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: duurzame cadeautjes.

Kies voor verpakkingsvrije producten die iedereen kan gebruiken.
“Meteen een hele belangrijke: iedereen moet je cadeau kunnen gebruiken”, gaat Babs van start. “Er zijn mogelijkheden genoeg: een handcrème, zeep, wasvellen voor in de wasmachine. Een cadeaubon is eigenlijk ook heel duurzaam. Dat lijkt weinig origineel, maar je zorgt er net voor dat mensen een cadeau krijgen of kunnen uitkiezen dat ze écht graag willen en dus ook gaan gebruiken. Het ergste is om iets te kopen dat vervolgens ergens in een kast verdwijnt om dan na een tijd weggegooid te worden.” Babs toont me een geurblokje van amber, dat op een houten bakje rust. Een Marrokaans principe blijkbaar. “Je zet het in je huis en de geur zorgt ervoor dat je woning lekker ruikt. Mijn hoofd begint bijna te duizelen als ik alle verschillende blokjes zie en ik kan onmogelijk een keuze maken. Ik besluit om willekeurig voor een opvallend groen blokje te gaan. Jasmijn, zo blijkt. Eenmaal terug thuis verstop ik het blokje in een hoek waar je het nauwelijks ziet liggen. De vraag: merkt iemand die geur op voor ze het blokje zien. Nog voor mijn vrouw twee voeten in onze woonkamer zet, krijg ik het antwoord. “Wat ruikt er hier zo?” De geur van jasmijn herkent ze wel niet. Ik vind de geur oké, maar ook vrij kunstmatig en de geur is ook iets te dominant om dit blokje standaard in de woonkamer te plaatsen. Intussen kreeg hij een plekje in de kast in onze inkomhal, daar doet ie uitstekend zijn werk. “Er hoort ook een raspje bij omdat de geur na enkele weken vermindert”, vertelde Babs me nog. “Je raspt er dan een stukje af en dan geurt het weer sterker. De restjes zuig je met de stofzuiger op en door de warmte die die produceert, komt ook daar die geur nog eens vrij. Je kan het blokje zelfs over je polsen wrijven en het als parfum gebruiken.”

Ga voor iets duurzaams dat mensen nog niet kennen.
“Er zijn zo heel wat producten verkrijgbaar”, klinkt het als tweede tip. Ik heb intussen al wel wat ervaring met het uittesten van milieuvriendelijke dingen, maar toch weet Babs me nog te verrassen. Ze komt af met drie douchestomers, in een mooi kartonnen doosje. “Bedoeling is dat je zo’n stomer tussen je benen zet in de douche en dan zorgt die voor een heel aangename geur. Het werkt eigenlijk volgens het principe van aromatherapie.” Mijn oudste zoontje, die altijd staat te popelen om nieuwe dingen uit te testen, mag als eerste aan de slag. Hij test een knaloranje exemplaar uit. Die als geheime kracht ‘Revitalise’ heeft. Ik plaats het in de douche en meteen komt er een kleurexplosie vrij en begint de badkamer naar appelsienen te geuren. Een heel aangename en natuurlijke geur. Intens, maar niet té. Mijn zoontje is duidelijk fan en wat nog belangrijker is: na een tijdje verdwijnt de kleur samen met het weggespoelde water. Ik hou hier dus geen oranje douche aan over, wat ik vooraf toch een beetje vreesde. Eenmaal de kleur verdwenen, gaat de geur ook weg. Dat vind ik een extra pluspunt. Een dag later test ik zelf een andere douchestomer uit, de ‘focus booster’, een geel exemplaar. Die ruikt duidelijk naar citroen, de geur is wel ietsje minder sterk dan bij zijn oranje compagnon. De gele ‘smelt’ iets trager weg dan zijn voorganger. Misschien nog een tip voor wie er deze kerstperiode stevig wil invliegen: er is ook een douchestomer die ‘Hangover’, de witte op de foto, als omschrijving heeft. Die laat ik voorlopig dus nog even in de kast staan. Je weet maar nooit hoe zwaar de komende kerstfeesten gaan zijn.

Herbruik je verpakkingen.
“In een kartonnen doosje of een glazen flesje bijvoorbeeld. Zo kan je het ook makkelijker personaliseren.” Een paar van de spullen die ik deze maand uittest, geeft Babs me mee in toffe papieren zakjes. De kinderen zijn er alvast gek op, vooral die met de krokodillen erop, en willen er bij mijn thuiskomst meteen mee gaan knutselen. “Vermijd gewoon die berg kapotgescheurd inpakpapier”, benadrukt Babs. “Of zaken als cellofaan. Dat heb ik nooit goed begrepen. Als je toch al ziet wat erin zit, waarom moet er dan eerst nog een wegwerpverpakking rond? Je kan ook inpakken in een sjaal of keukenhanddoek die onderdeel is van het cadeau. Er bestaan zelfs speciale technieken voor (o.a. furoshiki, nvdr.). Of pak in in krantenpapier of in een oude editie van Onderox Magazine”, vertelt Babs met een knipoog.

Ga voor natuurlijke producten.
“Ook dit heeft met inpakken te maken. Je kan bijvoorbeeld naar de stoffenwinkel gaan en daar restjes opkopen. Daar kan je prachtige strikken mee maken, of gebruik raffia, een stukje kerstboom of bloemen als versiering.” Maar ook de inhoud van je cadeau kan een natuurlijk product zijn. Babs toont me een spons in de vorm van een smiley. “Van de Loofah-plant. Een soort courgette die je kan drogen. Je kan je ermee wassen en als de spons versleten is, gooi je ze gewoon op de composthoop.” Ook de spons heeft mijn oudste zoontje zich intussen toegeëigend, die smiley-vorm heeft daar vast iets mee te maken. Prima, wat mij betreft. Zo heeft hij er een extra stimulans bij om zich goed te wassen. De eerste keer laat je ‘m best even goed drinken in een badje met water zodat hij stevig kan opzwellen. Enige nadeel: het touwtje dat eraan hangt, nodigt uit om mee rond te zwaaien, waardoor mijn badkamermuur alvast regelmatig een druppeltjesfestijn wordt. Intussen nam hij die spons zelfs al mee naar de sportclub.

Kies Belgisch.
“Want zo moeten er minder vrachtwagens de baan op, minder vliegtuigen de lucht in en als het hier gemaakt wordt, waarom zou je het dan van de andere kant van de wereld laten komen?” Ik krijg een zwarte blok zeep mee naar huis van ‘’t is om zeep’, gemaakt door een dame uit Sint-Joris-Winge. Een blok zeep die ook heel wat ‘checks’ behaalt bij de andere tips die Babs hiernaast al aanhaalde. De zeep doet zijn werk trouwens prima. Het zwarte wordt in je handen eerder donkerblauw en de zeep ruikt fris, maar neutraal. Sinds ik in een vorige editie over ‘zeepblokken’ schreef, is zo’n blok sowieso bij ons thuis al ingeburgerd, al zal dat vast bij iedereen nog niet het geval zijn. “Een ander puntje waarbij je voor Belgisch kan kiezen: kerstkaartjes”, weet Babs nog. “Zo kan je bovendien lokaal talent steunen. De meeste kerstkaarten zijn massaproductie die aan de andere kant van de wereld worden gemaakt. Terwijl we hier net artistiek talent van bij ons kunnen ondersteunen, waarom zouden we dat niet doen?”

CONCLUSIE
Bij voorkeur is een cadeau een combinatie van heel wat van de tips die Babs hier meegeeft. En dat is zeker haalbaar. De zaken die wij uittesten? Het principe van het amberblokje werkt prima, ik denk dat het vooral de kunst is om een geur te vinden die je echt aantrekt. De douchestomers zijn heel tof, al zou ik wel goed op de prijs letten. Diegene die ik uittestte kosten zo’n 2,5 euro per stuk. Zeker niet onbetaalbaar, maar wel te duur om er elke dag eentje te gebruiken. Maar zo nu en dan kan zeker. Wel handig: omdat ze apart en verpakkingsvrij verkocht worden, kan je rustig op zoek naar je favoriet, de oranje in mijn geval. De douchespons is een aanrader voor kinderen, al is er ook eentje verkrijgbaar in hartjesvorm, voor de romantische zielen onder u. Kerstkaartjes kopen van lokaal talent vind ik best een tof idee, al zijn die kaarten meestal wel vrij duur. Voor mij zijn er maar twee keuzes over: ofwel goedkopere kaartjes kiezen, die liefst niet van de andere kant van de wereld moeten komen, zodat je iedereen die je kent een kaartje kan sturen ofwel gaan voor de kaartjes van lokaal talent en die voor je allerbeste vrienden houden. Dure massaproductie kopen (lees: van die bekende merken), daar is geen enkel voordeel aan.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.