Bijzondere plaatsen

Kemp vzw neemt de draad weer op na hevige brand

Gepubliceerd: 27 juni 2024  |  Door: Jef Aerts  |  Onderox editie: 243

GEEL/MOL – Op Pinkstermaandag loeiden diverse brandweerkorpsen richting Platbos, in de buurt van Sas 7. De stal waar een deel van de gekrulde kudde van Kemp vzw gehuisvest was, stond in lichterlaaie. Het was – en blijft – slikken. Maar vlak nooit de Kempense veerkracht uit! De ruggen werden gerecht, solidariteit borrelde. En omdat het leven blijft doorgaan, werden heel recent bijna 2.000 blaters in een razendsnel tempo van hun winterjas ontdaan.

De vurige tongen die normaal aan Sinksen gelinkt worden, kwamen bij de mensen van Kemp vzw harder aan dan de mokerslagen die Sonny Liston en Cassius Clay indertijd uitdeelden. Meer dan honderd schapen kwamen om in een nietsontziende vlammenzee. Nog anderen liepen de nodige verwondingen op en nog anderen werden door de in allerijl opgetrommelde dierenarts uit hun lijden verlost.

Maarten, jullie project om met de Kempense heideschapen op diverse stekken begrazingsprojecten te doen, bleef al jaren in aandacht en omvang groeien. Maar dit moet hard binnenkomen.
Maarten D’hondt: “In eerste instantie sta je daar platgeslagen bij. Wat nu? Hoe moeten we dit aanpakken? Moeten we nu stoppen? Geloof me, op dat moment wist ik het ook niet. Gelukkig konden we een aantal dieren redden. Met ongelooflijk veel dank aan onze veearts. Hij heeft van het eerste ogenblik de dieren die zorgen nodig hadden ook die zorgen gegeven. Waar dat niet meer kon, nam hij ook de juiste beslissing. Nu moet je weten dat wij een deel van onze stek aan Platbos huurden. De eigenares van het pand woonde daar nog. Het is zij die de hulpdiensten verwittigde. Je kan niet zeggen hoe gelukkig ik ben dat zij ongedeerd gebleven is. Want zij is echt wel alles kwijt. Al haar bezittingen, de familiefoto’s… Je moest eens weten hoe erg ik dat vind. Hoe erg de schade ook is, dat emotionele weegt harder door. Maar wij hadden nog de rest van onze kudde en ook ons materieel, waaronder onze wagens, was ongehavend. Na intensief onderling overleg kwam de klik om toch proberen door te gaan.”

Ik ben maar een leek, maar hoe gaan de schapen met dergelijke calamiteit om? Stoïcijns?
“Sommige dieren hadden brandwonden maar die zijn goed verzorgd en opgevolgd. Maar ik meen dat ze daar inderdaad onverschillig mee omgaan. Al komen ze dat tegen mij natuurlijk niet vertellen.”

Hoe ziet de nabije toekomst er voor jullie uit?
“We proberen door te gaan. We hebben onze kuddes nog, het meeste materiaal is ongedeerd, dus we kunnen doorwerken. Al zal het een taaie klus worden maar ik ervaar dat zowel onze eigen ploeg als enthousiaste buitenstaanders ons geweldig goed willen steunen. Net als diverse overheden en gulle gevers.”

Wat dat betreft kan je inderdaad op veel steun rekenen. Van overheden tot beroemdheden die kunstwerken laten veilen?
“Ja, geweldig! Zo is een team van jonge vrijwilligers gestart met een crowdfunding en die overtreft alle verwachtingen. Dat doet ons zo’n deugd.”

Ondertussen speelt zich hier een immense logistieke operatie af. Ik liet me net vertellen dat er op drie dagen tijd bijna 2.000 schapen geschoren worden?
“Ja, het is de tijd dat de schapen moeten geschoren worden, dus zakken alle kuddes – netjes georkestreerd – naar hier af. De eerste dag waren dat er 500, de tweede dag 700 en dan nog eens ruim 500.”

Ik sta al een tijdje te kijken naar de scheerders die, in hun tuig hangend, amper een dikke minuut nodig hebben om hun schaap te scheren. Dat is topsport?
“Ik werk al zowat 15 jaar samen met dit driekoppige team dat grote kuddes gaat scheren in België, Nederland en Duitsland. We mogen zeker het provinciebestuur dankbaar zijn dat we van de Hooibeekhoeve een afdak en de nodige locatie mogen gebruiken. Want met dit regenweer de schapen in open lucht scheren, dat gaat gewoon niet.”

De vellen worden hier in een ijltempo op gigantische hopen gestapeld om daarna in balen geperst te worden. Maar er is wel een triage?
“We sorteren in drie klassen. De A-klasse dient om kleding van te maken, wollen truien die de huid niet irriteren. B-klasse wordt gebruikt door Lidwina om er o.a. kussens en dekbedden mee te vullen in ons project Mol Wol. De C-klasse wordt mee gebruikt als bemesting op akkers, maar ook om tuinpaden mee aan te leggen. Zeker paardenliefhebbers zijn daar vaak tuk op.”

Jullie begrazingsproject is behoorlijk bekend, blijft dit behouden?
“We hebben zowat 70 klanten uit de openbare en de private sector waar we met onze schapen aan begrazing doen. En we blijven die bedienen.” 

MEER INFO
Een bijdrage storten kan via www.steunkempvzw.be

Meer lezen van Jef Aerts
Meer lezen over
natuur

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.