Bijzondere plaatsen

Het Tiroler Lechtal, waar Vlamingen thuis zijn

Gepubliceerd: 24 februari 2022  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 217

TIROL – Het Oostenrijkse Lechtal is al decennia gegeerd bij Vlamingen. Heel wat landgenoten wonen er of hebben er een tweede verblijf. Vele anderen brengen in dit deel van Tirol hun vakantie door. In de zomer om te gaan wandelen, fietsen en genieten van de natuur. In de winter is de streek een populair skigebied. Recent is het legertje Vlamingen aangesterkt met Tina en Kris uit het Vlaams-Brabantse Herent, die er een pension openden. Nota bene zonder voordien ooit in het Lechtal te zijn geweest.

Dat het Lechtal zo populair is bij Vlamingen, mag niet verwonderen. Vanuit de meeste Vlaamse steden ben je er na 800 km rijden, een dagreis dus, en je hoeft geen bergpas over. De snelweg brengt je tot in Reutte en vervolgens ga je het dal in. Het gebied telt meer uren zonneschijn dan veel andere Oostenrijkse streken en de natuur is er overweldigend.

DUNBEVOLKT
Het Tiroler Lechtal strekt zich uit tussen Reutte en Warth in het noordwesten van Oostenrijk. Het gebied ontleent zijn naam aan de rivier Lech, die ontspringt in Voralberg en na 65 km Oostenrijk verlaat om in Duitsland verder te vloeien richting de Donau. In vergelijking met Vlaanderen is de streek amper bevolkt. Nog geen 5.000 mensen wonen er, verspreid over 14 gemeenten met Elbigenalp als belangrijkste oord (900 inwoners).

OVER EEN ANDERE BOEG
Het Vlaamse koppel Tina en Kris, 47 en 48 jaar, en hun 16-jarige zoon mogen zich sinds vorig jaar ook inwoners van het Lechtal noemen. Zij gooiden hun leven over een compleet andere boeg door in Holzgau een pension over te nemen. Tina werkte voordien aan de KU Leuven en Kris runde een meubelmakerij, maar het werd hem allemaal wat veel. “Het was eigenlijk 365 dagen per jaar werken”, vertelt hij. “In de zomer namen we 2 of 3 weken vakantie, maar die waren onvoldoende om te recupereren. Ik wou een ander soort leven.” “Na onze studententijd overwogen we een buitenlands avontuur, maar dat is er toen niet van gekomen”, vult Tina aan, die zich naast haar deeltijdse job vooral bekommerde om de opvoeding van de drie kinderen. “Die draad hebben we nu opgepakt. We overwogen een aantal warme en koude landen en uiteindelijk viel onze keuze op Oostenrijk.”

DAT GING SNEL
Via makelaars speurden ze naar over te nemen zaken, reden in december 2020 in volle lockdown naar Oostenrijk en bezochten een aantal locaties. “Toen we dit pension zagen, waren we meteen verkocht”, glimlacht Tina. In januari sloten ze de koop, op 1 april kregen ze de sleutel, op 1 augustus verhuisden ze en op 14 augustus verwelkomden ze hun eerste gasten. “Het voordeel van dit pand was dat het instapklaar was, op een 2-tal kamers na die te verouderd waren.” Intussen heeft een aantal kamers al een renovatie gehad en werden 2 kamers verbouwd tot een luxe appartement. Van een ommezwaai gesproken. “In onze studententijd hadden we wel wat in de horeca gewerkt, maar echte horeca-ervaring hadden we niet. We zijn onze gasten gaan verwelkomen zoals we dat zelf willen wanneer we ergens verblijven. Bij ons ontbijt is er bijvoorbeeld verse fruitsla en ook voor het avondeten, dat we later ook zijn gaan aanbieden, gebruiken we zoveel mogelijk kwaliteitsproducten.”

NOG NOOIT GEWEEST
Kris geeft toe dat het nog altijd hard werken is, maar het blijft meer afgebakend dan vroeger. “Er zijn drukke periodes maar ook periodes dat alles stilvalt en er geen toeristen zijn. Dan bouwen we rust in, is er tijd voor renovatiewerken maar gaan we ook op verkenning in de buurt.” Want je gelooft het niet, maar tot ze het hotelletje kochten, waren ze nog nooit in het Lechtal geweest. “Achteraf hoorden we dat de streek goed bekend was bij Vlamingen. Van de makelaar wisten we dat de hotels 150 dagen per jaar volledig volgeboekt zijn, dus dat gaf ook wel vertrouwen.” Intussen zijn de eerste stappen naar integratie gezet – “de burgemeester kent ons al” – en is de regio al lang geen onbekende meer. Meer zelfs: ze voelen zich in hun nieuwe thuis als een vis in het (Lech-)water. “Het is allemaal veel beter meegevallen dan we hadden verwacht.” De rampverhalen die we kennen uit het tv-programma ‘Ik vertrek’ gelden duidelijk niet voor dit koppel.

MET DE ACTIEFKAART
Hoog tijd om verder op verkenning te gaan in het Lechtal. Het middel bij uitstek is de Lechtal Aktiv Card, die in het zomerseizoen door zowat alle hotels aan hun gasten wordt aangeboden. Met de actiefkaart kan je gratis met de bus, gratis gebruikmaken van een aantal kabelbanen, met korting naar het zwembad, deelnemen aan wandelingen en concerten bijwonen, je krijgt korting op een canyoning-vaarten, rafting en andere attracties. Eropuit met de Lechtal Aktiv Card blijft altijd een heel goed idee, ook met de fiets.

VLAK FIETSEN
Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar zo goed als vlak fietsen in het Lechtal is perfect mogelijk. Hiervoor neem je de Lechtaler Radwanderweg, die het traject van de Lech volgt tussen Reutte en Steeg over een afstand van 52 kilometer. Reutte ligt op een hoogte van 850m en Steeg op 1.120 meter, dus je stijgt over die afstand amper 270 meter. Slimmeriken fietsen natuurlijk in omgekeerde volgorde. Je laat je de hele tijd begeleiden door het helblauwe water van de Lech. Wist je trouwens dat de Lech een van de laatste ongecontroleerde stromen van de Alpen is en zelfs van heel Europa? Daarvoor is de bedding op heel wat plaatsen tientallen meters breed. Een tip: de regiobus die door het Lechtal rijdt – gratis te gebruiken met je Lechtal Aktiv Card – neemt fietsen mee. Ja, ook e-bikes. Dus hiermee spoor je makkelijk terug naar je hotel. Mountainbikers hebben verspreid over het dal twintig afgepijlde circuits van verschillende moeilijkheidsgraden om hun hart op te halen. Zij fietsen minder vlak.

WANDELPARADIJS
Toch komt het merendeel van de actieve toerist naar het Lechtal om te wandelen. Meest bekend is de Lechweg, een lange-afstandswandelpad van 124 kilometer tussen Lech en Füssen (Duitsland). Er is keuze uit 15 etappes die voeren langs rustige dorpjes, velden, maar ook door kloven met hangbruggen en watervallen. Voor een prachtig uitzicht op de Lechtaler Alpen is een wandeling naar de hoogste berghut in de Allgäuer Alpen een aanrader: de Hermann-von Barth- Hütte op 2.131 meter hoogte bij Elbigenalp is te bereiken via een rondwandeling. Keuze aan andere wandelpaden, ook makkelijke, is er in overvloed.

HANGBRUGGEN
Een spectaculaire attractie tijdens je wandeling is de passage over een hangbrug. In Holzgau heb je bijvoorbeeld de Holzgauer Hängebrücke: ruim 200 meter lang en 100 meter diep. Toeristische folders presenteren ze als de langste en hoogste gratis toegankelijke voetgangershangbrug van Oostenrijk. Nog spectaculairder is de Highline 179 in Reutte. Een reusachtige loopbrug met een spanwijdte van ruim 400 meter verbindt kasteelruïne Ehrenberg met Fort Claudia aan de overzijde van het dal. Ook al is het volstrekt veilig, toch heb je wel wat moed nodig om je op 110m hoogte van de ene naar de andere kant te bewegen. Dit wordt echter beloond met prachtig uitzicht. Ticketjes kosten € 8 p.p. Pauzeren tijdens je wandeling kan bij 1 van de 50 berghutten die het Lechtal rijk is, de ene met een nog mooier uitzicht dan de andere. Allemaal hebben ze wel frisse dranken en Tiroolse specialiteiten als Apfelstrudel, Tiroler Gröstl en Käse Spätzle. Het merendeel is enkel in de zomerperiode open (begin juni – eind september), maar dat is voor niet-skiërs de ideale periode om de streek te ontdekken.

BIJZONDER BLOEMPJE
Ben je net iets vroeger, laten we zeggen tussen half mei en half juni, dan ben je precies op tijd om het ‘vrouwenschoentje’ te aanschouwen. De bloemen van de grootste wilde orchideeënsoort van Europa staan dan mooi in bloei. De plant dankt zijn naam aan de vorm van de bloem, die wat op een damesschoen lijkt. In Europa komt hij enkel voor in het middelgebergte, waaronder in het natuurpark Tiroler Lech. Jaarlijks komen duizenden bezoekers naar de bloemen kijken, een beetje te vergelijken met de wilde hyacinten in het Hallerbos in Halle. Houtsnijden heeft in het Lechtal een lange traditie, wat je duidelijk terugziet in de talrijke kunstwerken en houtsnijateliers. Houtsnijcursussen worden onder andere aangeboden door de twee houtsnijscholen in Elbigenalp. Het Lechtal kun je ook prima te paard verkennen. In de regio zijn er tal mogelijkheden voor alle niveaus, waaronder het maken van een trekking te paard.

RUSTIGER LEVEN
Onze Vlaamse Tina en Kris hebben intussen goed hun draai gevonden in het Lechtal. “Hoelang we dit blijven doen? Zolang we het leuk vinden”, klinkt het. “Is dat 5, 10 of 15 jaar? We zullen wel zien. We zijn nu nog geen 50 jaar en vonden het nu hét moment om ons aan dit avontuur te wagen. Hier is het in elk geval veel rustiger leven dan in het drukke Vlaanderen.” 

www.visittirol.nl

MEER INFO
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans
Meer lezen over
reizenvakantietoerisme

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.