Bijzondere plaatsen

Arendonk Zingt en Swingt viert jubileumeditie

Gepubliceerd: 28 april 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 219

ARENDONK — Arendonk Zingt en Swingt viert dit jaar, op 13 en 14 mei, haar 20ste editie. Na twee mini-edities, die door corona enkel online plaatsvonden, barst het bekende dorpsfeest voor het eerst sinds 2019 terug volwaardig los in en aan de Arendonkse Bemdhal. Wij vroegen een woordje uitleg aan Maud Wuyts (23), één van de vele vrijwilligers die betrokken is bij het festival.

Hoe kom jij bij Arendonk Zingt en Swingt terecht?
Maud Wuyts: “Ik ben hoofdleidster van de Chiro in Arendonk. Heel veel mensen stromen daarvan door naar de organisatie. Bij mij was dat op mijn 17de. Onze Chiro’s, ook de jongens, komen regelmatig helpen met de opbouw en de zondag na het festival helpen zij allemaal mee opruimen en afbreken. Dat zijn meteen enorm veel helpende handen. Ze krijgen dan frietjes als bedanking. Een fijne traditie.”

Wat zijn jouw taken?
“Ik zit in de cel communicatie. Ik doe dat sinds het tweede jaar dat ik betrokken ben. Ik studeerde toen nog communicatiemanagement, dus voor mij was dat heel bruikbare praktijkervaring. (glimlacht) Wij kondigen het festival en de bands aan, nemen de sociale media in handen en tijdens het festival lopen we overal rond om alles zo goed mogelijk in beeld te brengen. Ik zit op dat moment ook in onze ‘vliegende ploeg’. Dat betekent dat je een berichtje krijgt als er ergens helpende handen nodig zijn. Een soort manusje-van-alles dus. En af en toe ga ik ook mee affiches hangen in de buurt.”

Wanneer beginnen jullie aan de voorbereiding?
“In september komt de eerste werkgroepvergadering samen. Daar worden ook al bands geopperd. Dat vind ik wel fijn, dat ook andere werkgroepen daar hun suggesties kunnen doen. Want er is een aparte werkgroep die de boekingen doet. Het opstellen zelf start zo’n anderhalve week voor het festival.”

Beginnen de zenuwen dan nu al te komen?
“Echt zenuwen niet. Als de tent er staat op zaterdag, een week vooraf, dan is het ‘voor echt’. Dan ben je ook concrete dingen aan het opbouwen en begint het meer en meer te kriebelen. Momenteel zijn we nog met de laatste voorbereidingen bezig. Heel veel kleine dingen die nog in orde moeten gebracht worden. Zo lanceren we een nieuwe hamburger dit jaar. Die moet uiteraard geproefd worden. Die taak hebben wij met plezier op ons genomen.” (lacht)

Is de knaldrang dit jaar groter dan ooit, omdat de twee vorige edities enkel een beperktere online-versie kregen?
“Absoluut! Dat merk je wel echt bij iedereen. En hier en daar moeten we al iets verder in ons geheugen graven omdat het al drie jaar geleden is. Over hoe we bepaalde standen moeten inrichten bijvoorbeeld. Ik kijk er vooral naar uit om weer met de voltallige ploeg aan de slag te kunnen. Bij de online-edities van de voorbije twee jaar was niet iedereen betrokken.”

Waarin schuilt de grootste kracht van het festival?
(denkt na) “In het enthousiasme van de werkgroepen om zo’n dorpsfeest op poten te zetten. Die drive die daarachter zit, dat is toch iets unieks. Vooral ook omdat dat elk jaar weer gebeurt. Ik ben daar echt wel trots op. Het is iets bijzonders wat wij hier doen, zo’n gratis festival organiseren met alleen maar vrijwilligers. Je moet het toch maar doen. In totaal zijn er zo’n 750 vrijwilligers betrokken die het allemaal puur voor het plezier doen. De winst schenken we aan goede doelen. Kijk, het is echt een dorpsfeest waar elke Arendonkenaar bij wil zijn. Alle leeftijden komen zich hier amuseren. ’s Namiddags staan er kindjes van twee jaar zich uit te leven op allerlei springkastelen en ’s avonds kan de jeugd op dezelfde plek uitgaan of naar optredens komen kijken.”

Heb je tijdens het festival zelf nog de tijd om optredens te bekijken?
“Niet enorm veel nee. Ik heb wel het geluk dat ik overal op het terrein moet zijn, dus ik pik hier en daar wel iets mee van die optredens. Al kan je altijd wel even aan de anderen binnen jouw team vragen of je even enkele liedjes van jouw favoriete band mag gaan bekijken. Dat lukt meestal wel.”

Voor wie ga je dit jaar zo’n pauzemomentje vragen?
“Goldband, daar ben ik wel fan van. Zij zijn bekend geworden tijdens de lockdowns. En voor De Kreuners misschien. Zij stonden in 2020 al geboekt toen het festival uiteindelijk uitgesteld moest worden. Ik vind het geweldig dat zij nu opnieuw op de affiche staan. En we mogen met onze cel communicatie soms korte interviews doen met artiesten, dus het zou wel fijn zijn om hen een paar vragen te mogen stellen. Bij Samson en Marie wil ik ook wel even langsgaan. Al was het maar om al te zien hoe zij al die kinderen mee aan het zingen en dansen krijgen. Ghost Rockers hebben hier zo ook al opgetreden. Dat was indrukwekkend om te zien hoe zij al die kinderen meekregen.”

Wie staat er nog op jouw persoonlijk verlanglijstje?
(denkt na) “Suzan & Freek misschien? Of Zornik nog een keer. Zij traden hier al eens op, lang geleden.”

Zijn er dit jaar nog nieuwigheden?
“In totaal zijn er vier podia dit jaar. De Keet is nieuw, een podium centraal op het terrein waar enkele dj’s zullen staan. Verder is de indeling lichtjes veranderd. De Stellastage is verhuisd zodat we daar meer ruimte hebben. De eetstandjes staan op een andere plek opgesteld… Dus er zijn wel wat zaken die anders zijn dan anders.”

Een extra feestelijke inkleding ook? Naar aanleiding van de 20ste editie?
“Ja, we hebben grote vlaggen om alles feestelijker te maken, de kinderen zullen kronen kunnen versieren en ook in het dorp gaan we de week voor het festival een grote ’20’ plaatsen. Allemaal toffe kleinere dingen die het wel extra feestelijk maken.” 

MEER INFO
www.arendonkzingt.be

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
muziekevenementen

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.