Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
WECHELDERZANDE – ‘Oorlog’ is een thema van het verleden en heden. Voor Stef Janssens (20) uit Wechelderzande is het geen onbekend terrein. Hij studeert Geschiedenis in Leuven en combineert in zijn vrije tijd zijn drie grootste passies — de wereldoorlogen, het vertellen van verhalen en tekenen — in het maken van zijn eigen strips. Hij bracht al twee oorlogstripalbums van eigen hand uit: ‘Nooit Meer Oorlog’ (2019) en ‘Alle Grenzen Voorbij’ (2020).
Stef, waar komt die passie voor de wereldoorlogen vandaan?
Stef Janssens: “Ik ben als kind altijd al enorm geïnteresseerd geweest in geschiedenis en de verhalen die daarrond verteld werden. Toch is het voornamelijk sinds de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog in 2014 dat ik in dat thema gerold ben. Ik ben met mijn ouders verschillende musea en begraafplaatsen gaan bezoeken en keek zelf veel naar oorlogsfilms. Om me te verdiepen in en bij te leren over de Tweede Wereldoorlog ben ik veel boeken beginnen lezen, daar heb ik veel informatie uit gehaald. Sindsdien zat het idee om ooit een eigen oorlogsstrip te maken in mijn hoofd.”
Wil je mensen zo informeren over de wereldoorlogen of is het vooral ontspanning?
“Strips zijn een toegankelijke manier om bij te leren over zo’n complexe onderwerpen. Ik probeer een goed evenwicht te zoeken tussen informeren en amuseren, ik wil er geen al te informatieve strips van maken. Ik geef mensen de nodige context, zonder ze te overladen met informatie. Wel probeer ik alles zo accuraat en waarheidsgetrouw mogelijk te maken.”
Ik neem aan dat het maken van een strip een tijdrovende bezigheid is. Hoelang duurt het om een volledige strip te maken, van idee tot eindproduct?
“Over mijn eerste strip ‘Nooit Meer Oorlog’ heb ik ongeveer één jaar gedaan. In dat jaar zijn het bedenken van het idee, de research, het schetsen, het volledig tekenen en digitaal inkleuren van de strip inbegrepen. Ik kan wel niet zeggen hoeveel uren ik per dag of week besteed aan mijn strips. Dat varieert van moment tot moment en moet ook haalbaar blijven in combinatie met mijn studies.”
Hoe begin je met het maken van een strip?
“Alles begint uiteraard bij een idee. Dat is vaak het moeilijkste gedeelte. Je moet veel ideeën neerschrijven, schrappen en aanpassen. Ik vraag daarvoor graag bruikbare feedback aan anderen, zo weet ik wat ik nog kan bijschaven aan het verhaal. Van zodra de grootste lijnen van het verhaal bedacht zijn, begin ik aan de visuele uitwerking. Dat doe ik aan de hand van storyboards: een verzameling van scènes om mijn pagina-indeling te ordenen. Daarna start ik met intense research over het thema, daar kan ik eindeloos mee doorgaan. Ik schuim het hele internet af op zoek naar representatieve afbeeldingen en informatie uit de tijdsperiode waarover ik schrijf maar raadpleeg evengoed interessante boeken. Op basis daarvan doe ik visuele studies van verschillende aspecten van het verhaal: de uniformen, de tanks, de gebruikte rugzakken en helmen… Zo kan ik mijn tekeningen zo accuraat mogelijk maken.”
Hoe maak je daarna de overstap van ruwe schetsen naar een volwaardig ingekleurd verhaal?
“Nadat mijn tekeningen op papier staan, schakel ik over op digitale werkmanieren. Ik scan de schetsen in en digitaliseer ze via Photoshop. Daar doe ik ook al het inkleurwerk. Met mijn computermuis, die dan dient als potlood of penseel, zorg ik ervoor dat alle details van de tekeningen tot leven komen. Tot slot wordt de tekst toegevoegd en wordt de afgewerkte versie naar de drukkerij verstuurd. Daarna is het wachten op het eerste, gedrukte exemplaar om in te kijken.”
Was het moeilijk om je eigen tekenstijl te ontwikkelen?
“Ik vind van mezelf dat ik er vrij goed in ben geslaagd om meteen mijn eigen tekenstijl te gebruiken. Ik kijk op naar striptekenaars als Jacques Tardi die zelf vaak oorlogsthema’s behandelt, maar probeer altijd mijn eigenheid te bewaren wanneer ik strips maak.”
Ben je momenteel nog aan iets nieuws aan het werken?
“Ik ben volop bezig met het bedenken van mijn volgende strip. Die zal het verhaal vertellen van een verzetsstrijder tijdens de Holocaust. Ik ben zelf nog zoekende naar welke insteek ik ga uitwerken en hoe ik zo’n complex verhaal in één strip ga verwerken. Het zal dus nog even wachten zijn op mijn volgende strip.”
Wat mogen we nog van jou verwachten in de toekomst?
“Na mijn studies in Leuven zou ik graag beginnen aan de opleiding Beeldverhaal aan de LUCA School Of Arts in Brussel. Daar hoop ik me volledig te kunnen storten op het maken van strips. Daarna zou het een droom zijn om fulltime als striptekenaar en -bedenker aan de slag te gaan. Toch weet ik dat dat een moeilijke opgave is. Ik hoop daarom eerder op een combinatie van beide studies: een parttime job binnen de geschiedenissector en parttime aan de slag zijn als striptekenaar.”
MEER INFO
Je kan Stef Janssens volgen via Instagram en Facebook. Of kijk op www.stjart.be.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.