Talent van eigen bodem

Massaspektakel 'wettewa' viert 750 jaar Dessel

Gepubliceerd: 23 februari 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 228

DESSEL — 750 jaar Dessel, dat mag met de nodige toeters en bellen gevierd worden. Daarom wordt er momenteel hard gewerkt aan ‘wettewa’, een massaspektakel dat in mei tien keer gespeeld zal worden. Meer dan 400 vrijwilligers hebben zich al geëngageerd om voor en achter de schermen mee te doen. In totaal zijn er een 2.000 verschillende rolletjes voorzien binnen het scenario. Wij spraken af met Lowie Ooms (10) en Elien Wuyts (35), twee Desselaars die allebei één van de hoofdrollen gaan vertolken. Binnenkort zullen zij overal in de Kempen beter bekend zijn als Bob en Sandrine.

Ik ga langs op één van de eerste zangrepetities van ‘wettawa’. Die vindt plaats in bezoekerscentrum Tabloo in Dessel. Het massaspektakel zal hier buiten gebracht worden, in een grote tent die binnenkort wordt opgetrokken. Nog voor ik Lowie en Elien ontmoet, spreek ik Luc Nijs (68) aan voor een woordje uitleg over het ontstaan van ‘wettewa’. Hij is één van de initiatiefnemers van het project. “Ik weet nog dat hier 700 jaar Dessel gevierd werd met een groot feestjaar”, vertelt hij enthousiast. “Dat werd afgesloten met een lichtstoet. Ik denk dat ik daar de kriebel al gekregen heb. Ik vond het fantastisch toen ik de vraag kreeg om iets te doen rond 750 jaar Dessel. Ik ben dan meteen begonnen met een stuurgroep samen te stellen. Hopelijk kunnen wij diezelfde kriebel nu doorgeven aan de jeugd om over 50 jaar weer hetzelfde te doen.” Die jeugd is o.a. Lowie Ooms, één van de jongste acteurs binnen ‘wettewa’. Ook Elien Wuyts is intussen aangekomen en schuift mee aan tafel.

Laat ons beginnen bij het begin. Hoe komen jullie bij ‘wettawa’ terecht?
Elien Wuyts: “Ik ben eigenlijk al heel vroeg in het proces uitgenodigd geweest. In maart 2020 al, omdat ik bij de Nacht van de Eendracht (een groot concert dat elke paar jaar plaatsvindt in Dessel, nvdr.) als gastzangeres zing. Zingen doe ik al langer. In een band en af en toe op huwelijken. Maar acteerervaring heb ik nog niet.” Lowie Ooms: “Mijn mama heeft mij ingeschreven voor de audities. Zij vroeg of dat niks voor mij was, ik vond dat eigenlijk meteen een goed idee.”

Heb jij al veel ervaring met zingen en acteren?
Lowie: “Op de speelplaats spelen we wel eens toneeltjes. (glimlacht) Dat vind ik altijd leuk. Ik heb al eens in de kerk gezongen met school en tijdens de grote vakantie ben ik op musicalkamp geweest. Dat vond ik fantastisch om te doen. En ik hang thuis ook al wel eens de cloon uit.” (lacht)

Wat verwachten jullie nog voor de komende weken en maanden?
Lowie: “Vooral veel repetities. Kledij passen, daar kijk ik al naar uit. Ik ben benieuwd wat we gaan mogen aandoen. Spannend! We gaan wel veel moeten wachten, denk ik, tijdens al die repetities en voorbereidingen.”

Is jullie agenda al vrijgemaakt voor de komende weken?
Lowie: “Ik ben bij de fanfare, maar daar weten ze al dat ik er iets minder ga kunnen zijn. Net als bij de notenleer en muziekles (Lowie speelt cornet, nvdr.). Het gaat druk worden.” Elien: “Ik heb een vriend en twee kleine kinderen, dus ik heb het vooraf wel met hen moeten bespreken. Mijn vriend zuchtte wel even toen hij het drukke repetitieschema zag. (glimlacht) Maar hij staat er wel echt achter hoor. Anders zou het niet haalbaar zijn.”

Jullie weten sinds enkele weken dat jullie een hoofdrol mogen vertolken. Hadden jullie dat verwacht?
Elien: “Nee, totaal niet! Mijn verwachtingen waren niet heel hoog toen ik meedeed aan de audities. Ik wou wel graag meezingen, dat zeker. Maar tijdens de tweede auditie kreeg ik ineens ook heel wat tekst. Ik voelde wel steeds meer aan dat een grotere rol erin zat. Het acteren, daar moet ik nog een beetje aan wennen, maar dat komt wel goed. Ik denk vooral dat ik de komende weken heel veel ga bijleren. Het ligt buiten mijn comfortzone, dat zeker. Maar soms moet dat.” Lowie: “Ik had het ook niet verwacht nee. Al zei iedereen in mijn familie wel dat ik een belangrijke rol zou krijgen. Ik hoopte het wel.”

Welke rol spelen jullie?
Elien: “Wij spelen de familie Stekskens, een nieuw samengesteld Dessels gezin. Ik speel Sandrine, de mama van het gezin.” Lowie: “En ik ben Bob, de pluszoon van Sandrine.”

Hoe ver staan jullie momenteel?
Lowie: “De eerste repetities liggen achter de rug. We hebben nu net voor het eerst de tekst gezien en de zangrepetities zijn al opgestart. Ik vond het vooral spannend om te kijken wie de andere rollen gingen spelen van het gezin van Bob. Maar het zien er mij allemaal toffe mensen uit.” (lacht naar Elien) Elien: (lacht) “Dat was inderdaad wel spannend. Maar we doen dit ook echt samen, dat heeft me over de streep getrokken. Hier gaan we nog vele jaren over spreken, daar ben ik zeker van. Hopelijk gaan we iedereen trots kunnen maken.”

Waar gaat het stuk over?
Elien: “Er komt veel aan bod. De geschiedenis van Dessel bijvoorbeeld, zowel in het stuk als in de wandeling vooraf. Je komt te weten hoe de mensen hier vroeger leefden… Het gaat verder over woorden, over roddelen, over bijnamen geven. Dat is iets waar de Desselaar vroeger kampioen in was.”

Roddel je zelf graag?
Elien: “Natuurlijk, wie doet dat nu niet graag? (lacht) Maar ik ben zeker geen roddeltante hoor. Maar het gaat vooral ook over de kracht van woorden. En in de kracht van positieve woorden, daar geloof ik wel in.”

Luc Stevens, die van origine ook Desselaar is, regisseert (Hij is bekend van o.a. Gheelamania, Historalia en Mol-in-scène, nvdr.). Kenden jullie hem vooraf?
Lowie: “Nee, ik niet.” Elien: “Ik ook niet. Maar ik heb al wel enorm veel positieve zaken over hem gehoord. En tijdens de eerste repetities coachte hij mij al heel veel. Dat vond ik ontzettend fijn. Ik geef les op een secundaire school in Geel en ken de verhalen van Gheelamania daar. Vooral dat het een heel intense periode is, maar ook dat het formidabel is om te doen en dat het veel voldoening schept. En dat er een enorm groepsgevoel door ontstaat. Ik heb zelf Mol-in-scène al gezien en dat vond ik alleszins prachtig.”

Gaan jullie zenuwen hebben?
Elien: “Het gaat wel spannend zijn. Zeker de eerste keren.” Lowie: “Ik denk vooral in het begin ja. Daarna wil ik er gewoon veel plezier aan beleven. Echt veel zenuwen ga ik dan niet meer hebben. Ik zing en acteer gewoon graag.”

Ben je nog ergens bang voor?
Lowie: (denkt na) “Dat ik mijn tekst vergeet. Dat het dan stilvalt en dat ik dan de volgende ben die iets moet zeggen. Op musicalkamp ben ik tijdens een voorstelling eens een stukje vergeten. Al kwam dat wel snel terug. Maar goed, we hebben nog veel tijd en repetities om te zorgen dat dat niet gebeurt.”

En binnenkort zijn jullie allebei Bekende Desselaars die nauwelijks nog over straat kunnen lopen…
Elien: (niet bijster enthousiast) “Ik zit daar zeker niet op te wachten, op dat B.D.-schap. Ze mogen mij gerust een pruik opzetten zodat de mensen mij minder goed herkennen.” (lacht) Lowie: (glimlacht) “Ik zou dat misschien wel plezant vinden. Maar het is gewoon om te kunnen acteren dat ik meegedaan heb. Om plezier te hebben.”

Dessel is een vrij kleine gemeente. Maar het is wel een behoorlijk ambitieus project.
Elien: “Ik vind het heel goed dat we dit doen in een dorp als Dessel. Het creëert verbondenheid en dat is heel waardevol. Waarom zouden wij dit als kleinere gemeente niet kunnen? We werken met enorm veel superenthousiaste vrijwilligers. Zo’n projecten gaan in Dessel echt niet vaak meer plaatsvinden, hoor. Dat wou ik absoluut niet missen.”

Waarom moeten we komen kijken?
Lowie: Omdat het fantastisch gaat worden. Ik kijk er alvast enorm naar uit.” Elien: “En omdat de toeschouwers kippenvel gaan krijgen. Ik heb al een aantal nummers gehoord, het gaat echt indrukwekkend zijn. Een lach en een traan. Met veel dynamiek en herkenbare verhalen. Voor Desselaars, maar ook voor andere Kempenaren. Want de thematiek overstijgt de gemeentegrenzen. Het is een universeel verhaal met een Kempens karakter. Iedereen gaat zich aangesproken voelen. We gaan de monden van de toeschouwers doen openvallen van verbazing, voor minder gaan we niet.” 

MEER INFO
Tickets kan je vanaf 1 maart 2023 bestellen via www.wettewa.be.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
cultuurmuziek

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.