Talent van eigen bodem

Femke Verschueren: rijzende ster in Red Star Line-musical

Gepubliceerd: 23 november 2023  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 236

HERENTALS – Actrice en zangeres Femke Verschueren (23) uit Herentals vertolkt sinds september de hoofdrol in de spektakelmusical Red Star Line van Studio 100. Eerder schitterde ze al in de telenovelle Lisa en liet ze haar stem horen met zelfgeschreven nummers als ‘Marionet’ en ‘Nacht’. Al kan je haar ook kennen van haar overwinning bij Junior Eurosong in 2011. Nu maakt ze met de rol van hoofdpersonage Marie in Red Star Line een tweede kinderdroom waar.

Femke, is het terecht dat ik het podium je tweede thuis noem?
Femke Verschueren: “Absoluut! Ik sta al vanaf jonge leeftijd op een podium, vaak samen met mijn twee zussen. We zongen en dansten erop los. Thuis, maar ook op kleine podia in de buurt. Mijn zussen zijn ouder dan ik en delen dezelfde passie voor zingen. Zo durfde ik als vierjarige stiekem wel eens het podium op kruipen, wanneer mijn zussen deelnamen aan een voordrachtwedstrijd. Het is dan ook geen verrassing dat ik de podiummicrobe vroeg te pakken heb gekregen.”

Dat je thuishoort op een podium, bewees je met je overwinning bij Junior Eurosong in 2011.Hoe kijk je terug op die periode?
“Het eerste woord dat me te binnen schiet als ik terugdenk aan die periode is ‘trots’. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik terugdenk aan het moment waarop ik als winnaar word uitgeroepen. Om daarna België te mogen vertegenwoordigen op het Junior Eurovisiesongfestival in Armenië, dat was onwerkelijk. Ik zou niets willen veranderen aan dat avontuur.”

Heeft je deelname aan Junior Eurosong deuren voor je geopend?
“Ondanks mijn jonge leeftijd, heb ik samen met mijn zussen veel nieuwe kansen gekregen na mijn deelname en winst. Ik was toen te jong om alleen een hele show te geven en ben heel blij dat onze manager toen met ons drieën samen wilde werken. We kregen vaker de kans om op te treden en om uiteindelijk ook te werken aan eigen muziek.”

Sindsdien heb je steeds meer nummers zelf geschreven en uitgebracht. Hoe komt zo’n nummer tot stand?
“Wanneer ik zin heb om te schrijven of een plotse ingeving krijg, kruip ik achter mijn piano. Mijn piano en ik zijn onafscheidelijk tijdens het schrijfproces. Ik speel melodieën die in me opkomen en schrijf daarbij enkele gedachten en mogelijke teksten op in een boekje. Het is de kunst om al die ideeën te herleiden tot één geheel. Ik ben niet iemand die schrijft gebaseerd op trends of wat er in de hitlijsten staat. Ik probeer zoveel mogelijk eigen ervaringen, interesses en gevoelens te verwerken in mijn nummers. Ook zaken die me opvallen of bezighouden in het dagelijks leven zijn vaak het onderwerp van mijn nummers. Tegenwoordig doe ik ook vaker studiosessies met mijn twee producers, Willem van Dijk en James Burki. Dan komen we samen in de opnamestudio om te brainstormen over arrangementen en melodieën. Zij werpen vaak een nieuw licht op mijn ideeën.”

Zie je jezelf als een verhalenverteller?
“Ik zie mezelf vooral als een verhalenverteller die verschillende vormen kan aannemen. Wanneer ik nummers schrijf en zing, vertel ik verhalen via mijn teksten. Wanneer ik acteer in een tv-programma, vertolk ik een personage en haar verhaal. En wanneer ik op de planken sta bij een musical, vertel ik een verhaal aan de hand van beide. Zowel via de tekst, als via het personage zelf. Dat is wat ik zo fijn vind aan mijn werk. Ongeacht de opdracht, heb ik de kans iemands verhaal te vertellen op mijn eigen manier.”

Sinds 2022 schitter je op de planken in de musicalwereld. Hoe ben je daar ingerold?
“De eerste musical waarin ik meespeelde was Kamp Delta. Ik vertolkte de rol van Jax, een stoere kampleidster met een sterke persoonlijkheid. Mijn passie voor musical was de casting-director van Studio 100 opgevallen. Zij was komen kijken naar één van de shows van Kamp Delta. Later nam ze contact met me op met de vraag of ik geen auditie wou komen doen voor Red Star Line. Daar moest ik uiteraard geen twee keer over nadenken.”

Sinds september vertolk je er de vrouwelijke hoofdrol. Hoe reageerde je toen je hoorde dat je de rol van Marie kreeg?
“Ik weet nog heel goed waar ik was toen ik het telefoontje met goed nieuws kreeg. (glimlacht) Ik zat op het toilet toen ik het nummer van de casting-director op mijn gsm zag verschijnen. Een klein momentje van paniek, want ik ging onmogelijk daar haar beslissing te horen krijgen. Ik heb me dan in sneltempo verplaatst naar de keuken. Toen ze me het nieuws vertelde, probeerde ik beleefd en professioneel te blijven. Dat is bijna mislukt, want diep vanbinnen was ik aan het schreeuwen van geluk en enthousiasme. Ik keek er zo hard naar uit deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Sinds dat moment heb ik me Marie zo snel mogelijk eigen gemaakt. Ik probeer haar elke dag en elke show zo goed mogelijk vorm te geven.”

Je deelt het podium met o.a. Jelle Cleymans en Tine Embrechts. Hoe is het om met hen te mogen spelen?
“Het is een enorme eer om me tussen zo’n namen te mogen voegen. Ik keek als kind enorm op naar Jelle. Hij schrijft prachtige Nederlandstalige muziekteksten. Ook zijn talloze musicalpassages geven me telkens kippenvel. Hij is een echte krak ik zijn vak. Het is dan ook onwerkelijk om te denken dat ik nu zijn tegenspeler ben. Ook Peter Van Den Begin inspireert me enorm. Hij is een grote speler in de acteerwereld, waar ik veel respect voor heb. Het betekende veel voor mij toen hij me complimenten gaf na onze eerste show. Zeker omdat hij wist dat ik aan het begin van de korte repetitieperiode nog erg onzeker was. Wetende dat ik als tiener nog als publiek naar zo’n grote musicalproducties kwam kijken, is het niet te vatten dat ik nu zelf op dat podium sta.”

Hoe voelde je je, net voor de eerste show?
“In onze eerste scène samen geeft Jan, gespeeld door Jelle Cleymans, een knuffel aan mijn personage Marie. Jelle zei na afloop mijn bonzend hart door onze dikke lagen kostuum heen te kunnen voelen. Ik zag er volgens hem nochtans zo rustig en bedeesd uit op het eerste zicht. Mijn hartslag zei op dat moment het tegenovergestelde. Vanbinnen was ik stiekem een beetje aan het doodgaan. Het is altijd stresserend om voor het eerst een podium op te wandelen, zeker wanneer het live is. Gelukkig valt van zodra ik het podium opstap en de eerste noten zing, de meeste stress van me af. De opluchting na mijn eerste show was enorm. Er rolden tranen van ontlading en geluk over mijn wangen.”

Het live-gebeuren van een musical, wat brengt dat teweeg bij jou?
“Acteren in een musical is totaal verschillend van acteren in een serie of tv-programma. Je hebt geen meerdere takes om een scène tot een goed einde te brengen. Je hebt maar één kans, en dan is het erop of eronder. Ik ben me goed bewust van het feit dat er altijd iets kan mislopen tijdens een liveshow. Technische problemen, een noot die iets minder helder gezongen is, je tegenspeler die anders reageert dan tijdens de vorige show… Zo’n zaken kan ik steeds beter relativeren. Het is onmogelijk om iets live keer op keer perfect uit te voeren, maar precies dat maakt het zo bijzonder. Je kan niet meer doen dan je best.”

Je schittert nog tot januari in de Red Star Line-musical. Wat mogen we daarna nog van je verwachten?
“Wanneer mijn musical-avontuur eindigt, ga ik eerst een tijdje focussen op mijn eigen muziek. Zo komen er heel snel nieuwe zelfgeschreven nummers aan. Op 24 februari speel ik mijn eerste eigen show met liveband. Ik kijk er enorm naar uit om voor het eerst een volledige show te vullen met nummers die me nauw aan het hart liggen. Verder bekijk ik de toekomst dag per dag. Ik geloof sterk dat wat voor mij is weggelegd, ook op mijn pad zal komen.”

MEER INFO
www.instagram.com/femkeverschueren

Meer lezen van Rune Smets
Foto's gemaakt door Bart Van der Moeren
Meer lezen over
muziekcultuur

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.