Talent van eigen bodem

De creatieve ziel van Floor Compeers

Gepubliceerd: 24 november 2022  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 225

OUD-TURNHOUT – Dat we haar een creatieve duizendpoot mogen noemen, beaamt Floor Compeers (24) zelf maar al te graag. Floor studeerde Grafische Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en begon daarna aan een carrière als leerkracht plastische opvoeding. Naast haar job creëert ze haar eigen ontwerpen bij ‘Studio Floor’.

Floor, heeft de passie voor het creatieve er altijd al ingezeten?
Floor Compeers: “Vanaf het eerste leerjaar tot het zesde middelbaar ben ik naar de ‘tekenschool’ geweest. Daar heb ik veel kunststijlen en materialen aangereikt gekregen. Ik heb uitgebreid kennis kunnen maken met alle verschillende kunstvormen en werd geprikkeld om zelf aan de slag te gaan. Zo heb ik ontdekt wat ik zelf leuk vind, bij mij is dat voornamelijk schilderen en tekenen.”

Ben je elke dag omringd door creatieve mensen?
“Mijn grootmoeder is kunstenares, zij is vooral bezig met beeldhouwen en keramiek. Ze leerde me er al van alles over bij. Altijd als ik haar bezoek, gaan we samen naar haar atelier. Daar kunnen we ons samen bezighouden met kunst. Ook mijn ouders zijn creatief bezig. Mijn mama is keramiste en grafisch ontwerpster en mijn vader maakt zelf meubels. We hebben thuis ook een eigen atelier. Daar zijn mijn ouders vaak aan de slag, dan zet ik mij er gewoon bij. Hun creativiteit heeft een grote invloed op mijn eigen creatieve ontwikkeling.”

De aanwezigheid van je grootmoeder is ook terug te vinden in ‘Schatten Op De Bodem Van De Zee’. Een boek dat je zelf illustreerde en dat gebaseerd is op de diepzeeduikverhalen van je grootouders. Verwerk je altijd persoonlijke verhalen in je ontwerpen?
“Ik verzamel voortdurend verhalen en beelden waarrond ik iets zou kunnen uitwerken. Het is enorm leuk om op een speelse manier een illustratie tot stand te laten komen die een verhaal vertelt. Toch vind ik het niet altijd even makkelijk om persoonlijke verhalen te uiten met beelden. Voor mij is het dus geen vereiste om telkens iets persoonlijks te verwerken in mijn projecten. Ik bekijk per ontwerp waar ik naartoe wil werken. Ik probeer altijd met een doel te werken, ongeacht of het een persoonlijk onderwerp is of niet.”

Waar haal je dan nog inspiratie vandaan?
“Ik kijk heel veel rond en bezoek veel musea. Daar krijg ik enorm veel prikkels binnen. Maar ik kan evengoed inspiratie halen uit architectuur en details die ik opmerk als ik rondwandel. Het is belangrijk om verwonderd te blijven door alles wat je rondom je hoort en ziet. Ik hou mijn oren en ogen altijd open.”

Je bent onder andere bezig met typografie en animatie maar ook met illustraties en prints. Wat is je voorkeur?
“Ik doe alles even graag, maar met periodes ben ik met de ene kunstvorm of techniek intensiever bezig dan met de andere. Momenteel spendeer ik de meeste tijd aan manuele druktechnieken en het ontwerpen van prints voor klanten.”

Bij welke techniek kan je het meest ‘jezelf’ kwijt?
“Ik kan mijn persoonlijkheid het beste kwijt in projecten die ik met manuele technieken uitwerk. Ik kan daarbij mijn eigen interpretatie geven aan wat ik ontwerp. Ik laat mijn creatieve geest dan volledig de vrije loop.”

Werk je liever digitaal of manueel tijdens het ontwerpen?
“Tijdens mijn studie in Antwerpen heb ik veel digitaal ontworpen. Toen ik daar afstudeerde, had ik een enorme drang om de manuele en ambachtelijke technieken te ontdekken. Daarom ben ik begonnen aan de bijscholing Grafiekkunst aan de kunstacademie in Turnhout. Daar krijg ik manuele druktechnieken aangeleerd. Ik hoop zo het manuele en digitale werk te kunnen combineren, dat doe ik nu ook al. Ik ontwerp veel digitaal op mijn tekentablet, maar werk dingen vaak met de hand verder uit.”

Werkt het ontwerpen ontspannend voor jou?
“Zeker! Tenzij er tijdsdruk op staat, dan is het iets moeilijker. Als een deadline nadert, zit ik soms strop met opdrachten. Dan weet ik even niet wat ik op papier moet zetten. Maar als ik puur voor mezelf ontwerp, zonder dat er een doel aan vasthangt, vind ik het heel ontspannend. Dan begin ik gewoon met ontwerpen en kijk ik wel wat er uit mijn hand voortvloeit. Ik ontwerp dan puur op gevoel en zonder voorbedachte ideeën.”

Hoe geef je al je ontwerpen een ‘Floor-touch’?
“Het is al een lange zoektocht geweest om mijn eigen stijl te vinden. Want ‘wat betekent dat dan?’, die eigen stijl. Ik heb het gevoel dat ik nog steeds op zoek ben naar het antwoord. Mijn ontwerpen op zich zijn afgewerkte producten. Nu probeer ik nog meer samenhang te creëren tussen al mijn werken. Mijn werkwijze blijft wel dezelfde en is typisch ‘Floor’.”

Wat is je meest favoriete project dat je al hebt uitgewerkt?
“Ik hou ervan om te ontwerpen voor cultuurhuizen, tentoonstellingen en andere projecten in mijn thuisregio. Ik probeer telkens een nieuw en uniek beeld te creëren voor elke campagne, daar leer ik veel uit. De projecten die me nauw aan het hart liggen, zijn vaak kleinschaligere projecten.”

MEER INFO
floorcompeers.wixsite.com/floorcompeers

Meer lezen van Rune Smets
Meer lezen over
kunst

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.