Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
ARENDONK/KASTERLEE – Wie in Arendonk en omstreken Chris Verheyen (51) zegt, zegt meteen ook tennis. Ontelbaar zijn de leerlingen, jong en oud, die door Chris de beginselen van het tennis kregen ingelepeld. Zelf was hij ook vaak sparringpartner van toppers als Kim Clijsters, Sabine Appelmans en Nancy Feber. Tussendoor werkte hij ook hard aan zijn eigen carrière waarbij hij top-20 was in België. En hoewel die top al even achter de rug ligt, is de ambitie nog altijd even groot. Eind maart neemt Chris, samen met zijn duo-partner Hans Vandenborre, deel aan het WK tennis in Turkije. En het doel is: winnen.
Chris Verheyen was twaalf toen hij tennis ontdekte. Zijn vader speelde die sport al en nam de jonge Chris wel eens mee naar de wedstrijden. “Eigenlijk was ik op dat moment een laatbloeier”, herinnert hij zich. “En dat heeft me toch even achtervolgd. Maar ik denk dat ik mag zeggen dat ik altijd keihard getraind heb en zo die achterstand toch kon ombuigen. Al kan je het tennis van toen en nu absoluut niet vergelijken. Mijn racket was te zwaar, de tennisballen te hard, en waar ik trainde stond ik letterlijk met de rug tegen de muur te tennissen. Als je dan ziet welke faciliteiten de leerlingen nu hebben.” Toch slaagde Chris in zijn opzet om van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij richtte zijn eigen tennisschool op en is al vele jaren het gezicht van TC De Lusthoven in Arendonk. “Ik denk dat ik amper zeventien jaar was toen ik via Bloso als tennisleraar mee op kamp ging. Op die leeftijd les geven aan meisjes van vijftien en zestien jaar, ik vond dat plezant. (lacht) Zo ben ik daar wat ingerold en mijn netwerk werd jaar na jaar groter. Ik volgde diverse opleidingen via de federatie en voor je het weet, sta je van ’s morgens tot ’s avonds op de court. Mijn diploma van elektricien is dus nooit uit de kast geweest”, lacht Chris.
BREAK POINT
Elke dag met je hobby bezig zijn, klinkt als een mooi sprookje. Maar om daar te geraken moest Chris wel ontelbare uren training afwerken. “De mensen zien dat vaak niet, maar het is keihard werken. Fysiek moet je perfect in orde zijn, je moet kracht trainen, techniek. Herhaling, herhaling, herhaling. Duizend keer opnieuw diezelfde bal slaan tot hij juist zit. Als je echt wil weten hoe het er achter de schermen aan toegaat, dan kan ik ten zeerste ‘Break Point’ aanraden, een nieuwe serie op Netflix.” “De opofferingen zijn niet mals, maar als je ziet wat ik allemaal heb mogen beleven, welke reizen ik heb kunnen maken, welke helden van mij ik kon ontmoeten om mee samen te spelen, zoals Haarhuis en Schalken. Ik vind dat fantastisch. Maar daarvoor moet je het tijdens de weekends bijvoorbeeld wel rustig aan doen. Dat heb ik altijd goed begrepen. Diezelfde gedrevenheid mis ik bij de jeugd wel eens. Ik bleef vaak nog een uurtje doortrainen. Dat zie ik nu veel minder. Iedereen klaagt over te weinig tijd. Ze hebben ook zoveel keuze. Ik begrijp het wel. Maar ik vind het jammer. Zo blijft er heel wat talent onder de radar.”
HANS VANDENBORRE
Eind maart vertrekt Chris naar het wereldkampioenschap tennis in Turkije. Het doel is om zich zowel in te schrijven voor het enkelspel als voor het dubbel heren. “Door mijn conditie goed te onderhouden behoor ik momenteel in de reeks van 50+ bij de top drie in België. Dat maakt dat ik wat ambitie mag hebben voor het wereldkampioenschap. Maar dan moet ik topfit zijn en dat wil wel eens een probleem zijn. Zowel op het WK in Kroatië als in Kaapstad heb ik de strijd moeten staken omwille van blessures. Het zijn altijd dezelfde bewegingen en dat is vaak een aanslag op je gewrichten. Vroeger was mijn harde opslag mijn geheim wapen maar ik vrees dat ik met de jaren mijn schouder helemaal om zeep heb geholpen. Dus voor het enkelspel moet alles een beetje meezitten.” Voor het dubbelspel kan Chris rekenen op zijn compagnon Hans Vandenborre uit Kasterlee. Hans is, net als Chris, helemaal gek van het spelletje. De twee spelen al vele jaren nationale interclub samen, waar ze in het verleden al de Belgische titel haalden. “In het dubbelspel met Hans ben ik ook erg optimistisch”, gaat Chris verder. “We bereiden ons momenteel zo goed mogelijk voor. Het zou echt een droom zijn om die wereldtitel te veroveren. Maar toegegeven, er spelen daar nog wel enkele kleppers mee. En mocht het toch tegenvallen, we zitten daar in Turkije in het grootste gravelcomplex van de wereld, een fantastische omgeving. Die week ademt daar bovendien alles en iedereen tennis. Dus we gaan ons zeker niet vervelen. Trouwens, met Chris Bisschops speelt er nog een derde speler mee uit de regio.” Naast dat drietal zullen er maar weinig Belgen aanwezig zijn op het WK. “En dat is wel jammer. Want er is in België en Vlaanderen nog heel wat talent aanwezig. Al zie ik nog niet meteen een nieuwe Clijsters of Henin opduiken. Dat is echt wel uitzonderlijk geweest. De beste reclame ooit voor het tennis”, besluit Chris.
MEER INFO
Het wereldkampioenschap tennis gaat door van 25 maart tot 1 april 2023 in de Ali Bey Club in Manavgat in Turkije.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.