Talent van eigen bodem

Briezz, een muziekgroep voor personen met een beperking

Gepubliceerd: 28 mei 2021  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 209

GIERLE — Ik weet niet hoe dat het gaat zijn. Maar dat zullen we nog wel later zien. Het ritme van een goed gevoel. Is de schoonheid van het leven… Een fragment uit ‘Zon op jou’ van Briezz. De muziekband van mensen met een mentale beperking die ontstaan is in Het GielsBos trekt aan de noodrem want hun voortbestaan is bedreigd. “En dat zou jammer zijn”, zegt Erwin Van Gorp die de groep al vijftien jaar begeleidt. “Zij mogen hun droom niet verliezen omdat ik binnenkort met pensioen ga.”

Het is een warme lenteavond die verzonken is in rust en stilte. Ook in het gebouw waar de jongens van Briezz repeteren, is er geen geluid te horen. De coronacrisis heeft ook hen het zwijgen opgelegd. Erwin Van Gorp (62) is er het hart van in. “Ik wist dat met mijn pensioen het voortbestaan van Briezz onzeker werd maar voor ik vertrek, zal ik er alles – en echt alles – aan gedaan hebben dat voor deze fantastische groep het muzikaal samenzijn niet verloren gaat. Misschien in een andere vorm of door een samensmelting met een gelijkaardige muziekband. Maar deze muzikanten verdienen een plek in het muzieklandschap want zij brengen kwaliteit, op hun manier. En ze bewijzen vooral dat als je mensen met een mentale beperking goed begeleidt, er voor hen heel veel mogelijk is.”

EEN APARTE METHODE
Al op jonge leeftijd was Erwin gebeten door muziek. Hij volgde een jazz-opleiding, studeerde wereldmuziek aan het conservatorium in Rotterdam en heeft een therapeutisch diploma. “Vooral de wereldmuziek is een inspiratiebron geweest om met Briezz aan de slag te gaan. Het musiceren gebeurt met één toonaard. Als ik zo’n toonaard aangeef, is dat voor hen een atmosfeer waarbinnen zij gaan werken. Ze componeren verschillende melodietjes, improviseren en met knippen en plakken wordt dat dan een muziekstuk waarvoor ze ook zelf de tekst schrijven. Het is een methode, maar ze werkt wel. In hun teksten klinkt vooral positivisme. Ze onthullen iets van altijd en eeuwig en mooi, met daarin de hartenklop van mensen. Het is het eerste orkest voor personen met een beperking dat zelfstandig functioneert. Ze spelen ook covers en kunnen zangers begeleiden. Dat deden ze al in optredens met hun peter Guido Belcanto die ook een hart heeft voor dergelijke initiatieven. Dankzij de specifieke methode kunnen andere muzikanten gemakkelijk aansluiten om samen muziek te maken.”

TWEE TALENTEN
Alles begon in 2005, met Peter en Bert die in Het GielsBos wonen en die blijk gaven van muzikaal talent. “We wonnen toen de preselecties van het Eurovisie Songfestival voor personen met een beperking”, herinnert Erwin zich. “Dat zette me aan om verder te zoeken naar andere jongens die ook die splintervaardigheid hebben. Veel van hen hebben dat maar zitten thuis en hebben niet de kans om hun talent te tonen. Dat was zo voor Geert, Bart, Sam, Lander en Mathias. Door audities te organiseren in heel Vlaanderen, heb ik hen gevonden en kon ik een groep samenstellen die vandaag zes muzikanten telt en een geluidsman. Met dat éne doel voor ogen: hen laten genieten van wat ze kunnen en het publiek dat applaudisseert om wat ze brengen, niet omdat het personen met een beperking zijn. Met de tijd is Briezz gegroeid en is het een muziekgroep die op eigen benen staat, met mij als begeleider.”

HOE HET NU VERDER MOET
Briezz speelde zo al op ‘Rock for Specials’ voor duizend man, in de Grenslandhallen, voor een scoutsbijeenkomst in de Hoge Rielen en voor zowat alle vrouwengildes uit de streek. Ook de mensen van Truck Run nemen hen vaak op in hun programma. Onlangs was Briezz nog te zien in het Eén-programma ‘Iedereen Beroemd’, in de rubriek ‘zonder publiek’ waar artiesten die door corona al een heel jaar niet hebben kunnen optreden, nog eens op een podium kunnen staan. “Het was een onderdeel van onze campagne om mensen, instanties, overheden of wie dan ook wakker te schudden dat Briezz niet mag ophouden te bestaan. Geen enkele muziekgroep is het eeuwige leven gegeven en het is best mogelijk dat Briezz in de toekomst een ander muzikaal kleedje krijgt. Het gaat moeizaam maar ik geloof erin dat er op één of andere manier iemand opstaat die met Briezz wil verder gaan, onder welke vorm dan ook. Het managementteam van Het GielsBos heeft zich al achter Briezz geschaard om oplossingen te zoeken en daarvoor zijn we ze nu al dankbaar.” “Maar dergelijke projecten kosten geld, ik ben daar realistisch in en mijn hart breekt als ik terugdenk aan het moment dat ik hen vertelde dat ik met pensioen ga en Briezz zonder mij zal verder moeten. ‘Je neemt mijn droom weg’, zei één van hen en dat is ook zo. Deze jongens zijn echt opengebloeid omdat er vijftien jaar geleden iemand was die hun talent heeft aangesproken. We hadden nog een afscheidstournee gepland, maar net als voor zoveel anderen, heeft corona ook dat onmogelijk gemaakt. Ik besef dat het niet eenvoudig is om mijn taak over te nemen. Het is specialistenwerk maar wie met muziek werkt, kan dat aan. Daarnaast is er natuurlijk ook de praktische kant: optredens regelen, zorgen voor vervoer, ervoor zorgen dat iedereen op tijd is. Niet alles in het verleden liep van een leien dakje, dat is nu eenmaal eigen aan personen met een beperking. Maar ik geloof er oprecht in dat het lukt.”

HET VERHAAL VAN LANDER
Die hoop koestert ook Lander, de pianist van de groep. Door corona zat het er niet in om alle leden van Briezz te ontmoeten maar hij deelt zeker de ideeën van de hele groep. Lander leerde zijn instrument kennen bij een vriend van zijn vader en als de buurvrouw achter haar piano zat, kon hij daar urenlang naar luisteren. “Het overlijden van mijn grootvader heeft mij diep geraakt”, vertelt Lander. “Ik had echt iets te verwerken en toen dacht ik: waarom niet piano spelen? Het is gelukt, met veel studeren en oefenen. De klassieke muziekstukken kon ik op school leren. Toen ik er op een opendeurdag mocht spelen, kreeg ik een berichtje op mijn gsm: ‘ik ken een muziekgroep die iemand nodig heeft zoals jij’. Ik heb toen contact opgenomen met Erwin en de volgende dag stond hij er al om te horen wat ik kon. Dat is een groot geluk geweest want samenspelen met anderen is zoveel fijner dan alleen achter je piano zitten. Het verrast ook telkens omdat ik niet altijd weet wat de ander gaat doen en hoe zij op hun manier muziek maken. Muziek brengt mensen samen. Ik droom ervan om beroemd te worden, in het buitenland te gaan optreden en dat mensen mij leren kennen als die jongen die fantastisch piano speelt. Dat Briezz misschien gaat stoppen, mag niet het einde van die droom zijn. Ik denk dat we, mits goede afspraken, sterk genoeg staan om op onszelf verder te gaan. Maar misschien beseffen we wel heel snel dat we niet zonder iemand als Erwin kunnen.”

EEN LAATSTE TERUGBLIK
Voor Erwin breken nu de laatste weken aan met Briezz. “Al zal ik dit project nooit helemaal kunnen loslaten”, zegt hij. “Er is veel waar ik met plezier aan terugdenk maar als ik er één aspect moet uitkiezen, dan is dat toch de muziek die wij samen hebben gemaakt. Omdat het werkte. Ze maakten de klik om hun muzikale vrijheid te nemen en dat ook aan het publiek te tonen. De mooiste herinneringen zijn de momenten waarop ik tijdens optredens hen vanaf de zijlijn kon gadeslaan en genieten van het werk dat ik samen met hen gedaan heb. Dat is muziek voor mij. En misschien heb ik ook als mens iets voor hen betekend. Dat ik hen de kans gegeven heb om met hun talent iets te doen. Niet alleen in hun opleiding tot muzikant maar zeker ook in de praktische zaken zoals hen naar optredens brengen, daar geld en materiaal voor zoeken, ter plekke alles regelen en hen nadien thuis weer afzetten. Maar als ik hen dan hun eerste lied hoorde inzetten, viel al dat praktische weg. Dat is de boodschap die ik aan mijn eventuele opvolger wil meegeven: geniet van wat deze jongens kunnen én doen.”

MEER INFO
www.briezz.be

Meer lezen van Suzanne Antonis
Meer lezen over
muziek

Meer Talent van eigen bodem

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.