Opvallende bezigheden

Shorty Jetson and the Lefthands: jonge band vindt inspiratie in de jaren '60 en '70

Gepubliceerd: 25 november 2021  |  Door: Rune Smets  |  Onderox editie: 214

LILLE — Robin Van den Plas (26) uit Lille, alias Shorty Jetson, startte twee jaar geleden de band ‘Shorty Jetson and the Lefthands’ op. Samen met zijn Kempische bandleden probeert hij de muzikale sfeer van de jaren ’60 en ’70 te doen herleven. Het voorbije jaar hebben ze zich ontpopt tot een beloftevolle band met singles als ‘Walk and let it go’ en ‘Go on without you’.

Je doopte jezelf enkele jaren geleden om tot Shorty Jetson. Hoe ben je op die naam gekomen?
Robin Van den Plas: “Het is een afleiding van een bijnaam die ik ooit heb gekregen vanwege mijn eerste band, die ‘Jenny and the Jetsons’ heette. Jenny was onze toenmalige zangeres en Jetje was de moeder van de gitarist, diegene die de band had opgestart. Daarom noemden we de mannelijke bandleden ook wel ‘de zonen van Jetje’, wat later veranderde in de Jetsons. En aangezien ik de jongste en kleinste van onze rockabillygroep was, begon de drummer mij kleine of ‘Shorty’ te noemen. Die twee namen heb ik dan samengenomen.”

Na je eigen ‘naamsverandering’ voegde je ‘the Lefthands’ er nog aan toe om de band te vormen. Hoe is de samenstelling tot stand gekomen?
“Het was een hele zoektocht om te komen tot de huidige samenstelling. Druppelsgewijs voegde ik de ene persoon bij de andere tot we allemaal tevreden waren met de groep. Onze drummer, Tuur, kende ik al van de scouts. Ik vroeg hem eens om te komen jammen, waarna hij meteen verkocht was aan het idee van de band. Ook Charlotte, onze zangeres, kende ik al van de tijd dat we nog samen studeerden. Dat ze een echt zangtalent is, was voor mij dus geen verrassing meer. Later kwam ik ook onze gitarist Jens op het spoor. Hij werkte als geluidstechnieker bij een band waar onze basgitarist Jarne ook bij speelt. Hij was dan ook degene die met het idee kwam om Jarne eens op te bellen om te horen of hij geïnteresseerd zou zijn. Hij hapte toe en onze band was compleet.”

De band bestaat volledig uit jong, Kempisch talent. Is dat toeval?
“Toeval? Daar heb ik eerlijk gezegd geen idee van. Ik ben eerder geneigd om te zeggen van niet. Als muzikant wil je liever geen uur rijden om te gaan repeteren, meermaals per week. Mochten de bandleden uit andere regio’s komen, dan zouden ze meer tijd besteden aan hun vervoer dan aan het repeteren zelf. Het is dus best logisch en praktisch zo. We besparen extra tijd die we kunnen investeren in onze muziek.”

Ik neem aan dat het tegenwoordig niet makkelijk is om van muziek je beroep te maken. Verdienen jullie momenteel voldoende om te overleven?
“Ondanks dat er hier veel talent aanwezig is, is er maar een kleine muziekindustrie. Om in die kleine kring te geraken, op een manier dat je effectief geld begint te verdienen en niet meer voor een bak bier moet gaan spelen, dat is enorm moeilijk. Rondkomen met het geld dat we nu verdienen met de band is onmogelijk. Ondanks het feit dat ik er alles aan zou doen om te overleven, ga ik mijn muziek absoluut niet op de tweede plaats zetten.”

Het voorbije jaar brachten jullie verschillende singles uit zoals ‘Freaks and runaways’ en ‘Down the byways’. Welk schrijfproces doorloop je om tot een nummer te komen?
“Ik probeer elke dag te schrijven. Dat is een vuistregel van de band waar ik me zo goed mogelijk aan probeer te houden. Uiteraard heb je niet elke dag inspiratie, maar schrijven is zoals eender welke handeling: hoe meer je het doet, hoe vlotter het zal gaan. Gelukkig vallen die inspiratieloze dagen wel mee, want de meeste nummers zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen of op wat er rond mij gebeurt, de wereld waarin ik leef.”

Binnen welk genre past jullie muziek het best?
“We willen niet per se een specifiek genre naar buiten dragen. Het is eerder de idee, sound en vibe van de muziek van de jaren ’60 en ’70 die ons inspireren. De periode dat miljoenen tieners naar LA trokken omdat het daar het aards paradijs was, vinden we enorm interessant om te integreren in onze muziek. Het zorgeloos genieten van drinken, dansen en muziek maken met hun vrienden. We hopen die sfeer en dat idee van hun ‘vrijheid’ over te kunnen brengen naar onze luisteraars en fans.”

Wat mogen we nog van jullie verwachten in de toekomst?
“Momenteel zijn we bezig met een aantal nieuwe singles. Die zou ik in de loop van de komende maanden graag willen uitbrengen. Daarnaast krijgen we vaak de vraag om onze muziek fysiek beschikbaar te maken, door bijvoorbeeld platen of cd’s op de markt te brengen. Ik hoop dat we tegen de zomer van 2022 dat plan verwezenlijkt zullen hebben. We hebben tegen dan zeker genoeg materiaal om een eerste vinylplaat uit te brengen!”

MEER INFO
www.facebook.com/shortyjetsonandthelefthands

Meer lezen van Rune Smets
Meer lezen over
muziek

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.