Opvallende bezigheden

Lars Wouters: bowlen van generatie op generatie

Gepubliceerd: 24 februari 2022  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 217

BALEN — Toegegeven, in het verleden associeerde ik bowlen vooral met een gezellig avondje uit, pintje drinken, gekke vieze schoenen met kapotte veters en de ultieme voldoening wanneer dan toch eens alles omverging. Maar bowlen blijkt heel wat meer te zijn dan spare en strike. Lars Wouters (26) komt uit een echte bowling familie waar wedstrijden op het scherp van de snee worden gespeeld. En af en toe er zelfs een beetje over.

Iedereen kent ze wel, die bloopers die je op YouTube vindt van acties op de bowlingbaan die compleet mislopen. Ballen die in het publiek vliegen, tv-schermen die sneuvelen, spelers die letterlijk op hun bek gaan,… Je komt het op officiële wedstrijden vermoedelijk niet tegen. “Niet veel, maar het gebeurt wel”, lacht Lars. “Zelf ben ik ooit eens met bal in de hand over de foul line gevallen. Dat is even gênant en dan moet je de tijd nemen om terug in die concentratie te gaan. Niet makkelijk maar het kan. Want echt waar, ik heb die wedstrijd nog gewonnen.” Laat het duidelijk zijn dat bowling, hoe amusant ook met wat vrienden, pure ernst is tijdens de wedstrijden. “Klopt helemaal”, vertelt Lars. “Het is een klein wereldje, je komt vaak dezelfde spelers tegen en achteraf een pintje drinken is geen probleem. Maar tijdens de wedstrijd is het, echt waar, je grootste vijand. En dan zijn we ook niet vies om de tegenpartij psychologisch wat te treiteren om ze uit hun concentratie te halen.”

IT’S ALL IN THE FAMILY
Lars heeft de kneepjes van het bowlen bijna letterlijk met de paplepel meegekregen. Zijn grootouders waren vele jaren de eigenaars van Bowling Keiheuvel in Balen. “Zowel mijn grootvader als grootmoeder waren al zeer fervente bowlers toen ze de zaak overnamen”, herinnert Lars zich. “Ook mijn ouders zijn helemaal verknocht aan de sport. Ik heb zelfs zwart-witfoto’s gezien van mijn overgrootouders aan de bowlingbaan. Je kan dus wel zeggen dat het bij ons in de genen zit. Bovendien was de zaak in Balen aan de overkant van mijn ouderlijk huis. Ik was daar letterlijk elke dag. En dat virus heeft me nooit meer losgelaten.” In de jeugdcategorieën was de jonge Balenaar vaste klant bij de grote wedstrijden. Zelfs Europees kon hij meer dan z’n mannetje staan. “Ik speelde wedstrijden in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en noem maar op. Vaak ging het dan om het Europees Kampioenschap waar ik toch af en toe een medaille kon wegkapen. Helaas zijn die topmomenten wat minder geworden. Mede door de studies ben ik minder vaak gaan spelen, al is de ambitie er nog wel. Momenteel speel ik nog een drietal keer per week.”

SPARE EN STRIKE
Op de dag van het interview heeft Lars nog een wedstrijd tegen een ploeg uit Moeskroen op het programma staan. “In het kader van de Beker van België. En inderdaad, de uitwedstrijden zijn niet altijd bij de deur. Bowling is heel erg verspreid in België. Het wordt in Wallonië en Brussel ook veel gespeeld. Dus als je dan op het hoogste niveau wil meedoen, moet je af en toe verre verplaatsingen maken. En sommige wedstrijden kunnen makkelijk drie uur duren. Dat is drie uur pure concentratie. Weet ook dat die topspelers naast een sportcoach ook vaak beroep doen op een mental coach. Gewoon al om gedurende de ganse wedstrijd die focus te kunnen vasthouden.” Het ultieme genot bij het bowlen is uiteraard een strike. Al zijn we zelf al blij met een spare, waarbij je alle pins omgooit in twee beurten. Maar de ultieme kick van de echte bowler gaat nog iets verder. “Heel af en toe lukt het eens om twaalf keer na elkaar een strike te gooien”, glundert Lars. “Dan heb je de maximumscore van 300 punten. Wees gerust, dan ga je echt kapot van de stress. Het is dus niet zo dat wij bijna altijd een strike gooien, zeker niet. De ene dag is de andere niet en vooral, elke baan is anders. Die verschillen zijn met het blote ook niet merkbaar. Maar bij het gooien merk je toch wel of het om een dalformatie of bergformatie gaat. Bowlingbanen zijn ook geolied. En dat is bij de ene baan ook sterker aanwezig dan bij een andere.”

INTENSIEVE SPORT
"Daarnaast is de keuze van de bal erg belangrijk”, gaat Lars verder. “Die verschilt bijvoorbeeld al gezien je techniek. Bij recreanten heb je altijd drie gaten in een bowlingbal maar zelf speel ik hoofdzakelijk met een bal met twee gaten. Ik gooi bijvoorbeeld met twee handen. Dat ligt me het beste. Dus ik moet echt wel naar de fitness om mijn rug te trainen of ik hou dat geen avond vol. Zo intensief en belastend is dat.” Net als elke sportman heeft Lars ook een idool: de Fin Osku Palermaa. “Momenteel zijn de landen in het noorden van Europa, na de Verenigde Staten, de absolute wereldtop. En voor mij is Palermaa daar de absolute exponent van. Het is zijn techniek die ik zelf ook tracht toe te passen. Filmpjes van Palermaa, daar kan je me wel een avond blij mee maken. Maar uiteraard niets zo leuk dan zelf die strike te gooien”, besluit Lars.

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
sport

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.