Opvallende bezigheden

Geert Segers: de greenkeeper van KVC Westerlo geniet van zijn job

Gepubliceerd: 25 augustus 2022  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 222

WESTERLO/ARENDONK – Wie Westerlo zegt, denkt uiteraard meteen aan ‘de parel van de Kempen’. Temidden van die parel liggen de speelvelden van KVC Westerlo, dat dit seizoen opnieuw in de hoogste voetbalklasse aantreedt. Geert Segers (49) uit Arendonk is sinds 2018 de vaste greenkeeper van dienst. En dat doet hij met veel plezier en overgave. Niet eenvoudig nochtans, met een hete en droge zomer zoals die van 2022.

Een grote poster van Royal Antwerp FC tegen de muur en een boek van Patrick Goots op de salontafel. Ik lijk me even van club vergist te hebben maar het shirt van Geert verklapt toch dat hij effectief bij KVC Westerlo aan de slag is. Het zijn drukke en uitdagende tijden voor de terreinverzorger van de Kemphanen. De natuur heeft de gewoonte om haar eigen zin te doen en deze dagen is dat vooral heel veel zon en geen druppel regen. En droogteschade is wel het laatste wat Geert wil als ‘zijn’ grasmat op tv komt.

Geert, zit jij momenteel net als elke Vlaming ook te wachten op een druppel regen?
Geert Segers: “Dat zou heel erg welkom zijn alleszins. Momenteel is het sproeien, sproeien en sproeien. Gelukkig zijn we hiervoor bij Westerlo goed uitgerust. We kunnen dus wanneer nodig met rolkarretjes extra beregening voorzien. Dat is momenteel altijd het laatste werkje alvorens ik naar huis vertrek.”

Als ik naar een voetbalmatch kijk, heb ik wel eens medelijden met de terreinverzorgers. Al het harde werk kan op één match om zeep zijn.
“Medelijden is alleszins niet nodig. (lacht) Maar vooral bij regenachtige dagen wil de schade wel eens tegenvallen. Veel vocht in de toplaag maakt de graszoden minder stabiel. Daar zijn wel oplossingen voor, zoals prikken of het gras met bepaalde producten behandelen. Maar de natuur blijft de natuur. Bovendien, als men regen voorspelt, maakt het wel een groot verschil of die net voor, tijdens of net na de match valt.”

De weersvoorspellingen zijn voor jou dus dagelijkse kost?
“Ik zeg wel eens dat ik met Sabine Hagedoren opsta en ga slapen. (lacht) Inderdaad, het weerbericht is erg belangrijk. Weerapps maken het ook wat makkelijker dan vroeger. Al zijn ze helaas nog niet altijd even nauwkeurig.”

Op deze manier is het wel een erg gevarieerde job.
“Klopt helemaal. Weet je, ik voel mij vaak zoals de trainer van de club. Er komt telkens een nieuwe match aan, telkens een nieuwe tegenstander, en telkens wordt het technisch plan opnieuw besproken. Zo is dat bij mij ook. Je leeft telkens van match naar match. Dus je probeert aan de hand van weersvoorspellingen die dagen te plannen, met een zo goed mogelijk resultaat op de dag van de match. Als dan het veld blinkt en er geweldig vitaal uitziet ben ik uiteraard een tevreden man.”

Hoe word je trouwens greenkeeper bij KVC Westerlo?
“Gewoon door te solliciteren op een advertentie. Na mijn studies en enkele omzwervingen ben ik beginnen werken bij een grote graszodenteler in de buurt. We kwamen vaak in voetbalstadions voor de aanleg van grasmatten. Ik vond dat werken binnen een stadion altijd indrukwekkend. Zo bouwde ik wat connecties op en kreeg ik enkele jaren geleden de kans om bij Royal Antwerp FC aan de slag te gaan. Ik wist meteen, dit is wat ik wil doen. Via een kleine omweg ben ik dan bij KVC Westerlo aan de slag gegaan. Sinds 2018 werk ik hier op de club.”

Hoe groot is jouw verdienste in de titel van vorig seizoen?
(lacht) “Ik vrees eerder beperkt. Maar het doet me natuurlijk wel deugd. Al vind ik net als elke supporter dat ze de promotie al twee jaar eerder verdiend hadden. Maar als ik de vergelijking met de trainer nog eens mag gebruiken, het werk is nooit af. Gras blijft altijd groeien en regen zal er altijd vallen. Je weet alleen nooit op voorhand hoeveel en waar precies. Net zoals een trainer zich ook moet aanpassen bij blessures en dergelijke. En dit is zowel voor de trainer als voor de terreinverzorger weer een nieuw seizoen. Uiteindelijk starten we allebei terug van nul, in andere omstandigheden.”

In 2019 is de club overgenomen door de Turkse zakenman Oktay Ercan. Heeft dat je job veranderd?
“Zeker wel. Zonder afbreuk te doen aan het vorige bestuur, want zij hebben er met beperkte middelen alles uitgehaald wat erin zat. Daar ben ik echt van overtuigd. Maar je merkt wel dat de middelen nu wat ruimer zijn. In 2018 was ik de enige terreinverzorger in de club. Momenteel zijn we met drie. En ook over het materiaal ben ik bijzonder tevreden. Dat is ongetwijfeld bij het beste van de Belgische voetbalclubs.”

Heb je al kennis gemaakt met de nieuwe eigenaar?
“Veel gebabbeld hebben we nog niet maar hij kent me wel. Tijdens één van de vorige thuismatchen kwam hij enkele Turkse gasten voorstellen. Hij tikte even op mijn buik en lachte: ‘All Belgian beer’. (lacht) Het leuke is wel dat hij het familiale karakter van de club heeft behouden. Hij is ook bijna bij elke thuismatch aanwezig. En dit seizoen zelfs bij de uitmatchen. Bovendien heeft hij het hier in de Kempen erg naar zijn zin want hij heeft in Tongerlo een mooie villa gekocht. De Kempense roots van de club zijn dus nog steeds aanwezig.”

Ga je wel eens bij andere clubs spieken hoe daar de grasmat erbij ligt?
“Niet bewust, maar tijdens vakanties probeer ik altijd wel een groter stadion in de buurt te bezoeken. Ik vind het sowieso al prettig om in een stadion rond te lopen en dan is er uiteraard meer dan gemiddelde interesse in de grasmat. Dit jaar was ik zo in de buurt van Valencia en dan mag een bezoekje aan het stadion uiteraard niet ontbreken.”

Je bent de greenkeeper van Westerlo maar je steekt niet onder stoelen of banken dat je eigenlijk een groot Antwerp-supporter bent.
“Dat kan ik inderdaad niet wegsteken. Op mijn zestiende ben ik met een vriend mee naar Antwerp gaan kijken en ik was meteen verkocht. Ik heb al vele jaren een abonnement. In goede en slechte tijden. Maar net als bij Westerlo waait er bij Antwerp sinds enkele jaren ook een nieuwe wind. Dit seizoen ben ik echt overtuigd dat we meedoen voor de titel. Wat zeg ik? Dit seizoen spelen we los kampioen met vijftien punten voorsprong.” (lacht luidop)

Westerlo-Antwerp is dus een match die met rood in je agenda staat?
“Zeker wel. Vorig jaar heeft Westerlo met 2-1 tegen Antwerp gewonnen tijdens de Beker van België. Toen heb ik hier op de club wel een moeilijke maandag gehad. Maar als je veel steken geeft, moet je maar kunnen verdragen dat je veel steken terugkrijgt. (lacht) Zo kwam Bart Goor me vorig jaar wat plagen toen Anderlecht met 2-0 van Antwerp had gewonnen. Bart heeft zijn gloriejaren bij Anderlecht gekend en hij vroeg me met een grote smile of ik de trofeeënkast bij Anderlecht gezien had. Ik heb gezegd: ‘Ja ik heb ze gezien. Er lag verdorie veel stof op.’ En zo is het altijd lachen en zwansen onderling.”

Dus Antwerp kampioen. En waar zie je Westerlo eindigen?
“Het zal in 1A een nerveus seizoen worden, vrees ik. Westerlo heeft ongetwijfeld de ambitie om zorgeloos mee te draaien dit seizoen maar er zijn dit jaar drie dalers. Dus dat zou wel eens raar kunnen lopen. De eerste thuismatch tegen Cercle Brugge werd mooi gewonnen, daarna volgden twee nederlagen en opnieuw een overwinning (tegen Standard, nvdr.). Het kan dus snel gaan. Ik hoop alleszins dat ze zich probleemloos redden.”

Succes alleszins. Misschien om af te ronden nog een laatste tip voor de mensen thuis die met een droog gazonnetje zitten na de zomer.
“Veel tegen babbelen. Dat kan nooit kwaad.” (lacht)

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
sport

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.