Opvallende bezigheden

Frank Van Waelderen: trotse wereldkampioen in het feedervissen

Gepubliceerd: 27 januari 2022  |  Door: Peter Meulemans  |  Onderox editie: 216

OUD-TURNHOUT – “Als ze me missen, dan ben ik vissen”, zong Nico Haak begin jaren ’80. En dat geldt zeker voor Frank Van Waelderen (56). Als jonge snaak vond je hem al aan de oevers van plassen en vijvers, misschien toen al met de ambitie om ooit de beste visser van de wereld te worden. En kijk, vorige zomer werd het Belgisch team feedervissen, met Frank als vast teamlid, wereldkampioen. Even kennismaken.

“Laat me meteen een misverstand uit de wereld helpen”, begint Frank zijn verhaal. “Het WK feedervissen is zeven dagen volledige focus en spanning. Alleen al de voorbereiding aan het water neemt gauw twee uur in beslag. En dan start de wedstrijd, die vijf uren duurt, waarbij je aandacht niet mag verslappen. Weet dat wij elke vijf à zes minuten die hengel intrekken, voorzien van het nodige aas en opnieuw werpen tot op vijftig of zestig meter, met uitschieters tot tachtig meter. Geluk bij het vissen speelt misschien nog voor enkele procenten mee maar het is toch vooral het juiste materiaal en veel techniek.” Feedervissen is op zich nog een relatief nieuwe discipline. “Toen ik als jonge snotter met mijn vader en oom ging vissen, was dat steeds met een vaste stok. Er was niets anders. Vaak was het dan je lijntje uitleggen en wachten. Het typisch beeld van de visser”, lacht Frank. “Toen ik een jaar of achttien was begon het feedervissen op te komen. Dit is een stuk dynamischer, er komt veel meer techniek bij kijken en je kan veel verder van de kant vissen. Het grote verschil is dat je lokaas via een klein voederkorfje dicht bij de haak is bevestigd. Zo moet je dus niet meer kort bij de waterkant blijven.”

TRAINEN IN OEKRAÏNE
Door aan veel wedstrijden deel te nemen, en uiteraard ook goeie resultaten te behalen, viste Frank zich meer en meer in de kijker en klom hij op de Belgische en internationale ranglijst. “Op het wereldkampioenschap mogen de vijf beste vissers van België deelnemen. In 2010 was de eerste editie en sindsdien kunnen we ons al vele jaren in de subtop handhaven, achter Hongarije, Engeland en Nederland. De Engelsen bijvoorbeeld zijn echte profs. Dankzij sponsoring kunnen zij van feedervissen hun beroep maken. En Nederland beschikt nu eenmaal over oneindig veel plaatsen om te vissen en dus te trainen, in België kan je die op één hand tellen.” Team België trok afgelopen zomer als underdog naar het WK in Frankrijk. De eerste vijf dagen moet je verplicht trainen. En dan volgt gedurende twee dagen de echte wedstrijd. “Na dag één hadden drie van onze vijf teamleden hun wedstrijd gewonnen”, weet Frank nog. “Je kan je dus voorstellen dat er ’s avonds een erg spannende en zenuwachtige sfeer heerste. De andere landen waren overtuigd dat wij de ideale techniek en tactiek hadden gevonden maar wij wisten dat echt alles mee had gezeten en dat we nog lang niet klaar waren met de titel. De tweede dag was de prestatie wat minder maar gecombineerd toch nog voldoende om de wereldtitel binnen te halen. Een waanzinnig gevoel was dat.” Toeval of niet, maar het Belgisch team had in de weken en maanden voordien uitvoerig getraind op de rivier la Vilaine in Rieux, de plaats van de wedstrijd. En dat speelde zeker mee. Al zal dat bij het volgende WK niet mogelijk zijn, aangezien dat in Oekraïne plaatsvindt. “We hopen dat het gaat doorgaan”, aldus Frank. “Het rommelt daar momenteel en er is blijkbaar al een plan B voorzien mocht het onvoldoende veilig zijn. Maar sowieso is gaan trainen in Oekraïne geen optie. Gelukkig is de visserswereld een kleine wereld en hebben we ginder heel wat contacten om ons te informeren. Maar voor hetzelfde geld maken ze ons gewoon wat wijs”, lacht Frank.

MACHTIG MOOI ZUID-AFRIKA
De kersverse wereldkampioen uit Oud-Turnhout was er al elke editie van het WK bij. En dat was tweemaal in Zuid-Afrika. “Dat heeft natuurlijk wel iets”, vertelt Frank, terwijl hij lichtjes wegdroomt. “De natuur is er onwaarschijnlijk mooi. Dat is ook het grote voordeel van vissen, het speelt zich altijd ergens in de natuur af. En soms ver in de natuur. In Ierland bijvoorbeeld is het al gebeurd dat ze je met een tractor naar de wedstrijdplaats brengen, gewoon omdat de wegen anders niet berijdbaar en bereikbaar zijn. Dat maakt het wel leuk natuurlijk.” Al is een trip naar de andere kant van de wereld niet altijd evident, als je weet wat elke visser aan materiaal meeneemt. “We hebben al gauw meer dan tien hengels bij en je krijgt dat dus niet zomaar mee op het vliegtuig. Sommige materialen huren we in dat geval ter plaatse, zoals de visbak en de verschillende netjes. Het vraagt dus heel wat focus en voorbereiding, zowel voor als tijdens de wedstrijd. Je mag gerust weten dat ’s avonds je bobijntje helemaal af is. Niks pintelieren, maar vroeg in je bed om ’s anderendaags weer fris te zijn.” Of hij bij wijze van afwisseling ook niet graag op zee gaat vissen, wil ik nog graag weten. “Ik wil best geloven dat op makreel vissen erg plezierig kan zijn. Ik heb het één keer geprobeerd en ik heb de ganse dag zo ziek als wat over de reling gehangen. Voor mij dus geen tweede keer. Laat mij maar rustig aan de waterkant zitten”, glimlacht Frank afsluitend.

Meer lezen van Peter Meulemans
Meer lezen over
sport

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.