Opvallende bezigheden

Ferre Van Hout, met zorg en toewijding kunstaas maken

Gepubliceerd: 17 december 2020  |  Door: Jef Aerts

MOL — Ferre Van Hout (13) is een gepassioneerd visser en een absolute crack als het gaat om van vormeloze blokjes hout kunstaas te maken om roofvissen even aan de dreg te haken. Creativiteit en innoverend denken gaan bij hem hand in hand. Heel wat toppers dragen hem dan ook op handen.

Jerkbaits, sliders, plugs, poppers, spinners, twitchbaits… Vrees niet, hier worden geen toverformules uitgesproken. Dit zijn allemaal termen die komen uit het kunstaasvissen. Methodes en hulpmiddelen om snoek, baars, snoekbaars, meervallen en andere roofbleien kortstondig op de oever te krijgen. Heel veel termen komen binnengewaaid vanuit Amerika, hét mekka voor de kunstaasvisser en dus ook voor de producenten van de aasjes. Ferre studeert aan het Molse Rozenberginstituut, in de afdeling sport. Want sportief is hij ook, in virusvrije periodes begeeft hij zich maar wat graag drie keer per week op de tatami. Maar als hij kan gaan vissen, liefst met zelfgemaakte kunstaasjes, bloeit hij helemaal open. En reken maar dat megagrote snoeken wat gretig hun imposante gebit rond de zelfgebouwde juweeltjes van Ferre klemmen.

Je bent opgegroeid te midden van vogels die wereldkampioenschappen winnen. En dan kom je bij de hengelsport terecht. Hoe is dat in zijn werk gegaan?
Ferre Van Hout: “Mijn oom Jurgen was een testvisser voor een groot kunstaasmerk. Hij mocht nieuwe aasjes uitproberen en er dan zijn bevindingen over doorspelen. Ik zal zowat tien jaar geweest zijn toen hij me mee uit vissen nam. Dat viel mee en ik mocht met hem mee naar de hengelsportbeurs in Utrecht. Daar heb ik echt grote ogen getrokken, wat je daar allemaal zag… Als klein manneke viel ik daar aan elke stand in de smaak. Langs alle kanten kreeg ik materiaal toegestopt. Op een van de standen mocht ik zelf een kunstaasje uit zacht plastic maken. Dat vond ik niet zo leuk. Al snel was ik bezig om zelf spinners te maken, gevolgd door plugs en toen ben ik met jerkbaits begonnen.”

Plugs en jerkbaits… eet je dat met mes en vork? (glimlacht)
“Plugs zijn kunstaasjes met een duiklip uit plexiglas, die gaan wiebelend door het water. Jerkbaits zijn een formaat groter en die moeten op een specifieke manier gevist worden. Dan gaan ze heel uitdagend van links naar rechts door het water.” Hoe maak je dat in godsnaam zelf? “Ik begin met een blokje hout. En met een tekening van het kunstaas dat ik in gedachten heb. Die tekening komt op het houten blokje…”

Voor je verder gaat, uit welke boom zaag ik mijn blokje?
“Ik heb al vanalles geprobeerd: grenen, meranti,… Momenteel werk ik graag met beuk. Luc, onze overbuur, geeft les aan het TISP in Mol en hij bezorgt me geregeld overschotjes. Pa zaagt ze in hanteerbare blokjes, ik teken mijn ontwerp erop en zaag het, eerst primitief, uit. De overschotjes gebruikt papa in zijn barbecue. Dan wordt alles netjes gevijld en heel zorgvuldig geschuurd tot het de vorm heeft die ik voor ogen heb.”

Likje verf en klaar is kees?
“In de verste verte niet. Er zijn wel meer mensen die dit zelf maken, maar de kennis wordt echt met mondjesmaat gedeeld. Het wordt moeilijk als je het geheel moet gaan uitloden opdat het perfect in het water hangt. Daarvoor boor ik gaatjes in het ontwerp. Die moeten onder de middellijn van de vis, de zijdestreep, blijven. Dan smelt ik restjes lood, een dakwerker in de familie is handig. Dat lood giet ik in de gaatjes en controleer dan of het aasje zich gedraagt zoals ik wil, perfect in evenwicht. Alles moet tot in het kleinste detail in orde zijn. Ik noteer ook hoeveel lood ik voor een bepaald model moet gebruiken. Uiteraard moet ik nogal wat weggooien. Ik bouw ook een rateltje in om het geheel nog attractiever te maken. Helemaal in het begin schilderde ik alles nog met de hand. Nu doe ik het via paintbrush. Daarna komt er een laagje speciale vernis op. Het geheel komt dan 24 uur te hangen op een draairek dat ik samen met papa gemaakt heb, gebaseerd op de motor van een discobal. De vernislaag wordt dan keihard en perfect egaal. Je mag stellen dat ik toch wel een dag of vier werk aan één exemplaar. Als ultieme afwerking zet ik mijn initialen ‘FvH’ onderaan het kunstaas.”

Ik mag er toch van uitgaan dat je geregeld zelf uit vissen gaat?
“Zeker, dan vertrek ik met mijn fietsje richting kanaal. En er zijn ‘prostaffers’ die me meenemen om vanop de boot op groot water te gaan vissen. Heel recent heb ik nog een speciale hengel cadeau gekregen van mijn familie. Het is een handgemaakte, Amerikaanse hengel. Die combinatie zal me zeker nog de nodige vissen opleveren.” 

Meer lezen van Jef Aerts
Meer lezen over
sportdieren

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.