Opvallende bezigheden

Bjorn Verhoeven: 'Veel sleutelmomenten in mijn leven zijn te danken aan de Kempen'

Gepubliceerd: 23 februari 2023  |  Door: Peter Briers  |  Onderox editie: 228

KEMPEN — Zijn roots liggen in Limburg, maar de leukste herinneringen sprokkelde hij in de Kempen. Van het Balense Scheps Kermis over café Qué Pasa in Mol tot Huirtuit Feest: Radio Nostalgie-presentator Bjorn Verhoeven speelde er meer dan eens de pannen van het dak. “Ik hou van het motto van Kempenaars: zeg gewoon wat je denkt. Punt. Daar kan ik me wel in vinden.”

Radiopresentator, discjockey, voice-over en moderator: Bjorn Verhoeven (43) is het allemaal. “Dokters en specialisten zijn perfect in één discipline, ik ben ‘een beetje goed’ in veel dingen”, lacht hij. “Alles komt hierop neer: mensen entertainen. Dat was al in mijn kinderjaren zo. Kwam er familie op bezoek, dan kreeg die in de keuken mijn interpretatie van de Playbackshow te zien. Nadat ik op heel jonge leeftijd mijn eerste discobar had gekregen, werden ook mijn nichtjes mee ingeschakeld. Die moesten dan Vaya Con Dios imiteren.”

Geen Lego of Playmobil, zoals de meeste leeftijdsgenoten, maar een discobar? Leg dat eens uit.
Bjorn Verhoeven: “Ik was amper zes toen ik mijn eerste platendraaier kreeg. Zo fier als een gieter was ik, tot ik op een feest zag dat een dj er niet één maar twee nodig had. Ik ben zo lang blijven zeuren dat Sinterklaas uiteindelijk nog een tweede exemplaar én een mengpaneel bracht. De bal ging helemaal aan het rollen toen een koppel een trouwpartij organiseerde in de feestzaal van mijn nonkel Jaak. Uitgerekend die dag werd de ingehuurde dj ziek. De rest laat zich raden. Ik heb als onervaren snuiter zijn plaats ingenomen. De gasten vonden het nog leuk ook.”

Hoe oud was je toen je voor het eerst voelde dat de muziekwereld jouw habitat zou worden?
“Als kleuter wist ik dat al. Wat wil je later worden, wou de juf weten. ‘Showbizzman’, zei ik dan. Toen al kon ik urenlang gebiologeerd zitten kijken naar artiesten als Jos Brink.”

Uiteindelijk ben je bij de radio verzeild geraakt. Hoe ging dat?
“Na het middelbaar heb ik me bij het RITCS in Brussel ingeschreven voor een opleiding tot radioregisseur, al bleek dat al snel geen succes te worden. Gebuisd, met de mededeling ‘dat een Limburger het nooit ver zou schoppen in de media’. In die periode was ik al bevriend met zanger Niels William, die toen met een nieuw bandje startte: K3. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik met die drie meiden — als privéchauffeur, zeg maar — het hele land heb doorkruist. Backstage bij ‘Tien om te Zien’ liep ik Guido Depraetere en Mike Verdrengh tegen het lijf, die volop bezig waren met de oprichting van een radiostation voor VTM, het latere Q. Ze hadden TOPradio alvast gekocht. Of ik interesse had? En of. Mijn start bij de radio is dus gebaseerd op geluk en veel toeval. Hetzelfde geldt ook voor mijn latere overstap naar Q-Music, Joe en Radio Nostalgie.”

Van een zelfgemaakte discobar naar een professionele radiostudio: beschrijf dat gevoel eens.
“De eerste keer dat ik het VTM-gebouw binnenwandelde, zal ik nooit meer vergeten. Pas achttien geworden, net een rijbewijs behaald en een drukke zomer met K3 achter de rug. En plots sta je daar, aan de Medialaan. Ik herinner me nog het geweldige geluid in de studio van TOPradio. Het deed me toch even terugdenken aan Radio Holiday in Peer, waar het — enkele jaren daarvoor — nét iets anders klonk toen ik er op mijn 15de voor het eerst radio ging maken.”

TOETEREN

Na TOPradio kwam Q-Music. Trouwe luisteraars zullen zich vooral jouw nachtprogramma herinneren.
“Ook dat programma kruiste toevallig mijn pad. Op een dag werd ik gevraagd om producer te worden van de ochtendshow, gepresenteerd door Erwin Deckers en Sven Ornelis. Om vier uur ‘s nachts opstaan? Dat vond ik geen leuk idee. Daarom hebben ze me ook maar een eigen nachtprogramma aangeboden, dan had ik meteen een reden om vroeg op te staan.”

Dat programma klonk als één grote speeltuin voor jou, als presentator. Was het dat ook?
“Helemaal. (lacht) Alles kon, alles mocht. Henk Wijngaard draaien, op verzoek? Waarom niet? Een stunt uithalen? Graag. Ooit heb ik een file ontketend in Wijnegem. Sven en Kurt Rogiers zaten in een mobiele studio in het Shopping Center. Om hen wakker te maken vroeg ik aan alle truckchauffeurs in de buurt om luid te claxonneren. Plots rinkelt de telefoon op de redactie. De politie aan de lijn. ‘Wie is die gek die zoveel truckchauffeurs mobiliseert?’ We hebben toen afgesproken dat er één keer flink getoeterd mocht worden. Gevolg: half Wijnegem wakker. Bert Geenen, toen nog programmadirecteur, mocht het de dag nadien bij de politie gaan uitleggen.” 

Over Bert Geenen gesproken: die kreeg van jou ooit een vetplant. Vertel dat verhaal eens.
“In de aanloop naar de lancering van Q-Music kregen we te horen dat VTM enkele iconen van VRT-radio had weggesnoept, onder wie Bert Geenen, dé baas van Radio Donna. Ik heb die man een vetplant geschonken, omdat ik na een bezoek aan de VRT-gebouwen de perceptie had dat iedereen daar een vetplant in zijn kantoor had staan. Hij vond het geweldig, gelukkig. Als ik hem nu tegenkom, begint hij er nog altijd over.”

Het waren andere tijden: radiopresentatoren met een beetje lef waren nog echte idolen. Wat is het grootste compliment dat jij ooit hebt gekregen?
“De grootste pluim kwam van Erwin Deckers, nadat hij bij Q-Music radiodirecteur was geworden. Erwin stond bekend als een man die zuinig was met complimenten. Een dag na de grap met de vrachtwagenchauffeurs werd ik naar zijn kantoor geroepen. ‘Bjorn’, zie hij, ‘ik heb zin om jou buiten te stampen, maar ik vind het zo geweldig wat je doet.’” (lacht)

Sinds 2019 ben je aan de slag bij Radio Nostalgie. Kwatongen durven die zender wel eens ‘het eindstation’ te noemen. Waarheid of onzin?
“Zo voelt het alleszins niet aan. Sterker: Nostalgie is een fris en dynamisch station geworden, geschikt voor elk type luisteraar. Ook veel jongeren smaken die authenticiteit. Ik hoop dat we op een dag minstens de nummer twee zullen worden, na Radio 2. Over een eindstation gesproken!”

HUIRTUIT FEEST

Je bent opgegroeid op de grens tussen de Kempen en Limburg. Als ik Kempen zeg, wat zeg jij dan?
“De autoritten met K3, om maar iets te noemen. Kathleen was altijd de laatste die ik na een concert thuisbracht, in Oevel. Met haar dronk ik ‘s morgens dikwijls nog snel een koffietje, op een of andere markt. De Kempen doen mij ook terugdenken aan LRG, een lokale radio in Geel waar ik gespeeld heb, en aan danscafé Qué Pasa in Mol, waar ik als dj onwaarschijnlijk leuke tijden heb beleefd. Daar heb ik Tom Boonen meermaals op de dansvloer zien staan. Nog een leuke herinnering: de HvH Megastore in Olen, bij Van de Ven, waar ik mijn allereerste vinyl en al mijn cd- en platenkoffers heb gekocht. Reden we op zondag naar daar, dan aten we steevast vol-au-vent met frieten. Met een beetje geluk trad er een bekende artiest op. Wendy Van Wanten, bijvoorbeeld. Als zij kwam, kon ik daar drie weken lang niet van slapen.”

Er blijkt ook een link te zijn met Balen en Herenthout. Weet je zelf nog welke?
“Absoluut. Balen staat voor Scheps Kermis, waar ik als dj gedraaid heb. Dat festival moét je gewoon gedaan hebben. Herenthout link ik dan weer aan Huirtuit Feest. Patrick Heremans, toen nog burgemeester, was een trouwe luisteraar en vroeg me om zijn jaarlijkse bal op te vrolijken. Wat mij betreft staan de Kempen ook voor Natalia, een goede vriendin. Als we elkaar ontmoeten praat zij plat Kempens, ik plat Limburgs. Dat vinden we allebei een beetje sexy.”

Bjorn Verhoeven een halve Kempenaar noemen, zou dat overdreven zijn?
“Misschien is dat lichtjes overdreven. Zeggen dat ik veel aan de Kempen te danken heb en er mateloos veel plezier heb beleefd, dan weer niet.” 

MEER INFO
Bjorn Verhoeven is elke werkdag te horen op Radio Nostalgie, van 16 tot 19 uur. www.bjornverhoeven.be

Meer lezen van Peter Briers
Foto's gemaakt door Astrid Steurs
Meer lezen over
muziek

Meer Opvallende bezigheden

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.