De pen van...

Reiscolumn Suzanne Antonis

Gepubliceerd: 25 mei 2023  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 231

Na het inblikken van haar allerlaatste reportages voor ons magazine, trekt journaliste Suzanne Antonis enkele weken de wereld in. Net zoals haar reis in 2017 rond de aardbol, kunnen Onderox lezers vanaf 30 mei 2023 haar route volgen op www.pindat.com/reisblog/yeswescan.

NAAR DE NOORDKAAP
‘We came in peace, for all mankind’ stond op het landingsgestel van de Apollo 11 toen Neil Armstrong in 1969 als eerste mens ooit een voet op de maan zette. Grenzen oversteken is nieuwsgierig en ook respectvol kijken naar wat er aan de andere kant te beleven valt. Neen, een Apollo 11 hebben we niet, net zo min is onze eindbestemming de maan. Met een Mobivan reizen we de komende maand door Scandinavië. Tot we op vier wielen niet meer verder kunnen en we op de Noordkaap belanden. Het wordt een ontdekking van nieuwe landschappen, een ander klimaat en vreemde culturen. Het wordt ook een ervaring van reizen met een camper. In Scandinavië heerst het ‘allemansrecht’, waardoor je mag wildkamperen. Enige voorwaarde is dat je 150 meter afstand moet houden van bewoonde huizen of berghutten en niet mag neerstrijken op weilanden en akkers. En hoe meer we noordwaarts trekken, hoe verder we van die bewoonde wereld zullen zijn. Dat wordt dan vooruit denken, proviand inslaan en je voorbereiden om enkele dagen geen mens te zien. De recepten voor Smørrebrød, reinkjøtt, lax en het gevreesde Noorse Rømmegrøt liggen al klaar…

De Mobivan die we huren, hebben we al mogen inspecteren op techniek, bergruimte en comfort. We zijn er gerust op, we zullen in ’t klein maar vorstelijk wonen. Ons kompas zetten we meteen noordwaarts, richting Cuxhaven waar we nog even een zijsprong maken naar Helgoland, een Duits eiland 70 km in de Noordzee, niet groter dan een rots en UNESCO werelderfgoed. Vanaf dan zijn de enige ankerpunten de bootovertochten die we vooraf reserveerden. We kijken uit naar hoe de Vikingen in de tiende eeuw leefden in Haithabu en Aarhus in het Deense Jutland, vooraleer we via het Zweedse Göteborg Noorwegen dwars oversteken. In Oslo hopen we eindelijk ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch te zien. Langs natuurparken, stavkirkjes en de fjorden aan de westkust, bereiken we de Noordpoolcirkel. Daarna wordt het landschap leger, tot aan de Noordkaap, waar we in extra-time leven dankzij de middernachtzon. Oostwaarts reizen verder we door Fins Lapland voor een ontmoeting met de oorspronkelijke bevolking Sámi, Santa Claus en de muggen. We richten ons kompas opnieuw richting zuiden langs de Botnische Golf. In Zweden staat Fika en kannelbullar dan weer op het culinaire programma en we blijven hangen in Stockholm, voor het stadsleven, de musea en designwinkels. Komen we Greta Thunberg tegen, schrijven we op een stuk karton ‘Skolstreik för Klimatet’ en gaan we naast haar zitten aan het parlement. Het strandeiland Gotland is de laatste bestemming. Op 28 juni leveren we de Mobivan weer in. De opgedane kennis, herinneringen en veel goesting voor nieuwe plannen nemen we mee naar huis.

Meer lezen van Suzanne Antonis
Meer lezen over
reizentoerisme

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.