De pen van...

Essentiële onderdelen van een geslaagd eindejaar

Gepubliceerd: 16 december 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 215

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat een sfeervolle feestperiode heel wat vereisten heeft… Deze maand: de meest essentiële onderdelen van een geslaagd eindejaar.

10. Kersttruien.
En maar zweten bij dat haardvuur, maar niemand gaat achteraf kunnen vertellen dat jij niet op je aller ‘kerstmist’ gekleed was. Bij voorkeur heeft een kersttrui enkele aandachtstrekkende kwaliteiten zoals een opvallende kleur, een voor de hand liggende woordspeling (hoe flauwer, hoe beter) en enkele motiefjes gestolen uit het gemiddelde behangpapier uit de jaren ’50.

9. Sokken onder de kerstboom.
Stel: je krijgt dit jaar onder de kerstboom een cadeautje dat je écht graag wou. Het zou toch niet helemaal hetzelfde zijn. En waar moet je anders je sokken halen? Of nieuwe boeken leren kennen? Of wanneer kan je anders nog boxershorts kopen met rendieren erop?

8. Kerstmuziek (op repeat).
En daar is Mariah Carey weer! En Wham! En Bing Crosby! Andy Williams! Xavier De Baere uiteraard! Zelfs Michael Bublé! Je hoort het in de winkelstraten, in de winkels zelf en op alle radiostations van de hele wereld. Er is geen ontkomen aan, je kan ze vanaf de eerste noot vlekkeloos meezingen en ze blijven voor minstens een week of zes in je hoofd hangen.

7. Een diadeem met een gewei.
Liefst met zo’n rij lichtjes die van links naar rechts afwisselend flikkeren. Kwestie van het ijs al wat te breken, je hebt tenslotte nooit zo weinig je familie en vrienden gezien als de afgelopen twee jaar, toch? En veel heb je tijdens heel die coronamiserie ook niet meegemaakt, om te vertellen. Een kerstmuts mag ook, daar zijn zelfs de meest onzinnige varianten van te verkrijgen. Of zo’n muts waarbij het, mr. Bean-gewijs, lijkt alsof je je hoofd in een gepluimde kalkoen hebt zitten. Een extra tip: je kan ook dit puntje probleemloos combineren met puntje 10. Als je van aandacht houdt natuurlijk, of als jij de geestige nonkel van de familie bent.

6. Overvloedig eten.
Meergangenmenu’s, kroketten, saus, wijn die non-stop bijgevuld wordt… Voor één keer worden dieetschema’s en principes aan de kant en riemen een tandje losser gezet. Bij voorkeur weet je al een jaar op voorhand wat je te eten gaat krijgen. Kalkoen, stoofpotje, wild,... Elke familie heeft wel zijn klassiekers. Ook samen koken kan zo’n klassieker zijn. Met een glaasje wijn in de hand en hapjes binnen handbereik. Het mág lekker zijn uiteraard, maar het moet zeker ook véél zijn.

5. Goede voornemens.
Want begin januari is de weegschaal lichtjes doorgeslagen van die nummer 6 van zonet. En dus gaan we aan het sporten, diëten of nemen we ons voor om elke week één ding te doen wat we nog nooit gedaan hebben. Géén goede voornemens maken bijvoorbeeld.

4. Sneeuw.
En dan bij voorkeur nog een pak dat dik genoeg is om de slee voor van zolder te halen. Het zorgt voor een hele dosis extra gezelligheid en je kan er makkelijk vrije momenten mee opvullen. Of legendarische veldslagen in uitvechten, al sneeuwballen gooiend, of er de gekste figuren mee boetseren. Zelfs wandelen in de sneeuw is al bijna zo leuk als naar een pretpark gaan. En je hoeft er je straat niet voor uit.

3. Kerstfilms.
Zelfs al blijf je Home Alone luisteren naar Beethoven of The Sound of (wat andere) Music, ik Ben Hur zeker van dat je ook kan genieten van The Most Wonderful Time Of The Year al liggend in de zetel als een Gremlin(s) waarbij je Elf koekjes eet Die (al) Hard zijn geworden terwijl er kerstfilms spelen. Of je gaat gewoon joggen waarbij je The Polar Express voor één keer thuis laat of buiten met De Familie Claus of Frosty The Snowman in de modder loopt te spelen waarna je helemaal Frozen binnen in Bad Santa(f) moet spoelen.

2. Lichtjes in de tuin.
En eigenlijk ook in de winkelstraten. Het maakt de zoektocht naar het ultieme kerstcadeau toch nog wat extra aangenaam. Met een vleugje van nummer 8 erbij, uiteraard. Maar ook als je thuis uit je raam kijkt, wil je graag bedolven worden onder een overvloed aan lampjes. Voor mij persoonlijk hoeven daar geen klimmende sneeuwmannen en glimmende hertjes bij te zijn, maar hey, hou je vooral niet in als je daar wél helemaal fan van bent.

1. Eindejaarslijstjes.
Ik ben gek op lijstjes, fans van deze rubriek is het vast niet ontgaan. En dan is eindejaar uiteraard een gedroomde periode. De beste songs van het jaar, de meest tijdloze klassiekers ooit, in combinatie met warmste weken op de radio. Platen die je allemaal al meermaals gehoord hebt, maar die plots toch weer belangrijker dan ooit klinken. Daar zet je zelfs die muziek op nummer 8 even voor uit. Daarnaast zijn er, voor de liefhebbers, uiteraard nog jaaroverzichten, sportjaaroverzichten, terugblikprogramma’s en eindejaarsconferences.

Eervolle vermeldingen: nieuwjaarsbrieven, flauwe nonkelmopjes, winterbarbecue, te veel hapjes voorzien, een gastheer of -vrouw die (niet) te lang in de keuken staat, niet te veel corona, een dag niks doen na een familiefeest, de balletjes vergeten in de soep te doen, iemand die voor middernacht in slaap valt met oudjaar, niet meer weten voor wie welk cadeau was, lange rijen bij de slager, vechten voor de laatste zak ingevroren scampi’s en het nationale kerstmenu van Jeroen Meus.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10kerstmis

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.