De pen van...

De Top 10: De allerlekkerste aardappelgerechten

Gepubliceerd: 26 november 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 247

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat de kerstmenu’s bijna op punt staan en er dringend moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Deze maand: de allerlekkerste aardappelgerechten.

10. Gekookte aardappel. Omdat je het soms gewoon simpel moet houden. Je kan er desnoods wat kruiden onder mengen als je meer variatie wil. Wat je absoluut niet mag doen: ze kapot laten koken. Want niks zo erg als droge gekookte patatten op je bord.

9. Aardappelnootjes. Eigenlijk de kroketten voor de mens die weinig tijd heeft. Heerlijk zowel uit de oven als vers uit het frietvet. De iets minder feestelijke variant van huisgemaakte kroketjes, en daarom ook een stukje lager op de lijst.

8. Tortilla. Omdat de meeste dingen in taartvorm nog lekkerder zijn. Je krijgt het makkelijker verkocht aan je kinderen als je over aardappeltaart spreekt en je kan er verschillende varianten van maken.

7. Hasselback. Het heeft een beetje het uiterlijk van die aardappelen die je in de Efteling op een stokje kan kopen. Nee? Zo heel dun uitgerokken in spiraalvorm zodat het bijna naar chips smaakt. Bij Hasselback snij je dunne inkepingen in de aardappel zonder die door te snijden. Je kan dan kruiden, kaas en boter toevoegen en alles in de oven plaatsen. De buitenkant wordt dan krokant, de binnenkant blijft smeuïg. Best feestelijk ook, kan zelfs met Kerstmis.

6. Puree. Uitgevonden toen een mens met weinig kooktalent zijn gekookte aardappelen te lang in de pot liet. Intussen een populair middel om kinderen in de luren te leggen en toch nog een basis aan groentes te laten consumeren. Wellicht de meest veelzijdige bereiding van dit lijstje. Je kan er groentes onder mengen, maar ook vulkanen met saus mee bouwen die kinderen dan plots wél gaan opeten omdat het meer op Play-Doh lijkt dan op eten. Een ideale kompaan ook voor wie tanden heeft laten trekken of gewoon op een dag weinig zin heeft in kauwen. Van die veelzijdigheid kan je trouwens ook gebruikmaken om puree toe te voegen als onderdeel van een ovenschotel, en dan nog het liefst met zo’n korstje erop.

5. Gratin met een kaaskorstje. Krokant maar wel met een smeuïg kaaskorstje en een subtiel kruidige looksmaak. Zo heeft mijn vrouw ze het liefst, dat volledig ter zijde. Alleszins een stevig smaakbommetje. En ideaal voor als u de andere gerechten in deze lijst toch echt te caloriearm vindt.

4. Frieten. De trots van ons Belgen, en wellicht de nummer één als we een uitgebreide rondvraag zouden doen. De gemiddelde Belg kan wekenlang discussiëren over zijn vaste bestelling in de frituur en waarom die van hem toch weldoordachter is dan die van jou. Waarom saus op de frieten moet of waarom je net voor een apart bakje moet gaan. Waarom je voor stoofvlees én mayonaise moet gaan, waarom die mayonaise zoet moet zijn of waarom je die net moet inruilen voor joppiesaus (dan niet per se in combinatie met stoofvlees). En dan hebben we het nog niet over snacks gehad. Trouwens, op frieten van de frituur horen satékruiden, dan zal elk culinair genie je bevestigen.

3. Chips. De redder van saaie feestjes, schepper van dipsaus en verpester van enthousiast begonnen diëten. Chips zijn er in de meest opmerkelijke maten, smaken en vormen. Zo worden er steeds meer bizarre smaken in chipsvorm gemaakt uit vrees dat de mensen de klassiekers beu zouden worden. Bicky burger, ik zeg maar wat. Die smaakt dan in de verste verte niet naar Bicky burger. Er is ook al ooit chips uitgebracht met pakweg de smaken ‘komkommer’, ‘kaneelbroodje’ en ‘coquille’. Voor de liefhebbers, laat ons maar zeggen. En je hebt natuurlijk ook chips in de vorm van frieten, net zoals je frieten hebt in de vorm van chips. Het is soms een verwarrende wereld waar wij in leven.

2. Gebakken patatjes. Zoals bij de bomma vroeger. Gebakken in een hoeveelheid boter waarvan zelfs Jeroen Meus zou zeggen: ‘Is dat niet wat overdreven?’. En dan een beetje zout toevoegen aan het einde, en vechten voor die kleine ronde patatjes die te klein waren om in stukken te worden gesneden. Nostalgie werkt altijd als het om koken gaat. Terwijl er vast ook bomma’s moeten bestaan hebben die niet lekker konden koken.

1. Kroketten. Vers gemaakt, uiteraard, met zo’n Millecroquettes die iedereen thuis heeft liggen maar nog nooit gebruikt heeft. Wel, het is er het moment bij uitstek voor. Haal ‘m boven en begin te koken. Je gasten zullen je er tijdens de komende feestperiode dankbaar voor zijn. Trouwens, een kroket is tijdens zo’n feestmaaltijd het allerlekkerst als je ze in de lengte doorsnijdt, dat mag zowel horizontaal als diagonaal zijn, en dan met een laagje saus bedekt. Je laat het dan even op je bord liggen als een soort wiebelend sausbootje… Eventjes geduld nog — een hapje groentjes misschien in afwachting — nog een beetje laten inwerken… En aanvallen maar!

Eervolle vermeldingen: aardappelsalade, rösti, gevulde aardappel op de barbecue, dennenappeltjes, blokjes, patatas bravas, aardappelsoep, pommes duchesse.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
de top 10natuur

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.