De pen van...

Bizarre sporten (die echt door mensen gedaan worden)

Gepubliceerd: 23 maart 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 229

In deze rubriek kiezen we elke maand een top 10 over een willekeurig onderwerp. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis of onderzoek en volledig subjectief. Om het extra spannend te maken, tellen we af van 10 naar 1. Omdat sporten gezond is en inspiratie altijd welkom, wagen we ons deze keer aan een reeks sporten die jij wellicht nog nooit geprobeerd hebt. Deze maand: bizarre sporten.

10. Kaninhop.
Wat heb je hiervoor nodig? Een hindernissenparcours en een konijn. Een levend exemplaar, bij voorkeur. Bedoeling is om je konijn dat hindernissenparcours zo snel mogelijk te laten afleggen. We kennen dat vooral van honden, daar heet het ‘agility’, en via die weg wordt de sport ook bij ons beoefend, al zijn die beesten een stuk minder schattig dan een konijntje dat over zo’n parcours raast.

9. Pompoenvaren.
Waar de meeste sporten in dit lijstje de gemiddelde Kempenaar raar zullen doen opkijken, is dat bij deze niet het geval. Met dank aan de pompoenfeesten die elk jaar in Kasterlee plaatsvinden. Het concept is simpel: je holt een gigantische pompoen uit en gebruikt die als tijdelijke boot om een race in te varen. Voor ons lijkt dat allemaal vanzelfsprekend, maar u moet die sport in het buitenland eens proberen uitgelegd te krijgen, bij voorkeur in een andere taal.

8. Zorbing.
Deze lijkt mij behoorlijk tof om zelf eens uit te proberen. Je komt hierbij in een grote plastic (hamster)bal te zitten die je helpt om razendsnel een helling af te gaan. Een gemiddelde zorbing-baan blijkt zo’n 200 meter lang te zijn. Een Kempische variant duikt er wellicht de komende jaren nog niet op, wegens het gebrek aan bergen in onze natuur.

7. Extreem strijken.
Ik vind strijken hoe dan ook behoorlijk extreem en waag er mij dus zelden of nooit aan. Maar er zijn mensen die de extremen wél gaan opzoeken. Dan springen ze uit een vliegtuig met een vastgemaakte strijkplank rond hun middel en beginnen ze in de lucht aan de huishoudelijke taken. Eind jaren ’90 werd het ineens behoorlijk populair, al bleef de grote doorbraak daarna wel uit. Je kan extreme varianten verzinnen van zowat alles wat er in huis moet gebeuren. Extreem de vuilnisbakken buiten zetten (zo zonder die goed te draaien voor de vuilnismannen), extreem ovenschotels maken (helemaal tot aan het randje) of extreem hard onder een dekentje in de zetel liggen. Het zit ‘m allemaal in de overtuiging.

6. Zwerkbal.
Geloof het of niet, wellicht is zwerkbal de bizarre sport uit dit lijstje die het meest beoefend wordt. Het is een sport die overgenomen werd uit de boeken van Harry Potter. Klein probleempje: zij vliegen daarbij met een bezemsteel door de lucht. Maar ook daar werd, u zal het altijd zien, een oplossing voor gevonden. De sport wordt nu gewoon in een dimensie minder gespeeld. Het suizen door het luchtruim wordt dus vervangen door rondlopen op een grasveld dat uitblinkt in het vlak-zijn. Als ode aan Harry Potter moeten spelers wel nog altijd een stok tussen de benen houden terwijl ze rondlopen, echt waar. Ook in ons land duiken intussen de eerste Zwerkbalclubs op.

5. Ultimate Tazer Ball.
Omdat ook compleet gestoorde mensen al eens graag aan sport doen. Het is een keer iets anders dan met vrienden gaan dammen. Bedoeling is om een gigantische bal in het doel van de tegenstander te krijgen, daar mag je je handen voor gebruiken. Daarbij krijgt elke speler een ‘taser’ om zijn tegenstanders het scoren te beletten. Inderdaad, zo’n stroomstootwapen dat de politie gebruikt om zware criminelen onder controle te houden met behulp van elektrische schokken. Zowat de enige regel die de sport rijk is: als je tegenstander tijdens het ‘taseren’ spasmen begint te vertonen, moet je stoppen met je wapen te gebruiken. Klinkt gezellig, toch?

4. Slapping.
Deze sport is aan een stevige opmars bezig, je hebt het misschien op sociale media al eens zien passeren, met van die overdreven slow motionbeelden. Duur is het niet, je hebt enkel een tegenstander en een vlakke hand nodig. Een echte volkssport dus. Vervolgens gebruik je al je kracht in je lichaam om je tegenstander een kaakslag te verkopen, letterlijk. Die moet dan proberen recht te blijven zodat hij vervolgens zelf aan de beurt komt om jou een stevige oplawaai te geven.

3. Vrouwdragen.
Het gaat exact zoals het klinkt. Iemand draagt een vrouw op de rug en legt zo om ter snelst een parcours af. Bij voorkeur komt de vrouw daar ook min of meer ongeschonden uit, zij mag een helm opzetten. De sport blijkt zijn origine in Finland te hebben. Ik ben daar nog nooit geweest, dus misschien gaan die vrouwen daar zo wel elke dag naar het werk. Het zou zomaar kunnen.

2. Slamball.
Een combinatie tussen rugby, trampolinespringen en basketbal. Ontstaan uit de drang om sporten altijd spectaculairder te maken. Met dunks en blockshots die de zwaartekracht even doen vergeten. Eén van de weinige sporten in dit lijstje die ik best ook zelf een keer zou willen uitproberen. Met de juiste (lees: rustige) medespelers weliswaar, kwestie van nog met enkele ongebroken ledematen thuis te komen.

1. Joggling.
Gecombineerde sporten doen het dus altijd goed. Maar dan moet je natuurlijk wel twee toffe sporten combineren. In dit geval wordt joggen gelinkt aan jongleren. Het principe is eenvoudig: de jogger gaat tijdens zijn looptocht non-stop aan het jongleren. Akkoord, joggen is verschrikkelijk saai, maar of jongleren de ultieme oplossing vormt om het geheel boeiender te maken, dat durft ik toch ook te betwijfelen. De beginnende ‘joggler’ start best met jongleerballen, maar kan daarna ook overschakelen op jongleerkegels en eindigen met messen, moest je voelen dat er diep in jou een circusartiest met een slechte conditie schuilt.

Eervolle vermeldingen: scheenschoppen, vinkenzetten, teenworstelen, moddersnorkelen, kaasrollen, rodelen, octopusworstelen, stokpaardrijden, éénwielerhockey, fierljeppen, schaakboksen, korfbal.

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
sportde top 10

Meer De pen van...

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.