Bijzondere trends

Renault Arkana: mooi ogende, Frans-Koreaanse SUV-coupé

Gepubliceerd: 27 mei 2021  |  Door: Ferre Beyens  |  Onderox editie: 209

Na de Koleos wordt de Arkana de tweede, niet-Europese Renault. Die tweede rijdt al twee jaar in zijn Zuid Koreaans ‘thuisland’ en in Rusland. Het onderstel en de wielgeleiding van die versies vertonen verschillen met de ‘fundering’ van de Arkana die Onderox zopas over ’s lands wegen stuurde. Renault verleende zijn esthetisch geslaagde Arkana pas een ‘Europees paspoort’ nadat een — op meer dan één punt — aandachttrekkende ondersteltransplantatie werd doorgevoerd.

Een sportieve hybride-SUV zoals marketeers de Arkana profileren? Wij omschrijven die styling liever als SUV-coupé. Exacter en minder misleidend. Een sportieve SUV-coupé bijgevolg. Naar voorbeeld van BMW X6 en Mercedes GLE-Coupé. Snel gevolgd door compactere, GLC coupé, Audi Q5 Sportback, Porsche Cayenne Coupé,… Een koetswerkconcept dat — zo illustreert het straatbeeld — erg in de smaak valt. In een markt die dominant beheerst wordt door zogenaamde ‘prestigeconstructeurs’.

MARKETING GEKLETS
Tot daar de echte en van alle marketeerkolder gespaarde autorealiteit. Hetgeen suggereert dat de Arkana de eerste SUV-coupé is die niet door een premiumconstructeur in de markt wordt gezet. Wat zonder meer brutaal en oneerbiedig klinkt voor Renault en deze Arkana. Designtechnisch staat hij — wat ons betreft — trouwens op een hoger niveau dan bepaalde vergelijkbare, types van een duurder ‘premiumfabricaat’. Vandaag propaganderen dat Renault de eerste massaconstructeur is die een SUV-coupé assembleert, is er ook los over. Wat doe je dan bijvoorbeeld met de al jaren rondrijdende SsangYong Actyon?

GROTER EN RUIMER
De Arkana die we proefreden, brengt een mix van de Zuid-Koreaanse en de Russische versies. In Rusland heet hij Arkana, in Zuid-Korea Renault Samsung XM3. In Rusland deelt de Arkana het platform van de Dacia Duster maar de Europese Arkana wordt — zoals de Samsung XM3 — gefundeerd door het veelgebruikte CMF-B platform van Renault en Nissan. Hetzelfde platform van o.m. de Renault Captur, Clio en de Nissan Juke. Toevallig allemaal B-segment auto’s. Dit terwijl de afmetingen van de Arkana – beduidend langer en breder uitvallen dan de Captur – en daarom een onvervalste C-segmenter is. Een segment waarin ook de Renault Kadjar wordt gecommercialiseerd. Die laatste is zelfs korter dan de Arkana. De Arkana is groter en biedt, ondanks zijn coupé-achtige daklijn, veel meer interieurruimte (zeker beenruimte achteraan) dan de compactere modellen waarmee hij zijn basis deelt.

ALL-ROUND HYBRID
Voor de Europese Arkana heeft Renault Frankrijk de achtertrein meer stabiliteit opgelegd en werd de elektrische stuurbekrachtiging directer getuned. Samen met de langere wielbasis en een zachtere achtervering heeft dit de Arkana een behaaglijk weggedrag opgeleverd. Hij krijgt rijeigenschappen mee waarmee hij zich hoegenaamd niet verlegen moet voelen naast enkele van zijn duurdere, zogeheten premium SUV-coupé-concurrenten. Na de Clio, Captur en (vernieuwde) Mégane wordt de Arkana bedacht van E-Tech-‘full hybrid’-technologie. Gekend reeds uit de Clio E-Techt Hybrid (145 pk). Het gaat dus om een zelfladende hybride-opstelling (een stekkerhybride wordt niet voorzien in de Arkana), die bestaat uit een naar hybride-toepassing aangepaste, atmosferisch beademde 1.6-viercilinder-benzinemotor (69 kW/95 pk), een ‘e-motor’ (36 kW) en een Hoogspannings Starter Generator (15 kW). Het betreft serieel-parallelle hybride-architectuur die gebruik maakt van een multimode versnellingsbak met klauwkoppelingen; dit uit oogpunt van energie-efficiënte en soepele schakelovergangen. In tegenstelling tot de Captur (en Kadjar) moet deze Arkana het zonder de meest efficiënte dieseltechniek stellen. Zonder handgeschakelde versnellingsbak ook. Want naast de E-tech full hybrid wordt de Arkana aangeboden met een mild hybrid-aandrijving bestaande uit een rechtstreeks geïnjecteerde en drukgeladen 1.3 TCe-viercilinder, aangevuld met een (laag spannings) alternator/ startmotor (12 Volt) en een lithium-ionbatterij. Gecombineerd met een automatische, dubbel ontkoppelde 7-Traps EDC-transmissie zorgt het ervoor dat de Arkana TCe 140 mild hybrid (de versie die wij reden) 10 pk en 20 Nm extra meer werklust genereert dan met de oude 1.3 TCe 130 motorisatie. Wie er liever een iets sportiever rijstijl op nahoudt, zich makkelijk laat verleiden door het sportieve uiterlijke en voluit de dynamisch, hoogstaande eigenschappen van het onderstel wil exploiteren, raden we aan om even te wachten op de 1.3 TCe 160 mild hybrid. Die zal voorzeker meer rijplezier verschaffen zonder daarbij te moeten vaststellen dat de opgegeven verbruikscijfers veel te optimistisch zijn.

Meer lezen van Ferre Beyens
Meer lezen over
autoremmen los

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.