Bijzondere trends

Onze man verdiept zich in ondergoed van bamboe

Gepubliceerd: 26 oktober 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 235

Bamboe is een verschrikking in de tuin maar wel erg duurzaam. En dat lijkt de kledingindustrie nu ook definitief ontdekt te hebben. In de gemiddelde kledingwinkel slaan ze je om de oren met kledij met bamboe erin. Hoog tijd om die rage ook eens zelf uitgebreid uit te testen.

In deze rubriek zoeken we naar de kleine dingen die we kunnen doen om onze wereld ietsje beter en duurzamer te maken. Want de wereld verbeteren, dat is makkelijk gezegd. Maar wat is haalbaar? En wat niet? Deze maand: ondergoed van bamboe.

Ik doe mijn best, maar een duurzaamheidsexpert ben ik nog steeds niet. Daarom leg ik zoals steeds binnen deze rubriek mijn oor te luister bij Joris en Babs van De Goedzak en Roos Met Witte Stippen in Geel. Zij zitten elke dag met hun neus tussen de duurzame producten en weten dus waarover ze spreken. Hoe zit dat nu met die bamboe? “Wel, bamboe is goed voor ons leefmilieu omdat het op een natuurlijk manier en heel snel groeit”, verklaart Babs meteen. “Dat betekent dat je geen gigantische oppervlaktes nodig hebt. Het is ook 100% biologisch afbreekbaar en op dezelfde oppervlakte kan je een veelvoud aan bamboe oogsten ten opzicht van bijvoorbeeld katoen. Het neemt zelfs een stuk meer CO₂ op uit de lucht dan andere planten. En er is nauwelijks iets dat een goede bamboe-oogst in de weg kan staan. Het is een plant die weinig water en meststoffen nodig heeft en dus ook op arme landbouwgrond kan groeien.” En dus heeft ook de kledingindustrie de voordelen van de plant ontdekt. Op kledinglabels staat trouwens niet altijd ‘bamboe’ vermeld. Vaak wordt dat omschreven als ‘viscose’ en wordt het geprezen omdat het zo zacht is. “Maar viscose betekent niet altijd dat het pure bamboe is. Het is te zeggen: er worden allerlei stoffen gebruikt in het proces om de viscose te maken. De grondstof mag dan wel duurzaam zijn, die extra stoffen zijn dat niet altijd. Als je dus bewust op zoek gaat naar échte natuurlijke bamboekleding moet je wel goed je aandacht erbij houden en op zoek gaan naar labels en certificaten bij de fabrikanten.”

KEVIN JANSSENS NIET
Om de proef op de som te nemen, krijg ik een pakketje met échte bamboe-kleding mee naar huis. Een boxershort en een T-shirt voor mij, een beha en een slip voor mijn vrouw. Ik besluit de volgende dag meteen het T-shirt uit te proberen. Dat sluit heel goed aan, het is naadloos en vrij kort. Het stretcht wel enorm. Ik besluit om het onder een hemd aan te doen. Er zullen vast wel mensen zijn die dit als alledaags T-shirt kunnen dragen, maar ik denk dat dit model enkel flatterend is als je één of andere fitnessboy of afgetrainde acteur bent. Ik hou niet van nauwsluitende kleding en ik ben nu eenmaal Kevin Janssens niet. Nu ja, misschien ten tijden van zijn film ‘De Patrick’, voor de filmkenners onder u. Dat shirt kreukt wel vrij snel, wat als ondershirt eigenlijk niet belangrijk is. Maar wil je het toch als ‘gewoon’ T-shirt dragen, dan lijkt me dat minder aangenaam. Als ondershirt doet het alleszins wonderwel zijn ding. Het is heel erg zacht en voelt fris aan. Dat zou ook één van de belangrijkste kenmerken van bamboekledij moeten zijn: je afkoelen in de zomer en warm houden in de winter. Dat afkoelen lijkt alleszins goed te lukken. Ik kom na een dagje rondrijden en typen, de essentie van het leven als journalist, nog altijd fris als een hoentje thuis. Zo’n ondershirt van bamboe zou zweet makkelijker opnemen en daardoor sneller laten verdampen. En omdat het shirt vrij kort is, steekt het ook niet onder mijn hemd uit. Zo moet ik het niet de hele dag opnieuw krampachtig in mijn broek steken zoals dat bij het gemiddelde ‘marcelleke’ het geval is. Ik vind wel dat het delicaat aanvoelt, al blijft het na meerdere wasbeurten nog altijd even zacht en ook de vorm blijft behouden.

SCHREEUWERIGE MERKEN
Ook de boxershort is opvallend zacht. Hij is ruim en minder aansluitend dan ik gewoon ben. Opnieuw rekt de stof heel erg. Zelfs de rand is heel stretchy, wat ik een voordeel vind, en er staat enkel in het klein een logo op gedrukt. Ik weet dat er andere mensen zijn, maar ik hou niet van schreeuwerige merken op de rand van mijn onderbroek. Omdat de rand zo enorm kan uitrekken, maakt het wel dat de onderbroek bovenaan iets minder goed op zijn plaats blijft zitten en soms mee omhoogschuift als je je broek optrekt, maar de onderbroek is ruim genoeg en stretcht voldoende om toch op zijn plaats te blijven, dus eigenlijk vormt dat geen probleem. Bamboekleding heeft ook antibacteriële eigenschappen, diegene die ik uittest tenminste, en zou zo ook langer fris moeten blijven en dus iets minder moeten gewassen worden. Een onderbroek langer dan een dag aandoen, daar ga ik me toch niet aan wagen. Test het gerust zelf uit, als u die nood wel zou voelen. Het ondershirt doe ik wel een dagje langer aan dan gewoonlijk, puur voor de wetenschap. En ook daarna ruikt het nog fris. Die bewering zou dus best eens kunnen kloppen.

ZACHT, ZACHTER, ZACHTST
In een bekende kledingketen koop ik nog twee extra onderbroeken, kwestie van goed te kunnen vergelijken. Hier zit 48% viscose (bamboe) in, terwijl dat bij mijn eerste testonderbroek 79% is. Het verschil lijk je ook echt te voelen. De extra onderbroeken zijn minder zacht dan het andere bamboe-exemplaar. Al zijn ze, toegegeven, wellicht wel nog ietsje zachter dan mijn traditionele onderbroeken. Al doen ze daar toch vooral aan denken. Als ik eerlijk mag zijn, merk ik eigenlijk nauwelijks het verschil met die andere onderbroeken die al in mijn klerenkast liggen. Bij de eerste testonderbroek, die met 79% viscose, voel ik dat verschil wel. De ultieme stevigheidstest kan ik helaas nog niet uitvoeren. Lees: komt er na een tijd zo’n gaatje in de boxershort te staan? Als u een man bent die boxershorts draagt, weet u waarover ik het heb. Om die test te doen, moet ik de onderbroeken eerst een behoorlijk aantal keer dragen en wassen. Wellicht helpt die soepelheid wel om langer ‘gaatjesvrij’ rond te lopen, maar voorlopig moet ik u het definitieve antwoord nog schuldig blijven.

EEN RUSTIG DAGJE THUIS
Intussen komt mijn vrouw thuis en vertelt ze ook haar bevinden van een dagje bamboe-ondergoed dragen. “De beha is superzacht. Heel elastisch, maar hij blijft toch goed op zijn plaats zitten. Al biedt hij wel niet al te veel steun. Eerder ideaal voor een rustig dagje thuis met weinig activiteit. Hij is wel opvallend zacht op de schouders, hij geeft weinig druk, minder dan veel andere beha’s.” Haar bevindingen over de onderbroek? “Ik vind het heel aangenaam dat de randen zo zacht zijn, je voelt ze bijna niet. Het is een goede pasvorm. Ik ben wel fan van de hoge taille, die komt tot net onder de navel waardoor hij goed op blijft en toch onzichtbaar is onder spannende kledij.” Wel een nadeel: de onderbroeken die wij getest hebben, zijn gemaakt in China (de zachtste) en in Bangladesh (die van de kledingketen). Terwijl die bamboe, u moet maar eens in mijn tuin komen kijken, net zo goed bij ons groeit. Al zal het wellicht niet exact dezelfde variant zijn van die plant. Maar goed, een overgrote meerderheid van alle kledij die je in de gemiddelde kledingwinkel vindt, komt helaas nog altijd van daar. Om het plaatje helemaal compleet te maken, zou het toch beter zijn als er ook in Europa een grotere markt ontstond. Misschien moeten ze eens beginnen met zo’n bamboeplantages.

CONCLUSIE
Kleding met bamboe erin is heel zacht en voelt enorm aangenaam aan. Het belangrijkste pluspunt voor mij? Ik heb het snel warm en als zo’n bamboe-shirt voortaan kan helpen om mij te helpen met afkoelen, dan ben ik daar absoluut voor te vinden. Zeker dat shirt ga ik nog verder uittesten. En stiekem heb ik de voorbije weken gemerkt dat die ene bamboe-onderbroek, de zachtste, ook echt mijn go-to-onderbroek geworden is. Ligt die proper in de kast? Dan hoef ik niet langer na te denken over welke ik die dag ga aantrekken. Uiteindelijk is dat wellicht nog het beste signaal. Hou er wel rekening mee dat bamboe-kleding meestal iets duurder is, maar onoverkomelijk duur is het zeker niet. Want ook voor dat ondergoed met die schreeuwerige merken op de rand durven ze behoorlijk veel centen vragen. Aan u de keuze.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.