Bijzondere trends

Met een boek onder een dekentje

Gepubliceerd: 27 oktober 2022  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 224

De Antwerpse boekenbeurs mag dan ter ziele zijn gegaan, de ziel is nog lang niet uit het boek. November is en blijft een maand om te lezen. Onderox Magazine zocht voor u zes uitgelezen boeken van auteurs die een band hebben met onze regio. Kruip in je zetel onder een dekentje – de verwarming op 19°C, weet je nog? – en geniet van deze mooie verhalen.

‘TERUGKEER NAAR HET RATTENKASTEEL’
Don Vitalski (Turnhout/Antwerpen)
Dit jaar zou stripauteur Marc Sleen 100 jaar geworden zijn. Voor Vitalski een gedroomde aanleiding om Nero weer tot leven te wekken. Niet als stripheld, wel als hoofdfiguur in een roman en geïnspireerd op de Tsjechische auteur Franz Kafka. Alsof de twee grootmeesters van de literatuur elkaar de hand schudden, terwijl Nero onverdroten verder gaat met zijn spannende avonturen in het rattenkasteel waar hij in 1948 ook al een keer was. Niet getekend, wel geschreven en met onvermoede tussenkomsten van Adhemar, Madame Pheip en vele andere bekenden.
Roman

‘DE KOERS’
Louis Van Dievel (Herentals)
Vallen in de koers, het is van alle tijden en meestal een jammerlijk ongeval. Maar wat als een renner opzettelijk tegen het asfalt werd geduwd? De weduwe die nadien de beelden te zien krijgt, is vastbesloten om uit te zoeken wie haar man die dodelijke smak heeft toegediend. Louis Van Dievel beschrijft in zijn nieuwste boek hoe in een wielerpeloton dan de harteloosheid de bovenhand neemt en dat zelfs de rechtspraak geen blijf weet met de koers.
Roman

‘MIJN FRANKRIJK’
Bart Van Loo (Bouwel)

In zijn schrijverscarrière heeft Bart Van Loo al ontelbare keren de geschiedenis van Frankrijk omgespit, het land culinair afgedweild, bereisd en bezongen met chansons die ook Vlamingen allemaal kennen. In ‘Mijn Frankrijk’ verzamelde hij alle verhalen, van Brel tot Balzac, van Château Pétrus tot Chateaubriand en van Markies de Sade tot Brigitte Bardot. In duizend-en-enige bladzijden gidst de auteur de lezer genereus en aanstekelijk door zijn Frankijk. Vlot, met kennis van zaken en bevlogen. Helemaal à la Van Loo.
Verzamelboek van alle Frankrijkverhalen

‘SNEEUWWITJE EN DE ZEVEN DWERGEN’
An Leysen (Eindhout)

Met het sprookje van Sneeuwwitje is An Leysen niet aan haar proefstuk toe. Na Pinokkio, de Notenkraker en Belle & het Beest, vertaalt ze op een eigenzinnige manier het bekendste sprookje dat er bestaat. Elk kind kent het verhaal van Sneeuwwitje maar weten ze ook wat er gebeurt met de dwergen nadat het bloedmooie meisje met de prins op het paard uit hun leven verdwijnt? In twee verhalen vertelt An Leysen zowel het klassieke sprookje als een grappig avontuur rond de zeven dwergen. Met prachtige illustraties en aangevuld met spelletjes en raadsels.
Sprookje voor kinderen vanaf 5 jaar

‘HET PACT’
Wendy Stroobant (Turnhout)

Godz is een jongen van zestien en – wat zeker even belangrijk is – de zoon van een werkloze filosoof. Om aan de druk van de buitenwereld te ontsnappen, sluit Godz een bloedpact met zijn beste vriend: ze gaan nooit meer nadenken. Dan gebeurt het ondenkbare: de vader van Godz wordt vermoord teruggevonden in een verlaten pretpark. Hoe dat te rijmen valt met een criminele bende die de jongen absoluut de Griekse filosofen wil leren kennen, blijft tot op de laatste bladzijde een raadsel.
Crimi voor jongvolwassenen

‘TEN DERDE MALE’
Jos Geysels (Turnhout) en Erik Vlaminck

Al twee boeken besteedden de auteurs aan de armoede in ons land maar dat lijkt niet voldoende om beleidsmakers wakker te schudden en iets te doen aan de steeds groeiende groep die in armoede leeft. Ten derde male maar niet te moede nemen ze de pen opnieuw op met de dringende oproep om rekening te houden met medeburgers die niet alleen te weinig centen hebben maar ook geen toegang hebben tot nieuwe kansen en mogelijkheden. Met feiten en cijfers, persoonlijke verhalen en anekdotes hopen ze het tij te keren.
Sociaal engagement

Meer lezen van Suzanne Antonis
Meer lezen over
literatuurvakantie

Meer Bijzondere trends

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.