Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
Het Chinese Leapmotor verscheen eerder al op de Belgische automarkt met een compact elektrisch model, de T03. Een betaalbare batterijauto en meteen begroet als hét terechte Dacia Spring-alternatief. Een serieuze maat groter dan die T03 is de hier gepresenteerde C10: een royaal bemeten elektrische SUV met een favorabel elektro-prestatieniveau en voorzien van een billijk prijskaartje.
In Shanghai werd intussen een nagelnieuwe B10 voorgesteld. Een model dat in het gamma van Leapmotor de ‘ruimtelijke’ leemte tussen T03 en C10 invult. Het verschil in ruimteaanbod tussen de compacte T03 en ons C10-testmodel is inderdaad opmerkelijk. Naar dimensies misstaat de C10 zelfs niet in de hogere middenklasse van de hedendaagse SUV-markt. Heel veel ruimte dus, die Leapmotor intussen ook offreert in een C10 REEV-model. Rijdend op datzelfde C10-platform en voorzien van een identieke elektrische aandrijflijn. Het verschil? De C10 REEV genereert zijn stroom aan boord en heeft bij een uitgeputte batterij niet meteen behoefte aan stroom uit de huishoudstekker. Een kleine benzinemotor, die mechanisch nooit in de wielaandrijving is betrokken, houdt een stroomgenerator draaiende. Wat ook de REEV-badge verklaart: Range-Extended Electrical Vehicle.
SLAAGKANS
De aandrijving van ons (niet REEV) testmodel gebeurt met een transversaal tussen de achterwielen geplaatste, 218 pk sterke e-motor en heeft een energieopslag van 69,9 kWh. Chargeren met wisselstroom kan met 11 kW aan een maximum laadvermogen. Voor een gelijkstroom snellader is dat maximale laadvermogen 83 kW. Geen wereldschokkende vermogens in deze moderne elektro-tijden. Al zal de C10-klant ongetwijfeld kunnen leven met de daarmee te scoren laadtijden. Tevreden zal hij ook zijn met het geclaimde rijbereik van 420 km, de topsnelheid van 160 km/u en een gunstig gemiddelde, zelf vastgesteld energieverbruik van 18,4 kWh/100 km.
De C10 is bedacht, ontwikkeld en gebouwd door een nog jonge Chinese autofabrikant en is in ons land geïntroduceerd als een grote elektrische SUV met vijf gerieflijke zitplaatsen. Omwille van zijn comfortabele vering, de stevige wegligging, de zee van ruimte, de degelijke kwaliteitsindruk, complete uitrusting, het geruststellend rijbereik, het spaarzaam omspringen met stroom en – niet in het minst – zijn interessante prijs… Kunnen of mogen de slaagkansen dan nog betwijfeld worden?
Enige bedenking. De Leap C10 heeft – zoals zoveel nieuwe auto’s – gecapituleerd voor de trend van touchscreen-suprematie. En die trend wordt niet bij iedere SUV-gebruiker op een ‘hallelujah’ onthaald. In de C10 hebben de ontwerpers met bandeloze vlijt, knop en schakelaar geliquideerd. Terwijl steeds meer constructeurs de controles van de meest voor de hand liggende autofuncties net van dat aanraakscherm weghalen. Al begrijpen wij natuurlijk ook dat auto’s niet langer kunnen zonder microprocessoren, fijnzinnig berekende geïntegreerde stroomketens en die intuïtieve smartphone-achtige interfaces.
CREDITKAART
In de C10 valt naast het compacte instrumentarium en dat gigantische centrale 14,6 inch touchscreen geen schakelaar of drukknop te bespeuren. We moeten buitenspiegels en de verscholen ventilatieroosters zelfs via dat scherm bedienen en voor elke functie is het vegen en klauwen over dat multimediascherm. Of, blijft men aangewezen op een stel veel te kleine multifunctionele knopjes in het stuurwiel… Een sleutel is er niet: openen en sluiten doet men door een creditkaart tegen de buitenspiegel te houden. Stressvolle, digitale gewenning was ons deel. Stroomlijning van dergelijk gedigitaliseerde beheersing en extra inzet van traditionele druk- en draaiknoppen; dat zou van de C10 echt een elektrische auto zonder scrupules maken. Een Chinese auto waarvan de slaagkans zo nog een stuk groter zou worden.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.